• DELL G3 LA-F611P nie włącza się po zalaniu i wymianie KBC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DELL G3 LA-F611P nie włącza się po zalaniu i wymianie KBC

przez Radek1990 11 lutego 2025, 20:37
Laptop był zalany w okolicy chargera, wymieniłem ISL9538hrtz, zwarty był KBC MEC1416, z tego co kojarzę nie są programowalne ale mają specjalną rewizję do laptopów dell dlatego wziąłem układ z dawcy Latitude 3300 0CMRW8 17910-1

Płyta aktualnie pobiera 0,035A, brak reakcji na włącznik.
PL301 - 3,3V
PL501 - 5,1V
PLH01 - 1,05V
PLB01 - 2,63V
Na pozostałych 0V, rezystancje w normie.

PCH ma trochę niską rezystancję 29Ohm, pod kamerą termowizyjną tylko on się świeci ok 30*C

Obrazek

Re: DELL G3 LA-F611P nie włącza się po zalaniu i wymianie KBC

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2025, 20:37

#2 Re: DELL G3 LA-F611P nie włącza się po zalaniu i wymianie KBC

przez carrneiro 11 lutego 2025, 22:27
Raczej boot sektor w MEC różni się pomiędzy tymi platformami. Musisz mieć identycznego dawcę z tym samym MEC.
Nawet jak dawca Ci podejdzie to przypuszczalnie nie będzie działało złącze NVMe.
Mam G3 na półce z podobnym problemem. Ok roku już tam leży…
Jeśli masz wsad BIOS i kb oryginalne to jest nadzieja.
Też nie mam aż tak dużej wiedzy żeby jakoś go „wykombinować”.

#3 Re: DELL G3 LA-F611P nie włącza się po zalaniu i wymianie KBC

przez Radek1990 12 lutego 2025, 14:22
Z informacji które znalazłem w intrenecie to istotne jest, żeby wersja układu była "D0" wtedy ma inny wsad dedykowany do Della, dlatego kupiłem płytę do której był schemat.
Mam w zbiorach płytę LA-F611P ale z niej już kiedyś pobrałem MEC i na innej platformie ruszył bez problemów.
Według schematów układy to:
G3 - MEC1416-NU-D0_VTQFP128_14X14
Latitude - MEC1416-NU-D0-GP

Edit.
Widzę w chinach, że są wersję pod różne platformy, spróbuję go svodem wyczyścić, jak się nie uda to zamówię gotowy i sprawdzę, tematu do tego czasu nie zamykam.

Re: DELL G3 LA-F611P nie włącza się po zalaniu i wymianie KBC

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2025, 14:22