• Dell g3 15 LA-F611P wymiana procesora z i5-8300H na i7-8750H

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell g3 15 LA-F611P wymiana procesora z i5-8300H na i7-8750H

przez kylo625 26 marca 2024, 13:16
Mam problem z wymianą procesora w płycie LA-F611P, próbowałem wymienić z i5-8300H (spalony) na i7-8750H, z tego co widziałem to te płyty wychodziły w takiej obsadzie, niestety po przelucie pojawia się tylko napięcie VCC_SA, rezystancje na cewkach w normie, podmieniłem też most wzięty z dawcy, oczywiście ME wyczyszczone. Pobór 440mA, wszystkie napięcia oprócz zasilania procesora. Obstawiam, że procesor mogłem przegrzać lub mógł być walnięty od początku, ale mam drugi taki sam temat, w LA-F841P, też z i5 na i7 i zachowuje się identycznie po wymianie. Czy jest coś co przeoczyłem? Czy po prostu pechowo 2 zepsute CPU wymieniłem?

Re: Dell g3 15 LA-F611P wymiana procesora z i5-8300H na i7-8750H

przez Google Adsense [BOT] 26 marca 2024, 13:16

#3 Re: Dell g3 15 LA-F611P wymiana procesora z i5-8300H na i7-8750H

przez kylo625 26 marca 2024, 14:51
49,9kΩ, już widzę do czego zmierzasz, ale teraz jak dobrać odpowiedni, co oznaczają te SDXXX ze zrzutu?
Obrazek

EDIT:
Ok, wydaje mi się, że SDXXX to oznaczenia compala na rezystory konkretne, widzę (chyba) jak przestawić dla konkretnej grafiki RE3, natomiast nie rozumiem tego board ID bo nie wygląda to na wybór procesora.

EDIT2: jeśli dobrze dedukuję to evt dvt1 i dvt2 to kolejne etapy rozwoju płyty, więc jednak nie domyślam się o co może chodzić, @Vogelek23 będę wdzięczny za porady

#4 Re: Dell g3 15 LA-F611P wymiana procesora z i5-8300H na i7-8750H  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 26 marca 2024, 22:49
kylo625 napisał(a):więc jednak nie domyślam się o co może chodzić
Ani ja. Możliwe jednak, że Board_ID jest określony w tym przypadku dla konkretnych "build'ów" danej platformy, co może również oznaczać inne procesory, montowane w danej płycie. To jedyne, czego można się "uczepić" na tym etapie, zatem spróbuj zmienić rezystor RE1 na 10kΩ. Jeśli to nie zadziała, to zamontuj 18kΩ, a jeśli i to nie zmieni sytuacji - zamontuj 27kΩ. Jeśli żadna z tych opcji nie spowoduje uruchomienia płyty, to prawdopodobnie masz uszkodzony lub źle zalutowany procesor.

Pytanie pomocnicze: czy jesteś w stanie ustalić, jaka jest wersja BIOS w tej płycie? Może wsad BIOS jest jakąś starszą wersją i nie zawiera mikrokodu tego i7.

#5 Re: Dell g3 15 LA-F611P wymiana procesora z i5-8300H na i7-8750H

przez kylo625 7 czerwca 2024, 08:09
Powróciłem do tematu i okazało się, że problem był w błędzie w procesie lutowania procesora a nie konfiguracji płyty. i7-8750H ruszył bez problemu na tej płycie, @Vogelek23, dzięki za jak zawsze rzeczowe porady i poszerzenie wiedzy (z tymi buildami płyt to też ciekawy temat).

Re: Dell g3 15 LA-F611P wymiana procesora z i5-8300H na i7-8750H

przez Google Adsense [BOT] 7 czerwca 2024, 08:09