• Dell Inspirion 5721 [LA-9102P] - brak obrazu, 7 beeps'ów

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Inspirion 5721 [LA-9102P] - brak obrazu, 7 beeps'ów

przez cocoban78 9 października 2024, 19:05
Cześć!

Producent: Dell
Model: Inspirion 5721
PCB: LA-9102P

Postanowiłem wskrzesić staruszka (sentyment) jak w temacie.

Okoliczności usterki: po wyłączeniu i odłożeniu na półkę komputer nie był używany ok. 2 tygonie.
Usterka: Brak obrazu, włącza się, wentlator kręci i daje z głośników 7 beepów.

7 "beep" oznacza w/g instrukcji problem z procesorem lub/i płytą.

Poczytałem kilka wątków na forum odnośnie tej płyty i podobnych do moich usterek.

Z rzeczy istotnych to:

w spoczynku/po włączniku
PL700 - 0/0V
PL710 - 0/0V

po podłączeniu zasilania sama płyta ciągnie: 0.06A, po wciśnięciu PWRBTN wartość podchodzi pod 0.688-0.770A.

Kierując się poprzednimi wątkami spróbowałem reflash EC, BIOS i KBC.
O ile te dwa pierwsze (UH2, UH6) jest bezproblemowe, o tyle z KBC nie jest tak kolorowo.
Do programowania używam SVOD4, podstawki, flexa 30pin.

Po podłączeniu piny są OK, masa jest OK, odczyt jest OK, ale w dumpie od adresu $10000 do końca jest pusto .
W pliku z paczki do tej płyty w tym obszarze są dane.

Przy próbie flashowania KBC procedura kasowania przechodzi, flashowanie także dochodzi do 100%, ale weryfikacja ponwnego odczytu po zaprogramowaniu już nie, ponieważ on nie zapisuje danych od $10000. Pomyślałem sobie, że może KBC jest walnięte stąd problemy z podawaniem zasilania na cewki przy procku. Dlatego zamówiłem i wymieniłem układ. Niestety, ale nadal jest źle. Odczyt jest możliwy, proces zapisu jest dokładnie taki sam - czyli brak zapisu danych od $10000.

Możecie podpowiedzieć czy warto jeszcze kombinować czy odpuścić sobie temat i uznać, że jednak to problem procka?
Tylko, to KBC... może robię jakiś błąd przy procedurze flashowania?

Pozdrawiam,

Re: Dell Inspirion 5721 [LA-9102P] - brak obrazu, 7 beeps'ów

przez Google Adsense [BOT] 9 października 2024, 19:05

#2 Re: Dell Inspirion 5721 [LA-9102P] - brak obrazu, 7 beeps'ów

przez Vogelek23 9 października 2024, 20:35
cocoban78 napisał(a):może robię jakiś błąd przy procedurze flashowania?
W aplikacji SVOD3/4 można wybrać wielkość pamięci Flash dla EC - możliwe, że masz ustawione 64kB zamiast 128kB, dlatego nie zapisuje Ci danych powyżej adresu 0x10000.

#3 Re: Dell Inspirion 5721 [LA-9102P] - brak obrazu, 7 beeps'ów

przez cocoban78 9 października 2024, 22:19
Też tak myślałem, ale opcje są od 128 wzwyż i automatycznie ustawia się na 128.

#4 Re: Dell Inspirion 5721 [LA-9102P] - brak obrazu, 7 beeps'ów

przez matic 18 października 2024, 10:59
Another option is to program this KBC chip out of the board using a ZIF128 adapter:
Obrazek

#5 Re: Dell Inspirion 5721 [LA-9102P] - brak obrazu, 7 beeps'ów

przez cocoban78 19 października 2024, 20:49
Panowie, dziękuję za informacje. Będę musiał spróbować przez przystawkę.
Poinformuję o efektach, ale nie spodziewam się sukcesów :)

Re: Dell Inspirion 5721 [LA-9102P] - brak obrazu, 7 beeps'ów

przez Google Adsense [BOT] 19 października 2024, 20:49