• Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 8 kwietnia 2020, 15:31
Dzień dobry,

Ostatnia (moja pierwsza) naprawa laptopa dała mi dużo satysfakcji oraz dodatkowej motywacji, że postanowiłem sobie kupić jakiegoś uszkodzonego laptopa aby poćwiczyć trochę swoje umiejętności serwisowe. Zakupiłem laptopa Dell Inspiron 14z 1470-4192 z płyta główna: DA0UM2MBAC0 Rev: C.

Objaw był taki, że laptop wcale nie chciał się uruchomić, tzn. brak obrazu jak również nie pracujący wentylator. Lampka w zasilaczu się świeci, nie gaśnie. Po naciśnięciu włącznika zapala się biała lampka na laptopie (wyjęta bateria) lub gdy jest włożona bateria to zaczyna migać na czerwono i biało.

Pierwsze pomiary wydają się memu niewprawionemu oku na prawidłowe, więc postanowiłem wylutować kość BIOSu i zaprogramować ją od nowa wsadem z forum (podobno sprawdzony).
Efekt tego zabiegu jest taki, że laptop ma te same napięcia, nadal reaguje na pzycisk zasilania, po podłączeni uzasilacza sam się włącza ale mozna go bez problemu wyłączyć przyciskiem oraz włączyć ponownie. Wentylator pracuje na wysokich obrotach, możliwe, że maksymalnych a obrazu dalej brak. Biała lampka po włączeniu dalej świeci. Po włożeniu baterii i włączeniu miga czerwona chyba 4 razy i raz biała.

Poniżej przedstawiam pomiary oraz po cichutku liczę na to, że nie kupiłem kompletnego trupa, którego nie da się naprawić.

-----------------------------------
Płyta gówna:
Wyłączony:
PL2 - 0V - 22,8 ΩOhm
PL4 - 0V - 338 Ω
PL5 - 0V - 7,3 Ω
PL3 - 0V - 25,2 Ω
PL1- 0,30V - Over load

Właczony:
PL2 - 1,05V
PL4 - 1,55V
PL5 - 1,10V
PL3 - 0,89V
PL1 - 0,30V

Płytka I/O "córka":

Wyłaczony:
PL1 - 3,29V - 629 Ω
PL2 - 0V - Najpierw rosło do około 15 MΩ a nastepnie powoli malało do okolo 48 kΩ i znowu rosło

Właczony:
PL1 - 3,36V
PL2 - 5,05V

Bateria RTC: 3V

Procesor: "Rzekomo" Intel Core 2 Duo SU7300 - brak opisu na CPU
Grafika: ATI 1030 P2Y602.00 216-0728020

Pozdrawiam,
Bartłomiej Gozdek

Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Google Adsense [BOT] 8 kwietnia 2020, 15:31

#2 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez yasiu83 8 kwietnia 2020, 20:29
Podgrzej diagnostycznie rdzeń GPU.

#3 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 8 kwietnia 2020, 20:36
Wgrałem niedawno BIOS wyciągnięty z oficjalnego instalatora ze strony Dell. Niestety jest on większy niż te 2 mb, które ma kość. Tak samo było w przypadku BIOSu z forum, tam było napisane, że plik ma większy rozmiar niż reczywista pamięc kości BIOS i żeby zignorować ostrzeżenie przy wgrywaniu. Niestety efekt ten sam, wentylator pracuje bardzo szybko, dioda świeci normalnie na biało.

@yasiu83, podgrzewać na tym BIOSie co mam teraz czy najpierw wgrać oryginalny ?

EDIT:
Podgrzałem na tym BIOSie co mam teraz. Objawy te same, wentylator szaleje, obrazu brak. Natomiast zaczął się inaczej zachowywać, tzn. po podłączeniu zasilacza sam się włącza, można go wyłączyć. Ale kolejna próba odpalenia przyciskiem powoduje zaświecenie białej lampki. Wyłączenie i ponowne właczenie lampki razem z wentylatorem. Taki jakby dodatkowy restart.

#4 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez matic 8 kwietnia 2020, 21:55
Reflash the BIOS chip with old (original) dump and check, if the picture is present after diagnostically heating the GPU.

