• DELL Inspiron 7570 - klawisze nie reagują na szybkie pisanie / lagują

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DELL Inspiron 7570 - klawisze nie reagują na szybkie pisanie / lagują

przez lopeter 20 czerwca 2024, 08:40
Laptop z cyklu : "Urzekła mnie Twoja historia"... Laptop po zalaniu i wszystko działa poprawnie w 100% oprócz klawiatury.

Opis usterki : W czasie bardzo szybkiego pisania klawisze "lagują"/ "wskakują na ekran" z opóźnieniem, jeśli naciskamy pojedynczo i wolno to normalnie każdy przycisk działa i znaki się wpisują...i teraz żeby było śmieszniej, gdy naciśniemy dowolny przycisk i go przytrzymamy to dany znak bardzo szybko pojawia się na ekranie. * w BIOS-ie taka sama sytuacja, gdy naciskamy szybko strzałki to "laguje" jak naciśniemy strzełkę i nie puszczamy to szybciutko po menu "biega"...cyrk.

Historia laptopa i opis wykonanych czynności:: Laptop po zalaniu , wymieniona drobnica SMD, układ w sekcji zasilania CPU PU4701, wymieniony KBC, wymieniona kość BIOS ( na nowe ).
Bios "kombinowany" z różnymi wsadami i ten problem niezależnie od wsadu występuje.
Klawiatura na drugą także wymieniona...z zewnętrzną klawiaturą na USB ten problem nie występuje.

Zgłupiałem już i szukam pomocy bo nie spotkałem się z takim przypadkiem jeszcze, a za pomoc będę bardzo wdzięczny.

Model laptopa : DELL Inspiron 7570
Model płyty głównej: Kylo Ren 15 16841-1

Obsada :
Procesor : Intel i7-8550U
Karta graficzna: NVIDIA GEFORCE 940M 2GB (n16s-gtr-s-a2)
KBC: MEC 1416-NU

Re: DELL Inspiron 7570 - klawisze nie reagują na szybkie pisanie / lagują

przez Google Adsense [BOT] 20 czerwca 2024, 08:40

#2 Re: DELL Inspiron 7570 - klawisze nie reagują na szybkie pisanie / lagują

przez ctro 20 czerwca 2024, 16:51
W Dell Latitude 5490 na podobne objawy pomogła dopiero wymiana touchpadu (z palmrestem) i kabla TP - MB.
Jeśli w tym modelu jest kabel od płyty do touchpad i dopiero od touchpad do klawiatury, to spróbowałbym sprawdzić jeszcze to co wyżej.

#3 Re: DELL Inspiron 7570 - klawisze nie reagują na szybkie pisanie / lagują

przez lopeter 20 czerwca 2024, 16:57
Dziękuję za odpowiedź. Touchpad jest oddzielnie razem z oddzielną tasiemką., dla testów wczoraj też odpiąłem touchpada i ten nikczemnik nadal tak reaguje :(. Nie wiem już nawet od czego zacząć jakbym miał od początku przeanalizować problem. ... zgłupiałem w sensie nie mam żadnego pomysłu.

#4 Re: DELL Inspiron 7570 - klawisze nie reagują na szybkie pisanie / lagują

przez lopeter 21 czerwca 2024, 19:40
...co on mi zdrowia odebrał to jego. Drań przeokrutny poddał się . Problemem był uszkodzony kondensator C2410 - 1uF 25V ( zewnętrznie zero oznak uszkodzenia, brak zwarcia! miał nieodpowiednią pojemność skaczącą ! ). Takie momenty cieszą. Więc zwycięstwo i wszystko pięknie działa bez przedziwnych lagów opóźnień itd. :)

Re: DELL Inspiron 7570 - klawisze nie reagują na szybkie pisanie / lagują

przez Google Adsense [BOT] 21 czerwca 2024, 19:40