• Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez serwislaptop 19 stycznia 2015, 14:07
Coraz częściej spotykam się z urwanymi gwintami w obudowach. Urwane gwinty najczęściej widać w Lenovo, Samsungach i Toshibach ale w laptopach innych producentów też się to zdarza. Do tej pory wklejałem te gwinty na poxipol ale nie jest to chyba najtrwalsza metoda. Może ktoś ma jakieś inne pomysły?

Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2015, 14:07

#2 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez SELLKOM 19 stycznia 2015, 19:13
VERSACHEM PLASTIC WELDING SYSTEM

Spróbuj a poczujesz moc :)

#3 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez czorny 19 stycznia 2015, 21:22
SELLKOM napisał(a):VERSACHEM PLASTIC WELDING SYSTEM

Spróbuj a poczujesz moc :)

Czy może kolega podać konkretny link lub nr. produktu bo z Googli można uzyskać kilka odpowiedzi np.: VersaChem 47809 Plastic Welding lub 47829 i nie wiem który wybrać.

#4 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez zatronik1 19 stycznia 2015, 21:37
Co Kolega ma konkretnie na myśli pisząc "uszkodzone gwinty" czy gwintowane tulejki mosiężne i ich mocowanie czy coś innego. Ja dokonuję sporo takich napraw. Wiele nowszych laptopów Lenovo i nie tylko jest tak skonstruowanych moim zdaniem aby trwalość mocowania zawiasów do klapy miała bardzo ograniczoną. Trzeba było zatem wypracować jakies metody.
Dodam jeszcze skrótowo że pxipol to zły wybór.

#5 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez serwislaptop 19 stycznia 2015, 21:59
Same mosiężne gwinty nie uszkodziły mi się nigdy. Na myśli miałem ich plastikowe mocowanie które bardzo często pęka.
Kolego SELLKOM mógłbyś doprecyzować o jaki konkretnie produkt chodzi?
Zatronik1 - a Ty jaki produkt stosujesz to klejenia? Lenovo rzeczywiście trafiają się bardzo często.

#6 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez baner81 19 stycznia 2015, 22:08
CX80 Auto Weld - niby można tym kleić pęknięte bloki silnikowe, ale do klejenia obudowy na pewno się nadaje.

#7 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez Vogelek23 19 stycznia 2015, 23:10
baner81 napisał(a):CX80 Auto Weld - niby można tym kleić pęknięte bloki silnikowe, ale do klejenia obudowy na pewno się nadaje.
Przecież to jest praktycznie to samo, co Poxipol czy polski Epidian - dwuskładnikowa żywica epoksydowa, zawierająca produkt reakcji bisfenolu z epichlorohydryną.

#8 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez SELLKOM 20 stycznia 2015, 09:37
Vogelek23 napisał(a):
baner81 napisał(a):CX80 Auto Weld - niby można tym kleić pęknięte bloki silnikowe, ale do klejenia obudowy na pewno się nadaje.
Przecież to jest praktycznie to samo, co Poxipol czy polski Epidian - dwuskładnikowa żywica epoksydowa, zawierająca produkt reakcji bisfenolu z epichlorohydryną.

Praktycznie ??? Raczej teoretycznie, produkt produktowi zdecydowanie nierówny.
Do czego zmierzam, zainwestuj 20/30 zł w to:http://www.versachem.pl/index.php?option=com_provider2&task=product&pid=3&Itemid=2 i sam się przekonaj lub nie ;)

ps. przepraszam że składu chemicznego nie wymieniłem ale dla mnie liczy się skuteczność , niezawodność, szybkość działania. Nie kleje 8h dziennie więc szkodliwości nie weryfikowałem...

#9 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez pijan4 20 stycznia 2015, 09:59
Ważne różnice między CX80 a poxipolem to gęstość oraz czas schnięcia. Cx80 po rozmieszaniu jest rzadki (lejący) a poxipol gęstszy. CX80 używam do zalewania jakiś ubytków - bardzo ładnie się rozlewa co nie można powiedzieć o poxipolu. Druga sprawa to ich czas utwardzania, poxipol schnie natychmiast natomiast CX80 co najmniej z godzinkę. Ich "moc" jest podobna z lekkim wskazaniem na CX80, natomiast gęstość poxipolu lepiej sprawdzi się przy mocowania gwintów.

#10 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez serwislaptop 20 stycznia 2015, 10:03
Kupiłem już VERSACHEM PLASTIC WELDING SYSTEM. Zobaczymy jak to się sprawdzi.

