• Delikatnie wygięty układ BGA?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Delikatnie wygięty układ BGA?

przez shao 11 kwietnia 2013, 15:18
Witam,

mam dziwny problem. Nie mam dużego doświadczenia w BGA, ale trochę układów już zrobiłem.
Miałem dzisiaj jednak dziwny przypadek - montowałem most Intel 945, ale po dwóch przeciwległych rogach wyraźnie nie usiadł - było widać, że są wyżej niż reszta układu. Byłem pewny, że wygiąłem płytę, więc zdjąłem układ żeby to sprawdzić - po zdjęciu cyny z układu okazało się jednak że to układ się wykrzywił, co sprawdziłem kładąc go na płaskiej powierzchni.
Czy możliwe jest żeby układ wygiął się podczas wlutu? Czyżby wilgoć?
Dodam, że pracuję na ACHI IR-PRO-SC, mam bardzo delikatne profile grzania, które nie sprawiają problemu od kiedy je dopracowałem.

Proszę o sugestie, bo nie wiem czy zgłaszać się do sprzedawcy czy też jest to moja wina.

Re: Delikatnie wygięty układ BGA?

przez Google Adsense [BOT] 11 kwietnia 2013, 15:18

#2 Re: Delikatnie wygięty układ BGA?

przez matisblu 11 kwietnia 2013, 20:21
Witam!
Czy kolega korzysta z takiego uchwytu do układów?
http://diolut.pl/ramka-mocujaca-do-sit- ... -3745.html
Jeśli tak to prawdopodobnie przy czyszczeniu do kulkowania niepodparte rogi były mocniej dociśnięte plecionką i układ się odkształcił.
Zaliczyłem kiedyś taką wpadkę z jakimś większym i cienkim AMD.

#3 Re: Delikatnie wygięty układ BGA?

przez shao 11 kwietnia 2013, 20:24
Akurat używam niebieskiego stolika, ale to ciekawa informacja, bo chciałem się kiedyś przerzucić na ten, który opisałeś :)
Teraz się nad tym zastanowię

#4 Re: Delikatnie wygięty układ BGA?

przez marioj77 11 kwietnia 2013, 21:03
Proponuję po zakulkowaniu układu posmarować go solidnie fluxem i wygrzać hotairem oczywiście nie ściskając wcześniej podstawką do kulkowania. Jest duża szansa na wyprostowanie układu. Cienkie układy się niestety odkształcają, zwłaszcza jak są wygrzewane ściśnięte w podstawce.

Re: Delikatnie wygięty układ BGA?

przez Google Adsense [BOT] 11 kwietnia 2013, 21:03