• DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez InFeCtuS 8 lutego 2023, 20:11
Dell 7577
Płyta LA-E991P
CPU i7-7700HQ
dGPU GTX 1050Ti

Witam mam problem z znikającym GTX 1050Ti czasami widzi go menadżer urządzeń i BIOS ale próby obciążenia go jakimś testem wywala blue screen po ponownym uruchomieniu przestaje być widoczny w systemie jak i w biosie nie jestem specjalistą ale sądząc po tym zachowaniu uszkodzone jest GPU (Oczywiście jak się mylę poprawcie mnie, wszelkie uwagi mile widziane) Nie mam stacji BGA żeby je wylutować a koszt nowego chipu N17P-G1-A1 jest dość spory tak więc postanowiłem wyłączyć dGPU tylko nie posiadam schematu czy mogli byście mi wskazać które cewki usunąć aby odłączyć na stałe zasilanie dGPU i VRAM ?

Podejrzewam że to one ale pewności 100% nie mam:
PL6002 - 1.7Ω
PL6001 - 1.7Ω
PL6200 - 49Ω
PL18V00 - 24kΩ

Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez Google Adsense [BOT] 8 lutego 2023, 20:11

#2 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez Vogelek23 8 lutego 2023, 21:35
Nie wystarczy wyłączenie zasilania dGPU - należy zamontować/wymienić rezystory RH552, RH554 oraz RE125 (wszystkie na 10kΩ), jednocześnie demontując rezystory RH551 i RH553.

#3 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez InFeCtuS 8 lutego 2023, 22:00
Wiem że to mało profesjonalne ale czy jesteś w stanie mi je wskazać na PCB bo nie posiadam żadnej dokumentacji i czy w/w cewki mają zostać zdemontowane wszystkie które wskazałem ? Zamieszczam fotkę PCB ale nie wiem czy wymienione rezystory nie są po drugiej stronie laminatu jak by co zamieszczę ;)

Obrazek

#4 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez Vogelek23 8 lutego 2023, 22:25
Zamieść zdjęcia okolic mostka PCH oraz kontrolera KBC.

#5 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez InFeCtuS 8 lutego 2023, 22:34
Obrazek

Obrazek

#6 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez Vogelek23 8 lutego 2023, 23:20
Jeśli punkt, zaznaczony żółtą strzałką, jest podłączony do masy płyty, to przesuń rezystory z czerwonych pozycji na żółte, zgodnie z zielonymi strzałkami.
Obrazek
Następnie, w zaznaczonym na pomarańczowo obszarze znajdź DWA rezystory, łączące się z n. 109 kontrolera KBC - RE125 to będzie ten rezystor, którego drugi pin NIE JEST podłączony do masy.
Obrazek
Co zaś do PL18V00 - wystarczy rozłączyć zworkę PJP18V2, nie trzeba wylutowywać cewki. Zacznij jednak od zmiany MODEL_ID (czyli wspomniane wyżej rezystory) - być może w ogóle nie trzeba będzie demontować cewek zasilania GPU.

#7 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez InFeCtuS 14 lutego 2023, 21:10
Vogelek23 napisał(a):Następnie, w zaznaczonym na pomarańczowo obszarze znajdź DWA rezystory, łączące się z n. 109 kontrolera KBC - RE125 to będzie ten rezystor, którego drugi pin NIE JEST podłączony do masy.

Ok udało mi się zlokalizować rezystor ma 21.40kΩ zaznaczony na czerwono dla potomnych ;) Mam go oczywiście zamienić na 10kΩ zgodnie z wytycznymi ? Obecnie oczekuje na zamówione rezystory bo nie mam w obudowie 0402 jak dojdą to oczywiście dam znać a tak dla ścisłości po wykonaniu powyższych czynności mam jeszcze coś zrobić i jak upewnić się że operacja się udała ? Czy tylko obserwować zachowanie laptopa bo tak jak pisałem losowość pojawienia się GPU jest nieokreślona.
Obrazek

#8 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez Vogelek23 15 lutego 2023, 00:26
InFeCtuS napisał(a):Mam go oczywiście zamienić na 10kΩ zgodnie z wytycznymi ?
Tak.