#11 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez adam1114 23 stycznia 2015, 03:07
Vogelek23 napisał(a):

Różnica jest kolosalna, tego się nawet nie da porównać, nie wiem o co chodzi, ale jeśli składniki te same to może po prostu o jakość, na plus dla CX80.

#12 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez Cyb0rg 16 lutego 2015, 19:18
Vogelek23 napisał(a):

Mogę się mylić, bo z chemii nie jestem mocny.
Ale ma moje oko to jakby dwa różne składy:

Karty produktów:

poxipol
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 0519,d.d2s

CX-80
http://www.cx80.pl/images/karty/auto_weld_kc2.pdf

#13 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez brynek 15 maja 2015, 11:52
Mam sprawdzone trzy kleje od kilku lat i wszystko ok:
1 - Technicqll Polychloride - do samych plastików (klejenie ułamków plastików)
2 - Technicqll Epoxy Metal - do zalewania gwintów i ubytków (jest to płynny metal dwuskaładnikowy), kleje nim plastik i metal - jest dość kruchy i śliski po wyschnięciu,
3 - Technicqll Epoxy Mastic 2 - Rodzaj plasteliny dwuskładnikowy, bardzo mocny można go szlifować i w nim wiercić, kleje nim metal i plastik - idealny do wypełniania braków i dużych ubytków. Można ustawiać w nim gwinty.

#14 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez chrusc 15 maja 2015, 19:35
Często stosuję łatwo dostępne "Plastic Welder" dwuskładnikowy klej do plastików (minus - za szybko wiąże), czasami Epoksydowy UHU PLUS (wielki minus bardzo długi czas wiązania).

#15 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez tati82 9 czerwca 2015, 08:52
Lutownicą roztapiamy plastik z tego samego tworzywa (np z uszkodzonych obudów) i wtapiamy wkrętkę.

#16 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez koper912 3 grudnia 2015, 21:15
brynek napisał(a):2 - Technicqll Epoxy Metal - do zalewania gwintów i ubytków (jest to płynny metal dwuskaładnikowy), kleje nim plastik i metal

Użyłem go kilka razy i moim zdaniem o kant d*** można go potłuc.

Aktualnie używam tego: http://www.loctite-kleje.pl/Teroson+PU+6700-50ml+%28klej+poliuretanowy+2K%29+_Teromix+6700+%28IDH.264880%29_t32345.htm

Najmocniejszy klej jakiego do tej pory używałem.

#17 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez adam1114 3 grudnia 2015, 21:36
koper912 napisał(a):
brynek napisał(a):2 - Technicqll Epoxy Metal - do zalewania gwintów i ubytków (jest to płynny metal dwuskaładnikowy), kleje nim plastik i metal

Użyłem go kilka razy i moim zdaniem o kant d*** można go potłuc.

Aktualnie używam tego: http://www.loctite-kleje.pl/Teroson+PU+6700-50ml+%28klej+poliuretanowy+2K%29+_Teromix+6700+%28IDH.264880%29_t32345.htm

Najmocniejszy klej jakiego do tej pory używałem.

Czy to nie jest ten typ kleju który już po minucie zasycha a po 2 praktycznie nie da się nic więcej zrobić, a w dotyku po zaschnięciu jest lekko śliski jak by teflon ?

#18 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez koper912 3 grudnia 2015, 21:57
Chyba nie...
W ostatnim kadłubku po rozrobieniu wystarczyło czasu na wpasowanie 6 gwintów i klej nadal był w konsystencji umożliwiającej dalsze klejenie. A czy jest śliski - nie wiem, nie macałem :)
Utwardzanie:
W temperaturze pokojowej połączenia klejone można już po 2 godzinach obrabiać mechanicznie. Przy użyciu lampy IR (promiennik podczerwieni) można skrócić czas utwardzania do 10 minut.

#19 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez adam1114 3 grudnia 2015, 22:02
Pytam bo kupiłem kiedyś klej BEKO w identycznym opakowaniu, przeźroczysty po wyschnięciu, jednak po minucie już zaczynał wiązać. Po wyschnięciu był dziwny, jak teflon.

#20 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez koper912 3 grudnia 2015, 23:21
Ten akurat ma jeden składnik w kolorze białym, drugi w czarnym. Po wymieszaniu wychodzi ciemno-szary.

Mogę jeszcze polecić ten klej:
http://www.flamingparts.pl/p2789,md-meg ... -klej.html

Trochę słabszy od Teromix'a, ale też daje radę.

Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2015, 23:21
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).