#1 Dell Inspirion 5721 [LA-9102P] - brak obrazu, 7 beeps'ów
przez cocoban78 • 9 października 2024, 19:05
Cześć!
Producent: Dell
Model: Inspirion 5721
PCB: LA-9102P
Postanowiłem wskrzesić staruszka (sentyment) jak w temacie.
Okoliczności usterki: po wyłączeniu i odłożeniu na półkę komputer nie był używany ok. 2 tygonie.
Usterka: Brak obrazu, włącza się, wentlator kręci i daje z głośników 7 beepów.
7 "beep" oznacza w/g instrukcji problem z procesorem lub/i płytą.
Poczytałem kilka wątków na forum odnośnie tej płyty i podobnych do moich usterek.
Z rzeczy istotnych to:
w spoczynku/po włączniku
PL700 - 0/0V
PL710 - 0/0V
po podłączeniu zasilania sama płyta ciągnie: 0.06A, po wciśnięciu PWRBTN wartość podchodzi pod 0.688-0.770A.
Kierując się poprzednimi wątkami spróbowałem reflash EC, BIOS i KBC.
O ile te dwa pierwsze (UH2, UH6) jest bezproblemowe, o tyle z KBC nie jest tak kolorowo.
Do programowania używam SVOD4, podstawki, flexa 30pin.
Po podłączeniu piny są OK, masa jest OK, odczyt jest OK, ale w dumpie od adresu $10000 do końca jest pusto .
W pliku z paczki do tej płyty w tym obszarze są dane.
Przy próbie flashowania KBC procedura kasowania przechodzi, flashowanie także dochodzi do 100%, ale weryfikacja ponwnego odczytu po zaprogramowaniu już nie, ponieważ on nie zapisuje danych od $10000. Pomyślałem sobie, że może KBC jest walnięte stąd problemy z podawaniem zasilania na cewki przy procku. Dlatego zamówiłem i wymieniłem układ. Niestety, ale nadal jest źle. Odczyt jest możliwy, proces zapisu jest dokładnie taki sam - czyli brak zapisu danych od $10000.
Możecie podpowiedzieć czy warto jeszcze kombinować czy odpuścić sobie temat i uznać, że jednak to problem procka?
Tylko, to KBC... może robię jakiś błąd przy procedurze flashowania?
Pozdrawiam,
Producent: Dell
Model: Inspirion 5721
PCB: LA-9102P
Postanowiłem wskrzesić staruszka (sentyment) jak w temacie.
Okoliczności usterki: po wyłączeniu i odłożeniu na półkę komputer nie był używany ok. 2 tygonie.
Usterka: Brak obrazu, włącza się, wentlator kręci i daje z głośników 7 beepów.
7 "beep" oznacza w/g instrukcji problem z procesorem lub/i płytą.
Poczytałem kilka wątków na forum odnośnie tej płyty i podobnych do moich usterek.
Z rzeczy istotnych to:
w spoczynku/po włączniku
PL700 - 0/0V
PL710 - 0/0V
po podłączeniu zasilania sama płyta ciągnie: 0.06A, po wciśnięciu PWRBTN wartość podchodzi pod 0.688-0.770A.
Kierując się poprzednimi wątkami spróbowałem reflash EC, BIOS i KBC.
O ile te dwa pierwsze (UH2, UH6) jest bezproblemowe, o tyle z KBC nie jest tak kolorowo.
Do programowania używam SVOD4, podstawki, flexa 30pin.
Po podłączeniu piny są OK, masa jest OK, odczyt jest OK, ale w dumpie od adresu $10000 do końca jest pusto .
W pliku z paczki do tej płyty w tym obszarze są dane.
Przy próbie flashowania KBC procedura kasowania przechodzi, flashowanie także dochodzi do 100%, ale weryfikacja ponwnego odczytu po zaprogramowaniu już nie, ponieważ on nie zapisuje danych od $10000. Pomyślałem sobie, że może KBC jest walnięte stąd problemy z podawaniem zasilania na cewki przy procku. Dlatego zamówiłem i wymieniłem układ. Niestety, ale nadal jest źle. Odczyt jest możliwy, proces zapisu jest dokładnie taki sam - czyli brak zapisu danych od $10000.
Możecie podpowiedzieć czy warto jeszcze kombinować czy odpuścić sobie temat i uznać, że jednak to problem procka?
Tylko, to KBC... może robię jakiś błąd przy procedurze flashowania?
Pozdrawiam,