InFeCtuS napisał(a):po wykonaniu powyższych czynności mam jeszcze coś zrobić i jak upewnić się że operacja się udała ?
Po wykonaniu zmiany MODEL_ID po prostu sprawdź w systemie, czy dGPU jest widoczna (uruchom komputer kilka do kilkunastu razy). Jeśli dGPU nie będzie się pojawiała w Menedżerze Urządzeń, to możesz podnieść cewki zasilające dGPU, aby zredukować pobieraną moc i wydłużyć czas pracy na baterii - ale to już po gruntownych testach po zmianie MODEL_ID.

#9 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez InFeCtuS 25 marca 2023, 22:47
Zrobiłem wszystko zgodnie z wytycznymi (trochę mi zeszło brak wolnego czasu ale walczę) laptop rozpoczyna procedurę startu niestety po kilku planowanych restartach związanych z wyjęciem baterii CMOS dioda na obudowie wskazuje mrugnięciami kod 2 pomarańczowe 7 białych co oznacza awaria wyświetlacza (matryca nie polaryzuje się chodź wiem na 100% że jest sprawna) nawet po odłączeniu taśmy matrycy to samo, cewki nie były dotykane. Czy mamy jeszcze jakieś pomysły jak przywrócić go do życia :)

#10 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez Vogelek23 26 marca 2023, 16:12
Jeszcze jedna, bardzo ważna rzecz jest do zrobienia - zmiana GPU_ID dla procesora. Sprawdź, czy punkt, zaznaczony zieloną strzałką, jest połączony z masą - jeśli tak, to przesuń rezystory z żółtych ramek w miejsce czerwonych (zgodnie ze strzałkami).
Obrazek
Możliwe, że i tak będziesz musiał finalnie podnieść cewki GPU, ale najpierw sprawdź, czy płyta w ogóle wystawi obraz po powyższej modyfikacji.

#11 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez InFeCtuS 26 marca 2023, 17:19
Punkt który wskazuje zielona strzałka jest podłączony do masy, rezystory przesunąłem (zamieniłem ale również na 10k) zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami i w skutek tych zmian wczoraj nie udało mi się go uruchomić, obecnie nic nie zmieniałem.

Obrazek

Obrazek

Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę czy jeszcze jakaś zmiana mogła by przynieść rezultat w razie czego przetestuje ? Alternatywnie mogę cofnąć zmiany i podnieść same cewki o dziwo w budżetowym dellu z grafika AMD ten manewr się udał do dziś śmiga :)

#12 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez Vogelek23 27 marca 2023, 23:03
InFeCtuS napisał(a):Alternatywnie mogę cofnąć zmiany i podnieść same cewki
Nie cofaj zmian, niech KBC i CPU "myślą", że to płyta bez dedykowanej karty grafiki. Podnieś tylko cewki zasilania GPU i sprawdź, jaki będzie efekt.

#13 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez InFeCtuS 28 marca 2023, 00:10
Czy to te które wskazałem ??

Obrazek

#14 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez Vogelek23 28 marca 2023, 12:10
Tylko PL6000, PL6001 i PL6002 (R22). Cewki PL18V00 ani żadnych innych elementów tej przetwornicy nie ruszaj, bo to jest szyna zasilania +1.8VSP.

#15 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

przez InFeCtuS 1 kwietnia 2023, 20:57
Zdjąłem trzy cewki z oznaczeniem (R22) były to PL6200, PL6001 i PL6002 (PL6000 która wskazałeś nie było, obstawiałem literówkę ?) obecnie laptop zgłasza inny błąd dioda 2 pomarańczowe 6 białych mrugnięć czyli „ Płyta systemowa: błąd chipsetu” i odcina zasilanie matryca bez polaryzacji. Czyli walczymy dalej.

Obrazek

Czy jest jeszcze jakiś manewr do wykonania czy raczej czarne chmury zawitały nad dellem ;)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powracam dla potomnych z info ogólnie udało mi się uruchomić laptopa bez dedykowanej karty graficznej, przywróciłem rezystory i ich pozycje do pierwotnego stanu ale zdjąłem cewki PL6200, PL6001 i PL6002 tak ze jest to wykonalne, laptop uruchamia się za każdym razem bez dedykowanej karty przechodzi wszystkie testy (ma inny problem ale nie związany z GPU)