• Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

przez McMemorek 26 lutego 2020, 11:24
Witam serdecznie. Na wstępie chciałbym przeprosić jeżeli ten post pisze w nieodpowiednim dziale. Jestem nowym użytkownikiem i jeszcze nie do końca zapoznałem się z forum i poszczególnymi działami. Gdybym faktycznie się pomylił - proszę admina o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.

Mam kilka pytań związanych z samym ,,grzebaniem,, we wsadzie BIOS.

1) Kopiowanie oryginalnego service tag.

Bardzo prosiłbym o informacje gdzie i w jakim programie mogę znależć service tag we wsadzie BIOS ? Strzelam, że gdzieś jest on zapisany w kodzie wsadu, tylko jak go znależć? Kod ma kilkaset rekordów i cieżko mi jest cokolwiek znależć. Jeżeli ktoś z Was podpowie mi gdzie go szukać to tu nasuwa się drugie pytanie : jak go przegrać na nowy wsad? Coś na zasadzie KOPIUJ - WKLEJ ? Poprosiłbym o jakąś instrukcję / poradnik. Pytam, ponieważ czesto zdarza mi się przeprogramowanie BIOSu i po całym zabiegu (np. w przypadku DELL'a ) tracę service tag.

2) Kopia klucza produktu
Pytanie, które na dobrą sprawę można podpiąć do pytania wyżej odnośnie service tag. Klucz produktu ( WINDOWS 8, 8.1 , 10 ) - często klucz ten jest wbity w BIOS. Wymagane jest tylko połączenie z internetem, aby system się aktywował. I tu pojawia się moje pytanie. W jaki sposób przekopiować klucz aktywacyjny ze starego wsadu na nowy (czysty)

3) Pytanie, ktore od kilka dni sobie zadaje :) a mianowicie czyszczenie ME REGION.
Osobiście używam do tego programu Intel Easy Clean ME. Pobrałem z forum z któregoś działu repozytoria ( ok 5 GB ). Robię wedle instrukcji, ale nie zawsze to działa. Mimo tego, że zwracam uwagę na ,, VERSION, Production, REGION, 1.5mb / 5mb ) ale mimo tego nie zawsze nowopowstały wsad chce zadziałać na komputerze. Komputer się nie uruchamia. Ale o tym teraz chciałem napisać. Chodzi mi głównie o obsługę programu Flash Image Tool.
W jaki sposób wyczyścić REGION ww. programem ? Mam problem ze znalezieniem jakiejś instrukcji do tego programu. Sam wsad został wczytany przez FIT, lecz nie mam pojęcia jak się posługiwać tym programem a może a nóż będzie on lepszym wyborem niż Intel Easy....

Bardzo bym prosił o udzielenie odpowiedzi na chociaż część moich pytań. Moja wiedza na temat akurat tych zagadnień jest dopiero ,, w fazie rozwoju,, więc chciałbym się dowiedzieć // nauczyć jak nawięcej, za pewne z Waszą pomocą :) dzięki za uwagę

Re: Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

przez Google Adsense [BOT] 26 lutego 2020, 11:24

#2 Re: Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 26 lutego 2020, 14:20
McMemorek napisał(a):Bardzo prosiłbym o informacje gdzie i w jakim programie mogę znależć service tag we wsadzie BIOS ?
HxD (czyli edytor HEX - może być dowolny, byle miał możliwość wyszukiwania frazy w ASCII). Po prostu szukasz we wsadzie numeru Service Tag dokładnie tak, jak jest on wydrukowany na maszynie i po ustaleniu adresów, w których ten numer rezyduje, kopiujesz go na zasadzie kopiuj-wklej do tych samych adresów w nowym wsadzie.

