• DANE do odzyskania nadpisane instalacją systemu i po formatowaniu...

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 DANE do odzyskania nadpisane instalacją systemu i po formatowaniu...

przez pepeso 10 listopada 2011, 22:18
Witam kolegów od danych,

mam problem z dyskiem stałego klienta.
Omyłkowo przez brak wiedzy zainstalował na drugim dysku nowy system Win7.
Na pierwszej partycji dysku były oczywiście zdjęcia (dziecko/żona = ma problem).

Partycja 149 GB była zjęta przez 18 GB danych systemowych, została po instalacji dodatkowo sformatowana.
Kolega klienta skanował Easy R. Pro po formatowaniu.

Osobiście też wiele razy korzystałem z Easy lub getDataBack lecz im więcej zaczne mieszac tym mniej zdjęć wyciągne

Proszę o poradę co użyć i jak, czy znowu formatować (kiedyś też tak słyszałem że najpierw format a potem skany?) ?

Re: DANE do odzyskania nadpisane instalacją systemu i po formatowaniu...

przez Google Adsense [BOT] 10 listopada 2011, 22:18

#2 Re: DANE do odzyskania nadpisane instalacją systemu i po formatowaniu...

przez figofag 10 listopada 2011, 22:34
A czytał kolega tutaj?
viewtopic.php?f=138&t=5891

#3 Re: DANE do odzyskania nadpisane instalacją systemu i po formatowaniu...

przez pepeso 10 listopada 2011, 22:54
figofag napisał(a):A czytał kolega tutaj?
viewtopic.php?f=138&t=5891

Czytał..

Lecz nurtuje mnie sprawa ponownego formatowania - czy przez taki proceder dane łatwiej czy ich mniej się odzyska ?

Zaraz ciągne polecane przez arvike programy do foto.

#4 Re: DANE do odzyskania nadpisane instalacją systemu i po formatowaniu...

przez figofag 10 listopada 2011, 23:24
Ja bym nie ryzykował i działał tak jak radzi Arvika na kopii uprzednio zrobionej.

#5 Re: DANE do odzyskania nadpisane instalacją systemu i po formatowaniu...

przez Keli 10 listopada 2011, 23:52
Zawsze jak odzyskujesz dane działaj na kopii. Zrób kopie posektorową i z takiej kopii odzyskuj dane.

#6 Re: DANE do odzyskania nadpisane instalacją systemu i po formatowaniu...

przez Vogelek23 11 listopada 2011, 03:12
pepeso napisał(a):Czytał..
Lecz nurtuje mnie sprawa ponownego formatowania - czy przez taki proceder dane łatwiej czy ich mniej się odzyska ?
A guzik czytał...!

arvika napisał(a):- dane nadpisane do siedmiu razy można odzyskać
Nieprawda. Wystarczy raz nadpisać dane, a odzyskanie ich nie będzie możliwe.

#7 Re: DANE do odzyskania nadpisane instalacją systemu i po formatowaniu...

przez pepeso 13 listopada 2011, 00:23
Guzik czytałem

Dane odzyskałem programem typu Next (EasyR....) po ok. 24 godzinach pracy komputera przy dwóch podejściach.
Z programu polecanego : PhotoRec 6.12 też skorzystałem - jest OK, szybki.

Wcześniej jak pisałem partycja sformatowana , nadpisana instalacją systemu (ponad 20GB), ponownie sformatowana.
Target był w miejscu nadpisanania danych w ilości 8 GB.

Zdjęcia prawie w 90% OK, ba nawet miałem pliki po 2GB i 700MB- należało ponownie skonwertować i jest OK.

Dziękuje za słowa otuchy...

Re: DANE do odzyskania nadpisane instalacją systemu i po formatowaniu...

przez Google Adsense [BOT] 13 listopada 2011, 00:23