Bartq napisał(a):Wentylator pracuje na wysokich obrotach
This issue is probably related to incompatible ME-region of BIOS. Try to transfer the ME-region from old (original) BIOS dump to the new one, or upload the BIOS chip with a cleaned ME-region. Of course, you should first find the BIOS dump with the appropriate size.

#5 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 9 kwietnia 2020, 16:33
Hello,

I restored first original BIOS dump and I heated the GPU. No result, still screen is missing.
On original BIOS, cooler even it's not turning on. When I power on a laptop the white led is on.

Regards,
Bartek

I thought this laptop has an old architecture where there is a North and South bridge and there isn't ME Region, am I wrong ?
I cannot found wchich version of Flash image tool I should use to BIOS for chipset GM45/ICH9.
Sorry if my question is stupid, but I'm really newbie.

#6 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez matic 9 kwietnia 2020, 18:22
Bartq napisał(a):On original BIOS, cooler even it's not turning on. When I power on a laptop the white led is on.
Check, if the voltages are present on all coils in this case.

Bartq napisał(a):I thought this laptop has an old architecture where there is a North and South bridge and there isn't ME Region, am I wrong ?
Yes, you are right. Sorry, my fault :oops:

#7 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 9 kwietnia 2020, 19:16
Voltages are the same as on first post. Maybe it will be a tip.. Coil PL5 are warmer than other coils and heatsink are getting warm. They are not hot to burn my skin. (on prev. BIOS when cooler is running heatsink isn't so warm)

Płyta gówna:
Wyłączony:
PL2 - 0V
PL4 - 0V
PL5 - 0V
PL3 - 0V
PL1- 0,30V

Właczony:
PL2 - 1,05V
PL4 - 1,55V
PL5 - 1,15V
PL3 - 0,89V
PL1 - 0,30V

Płytka I/O "córka":

Wyłaczony:
PL1 - 3,29V
PL2 - 0V

Właczony:
PL1 - 3,36V
PL2 - 5,05V

#8 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez matic 9 kwietnia 2020, 21:18
Perform the following measurements, when the machine is turned on:

Measure the voltage to ground on pin 1 of transistors PQ16, PQ56, Q3501, Q3503.
Measure the voltage to ground on pin 6 of PU6.

Transistors Q3501, Q3503 pin count:
Obrazek

Measure the voltage to ground on pin 1 of transistors PQ5, PQ6, PQ11. This transistors are located on I/O board.

#9 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 9 kwietnia 2020, 23:32
I/O board:
PQ5 - n.1 - 4,9V
PQ11 - n.1 - 3,28V
PQ6 - n.1 - 3,29V (also when if laptop are turned off)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Motherboard:
PU6 - it should be a RT9018B regulator, right ? - n.6 - VOUT = 1,09V
PQ3501 - n.1 - 1,8V
PQ3503 - n.1 - 1,1V
PQ16 - S - 1,5V
PQ56 - I cannot find him on schema and boardview, maybe you thought about PQ65, I measured him and thats result - n.1- S - 1,81V

Everythinkg looks good so it's paradoxically it's bad :D
Best regards, good night
Bartek

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT:

I don't understand what's going on with the laptop. I decided to turn on the motherboard without a screen, but connected it to an external monitor via HDMI. To my surprise, after a few seconds a picture appeared. Then I tried to start the machine on an external monitor via HDMI and an internal screen and here is another surprise. The image is on both screens. I do not know what happened. Why did nothing work in the beginning and now everything is good?
Is it possible that all these diagnostic tests have temporarily brought him back to life? I was able to run Kubuntu live cd for now. I will inform you if something changes.