McMemorek napisał(a):W jaki sposób przekopiować klucz aktywacyjny ze starego wsadu na nowy (czysty)
O ile klucz nie jest zakodowany, możesz go znaleźć, używając np. Total Commandera i wyszukując frazy, jak podano tutaj: sposob-na-uzyskanie-klucza-windows-8-z-pliku-bios-t35874.html#p142569 (w ogóle to polecam przeczytać cały ten wątek). Możesz również sprawdzić, czy nie osiągniesz tego prościej, używając aplikacji, napisanej dla naszego forum przez jednego z użytkowników: program-do-zmiany-klucza-windows-8-i-numeru-seryjnego-t37122.html (znajdziesz tam również instrukcję obsługi programu oraz inne, istotne uwagi).

McMemorek napisał(a):W jaki sposób wyczyścić REGION ww. programem ?
To pytanie powinno zostać zadane w osobnym wątku, ponieważ dotyczy bardzo specyficznego problemu. Od siebie dodam, że zawsze czyszczę ME, używając wspomnianego już wcześniej HxD, czyli edytora HEX.

McMemorek napisał(a):Gdybym faktycznie się pomylił - proszę admina o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.
Przeniosłem ;)

#3 Re: Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

przez McMemorek 26 lutego 2020, 14:36
Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź. Zainstalowałem ten program HxDEditor. Wrzuciłem jemu wsad, w który wiem jaki jest klucz aktywacyjny ( podglądnięty z poziomu Windowsa) znalazlem rekord, w którym on się znajduje- zgadza się. Problem polega na tym, że nie wiem jak sprawnie wyszukać W KTÓRYM MIEJSCU znajduje się klucz? Czy on jest w jakimś dość specyficznym rekordzie ? Ja swój znalazłem pod ,, 007C29A0 - 007C29B0,, - czy w tych miejscach szukać klucza w innych wsadach ? Od czego to zależy ?

#4 Re: Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

przez Vogelek23 26 lutego 2020, 15:02
McMemorek napisał(a):Problem polega na tym, że nie wiem jak sprawnie wyszukać W KTÓRYM MIEJSCU znajduje się klucz? Czy on jest w jakimś dość specyficznym rekordzie ?
Nikt tego w 100% nie wie - klucze Windows producenci umieszczają bowiem w różnych miejscach, a często też szyfrują, aby klucz nie był jawny. Co prawda można w obrębie danego modelu laptopa (a ściślej - danego modelu płyty głównej) określić w 95% adresy komórek pamięci, gdzie dany klucz rezyduje, ale w przypadku innego modelu tej samej firmy klucz może już być kompletnie gdzie indziej (a nawet możesz w ogóle nie znaleźć klucza produktu, jeśli został on zaszyfrowany). Dlatego praktyka czyni mistrza - im więcej komputerów przejdzie przez Twoje ręce, tym większą wiedzę będziesz miał w temacie tego, gdzie i w których modelach odczytasz klucz, a gdzie musisz przenosić całe zakodowane obszary z pozornie losowymi danymi, aby przenieść klucz do nowego wsadu.

McMemorek napisał(a):Ja swój znalazłem pod ,, 007C29A0 - 007C29B0,, - czy w tych miejscach szukać klucza w innych wsadach ? Od czego to zależy ?
Te "rekordy", które podałeś, to adresy komórek pamięci - i taką nomenklaturą powinieneś się posługiwać. Jak już pisałem wcześniej, w obrębie danej płyty głównej (konkretnego modelu lub serii laptopów) w 95% klucz Windows będzie pod tymi samymi adresami. Natomiast w innych modelach będzie w innym miejscu, lub będzie zaszyfrowany (a w przypadku urządzeń z Windows 10 to może nawet w ogóle nie być klucza produktu w BIOSie/EFI, ponieważ Microsoft od jakiegoś czasu rejestruje konfigurację sprzętową danego urządzenia przy aktywacji i nawet bez klucza, o ile dane urządzenie nie było wcześniej zarejestrowane w Microsoft, może być ono z powodzeniem aktywowane. Natomiast lokalizacja klucza produktu w pamięci BIOS/EFI zależy wyłącznie od "widzimisię" producenta danego urządzenia.

Re: Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

przez Google Adsense [BOT] 26 lutego 2020, 15:02
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).