#10 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 28 kwietnia 2020, 20:27
Hej, cześć

Jestem z powrotem z moim DELLem. Po mojej ostatniej wiadomości Dell działał całkiem dobrze jak na swoje parametry. Zainstalowałem Windowsa, sterowniki i działało wszystko co tylko mogło. Ta sielanka trwała 12 dni. Jakoś tydzień temu chciałem odpalić laptopa i nic. Dysk rusza, napęd cd także wydaje oznaki życia a matryca czarna - brak obrazu. Ponowne podpinanie laptopa pod HDMi jak poprzednio nie przyniosło żadnego skutku. Dziś udało mi się go 2 razy uruchomić:

Włączyłem i zostawiłem odpalony komputer na około 15 minut aż się nagrzał (nawet obudowa była ciepła) a następnie odłączyłem zasilacz, podłączyłem ponownie i uruchomiłem laptopa - tym razem z obrazem. Załadował sie Windows, znowu wszystko działało. Po restarcie komputer znowu nie wyświetlał obrazu. Kilka kolejnych prób z podpinaniem i odłączaniem zasilacza, i za którymś z kolei podłączeniem znowu się uruchomił poprawnie.
W tym momencie znowu nie mogę go uruchomić, powyższy sposób nie pomaga. Dodam jeszcze, że udało mi się zaktualizować BIOS do najnowszej wersji A05 (poprzez instalator na Windowsa) oraz raz wejść do BIOSu i upewnić się, że na pewno się zaktualizował.
Co może być najbardziej prawdopodobną przyczyną ? Uszkodzona kośc BIOSu, która raz działa a raz nie ? Uszkodzona grafika ATI czy raczej kulki pod grafiką ?

Pozdrawiam,
Bartek

#11 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez psikus123 28 kwietnia 2020, 21:05
Wygląda na GPU
Jaka jest data produkcji układu?
4 cyfry wygrawerowane na rdzeniu.

#12 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 28 kwietnia 2020, 21:16
1030
KW30 2010 ?
Dobrze zrozumiałem ?

Obrazek

#13 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez matic 29 kwietnia 2020, 11:38
Try to replace the BIOS chip first.

#14 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 29 kwietnia 2020, 14:08
Hey,

Originally there was a 25Q16BVSIG but i have a one 25Q32BVSIG. Can I use this or it have to be like a original ?
Should I use my old dump or is any method to extract 100% sure BIOS from exe updater from Dell ?
I tried one time but extracted rom file was bigger than capacity od original chip.
Obrazek

#15 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez matic 29 kwietnia 2020, 14:41
Bartq napisał(a):Originally there was a 25Q16BVSIG but i have a one 25Q32BVSIG. Can I use this or it have to be like a original ?
No, you can't. You should use the chip with the same capacity as the original one.
25Q16 - size 2MB
25Q32 - size 4MB

Bartq napisał(a):Should I use my old dump
Use a dump that you are sure you had a picture before.

Bartq napisał(a):or is any method to extract 100% sure BIOS from exe updater from Dell ?
I tried one time but extracted rom file was bigger than capacity od original chip.
No, there it isn't.
For some models it is possible to extract the BIOS file from the manufacturer's BIOS update file, but not for all of the models.

#16 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 1 maja 2020, 18:17
Hey,

I just replaced the BIOS chip with a new one. I uploaded dump on which the laptop worked for 10 days.
Unfortunately, but no result, there is still no picture, only the white LED is light.
Before I replaced the BIOS chip, the laptop once turned on. He reported the wrong date / time (I was unplugging the BIOS batteries), set it up, and did not restart again.

#17 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez matic 1 maja 2020, 19:22
Try to diagnostically heat the ATI GPU chip.

#18 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 1 maja 2020, 19:37
Sorry for my maybe stupid question, but "diagnoscally" does mean what temperature and heating time ? I dont want to burn chip.

#19 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez matic 2 maja 2020, 09:47
You need a hot air soldering station. Use a nozzle with diameter about 8mm.
- Set the temperature to 300°C and air flow to middle setting.
- Heat the entire GPU chip evenly for 20 seconds.
- Then heat only the center crystal for another 15 seconds.
- Wait until the chip completely cools down and test the board.

#20 Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Bartq 2 maja 2020, 12:12
Hey,
GPU preheated, helped. The laptop starts up normally, I think everything works. Temp CPU ~ 30°C, GPU ~ 63°C
I turned off the laptop for about 30 - 45 minutes to let it cool down and restarted it without problems.

Re: Dell Inspiron 14z 1470-4192 - nie uruchamia się mimo poprawnych napięć.

przez Google Adsense [BOT] 2 maja 2020, 12:12