• Dell Latitude 5590, DDM80 LA-F411P, nie działają porty USB

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell Latitude 5590, DDM80 LA-F411P, nie działają porty USB

przez mojaszko 8 maja 2024, 15:32
Witam wszystkich,

Laptop: Dell Latitude 5590
Płyta gł.: DDM80 LA-F411P
CPU: i5-8350U

Problem jest taki że nie działają dwa porty USB, a trzeci połowicznie (działa USB2.0, nie działa 3.0) (w Windowsie jest komunikat "skok napięcia na porcie USB"). Pomierzyłem fizycznie porty i nie ma tam nigdzie żadnych zwarć, 5V dochodzi, natomiast jak zacząłem szukać co jest nie tak to wyszło, że linie "USB_OCx#" mają 0V, a raczej powinien tam być stan wysoki.
Obrazek
Obrazek
Napięcia:
+3.3V_ALW_PCH : 3,37V
+5V_ALW : 5,18V
USB_OC3# : 2,4V
USB_OC0# : 0,045V
USB_OC1# : 0,032V
USB_OC2# : 0,058V

Dla sprawdzenia zdjąłem układ UI2 (a później jeszcze rezystory RPC3), niestety linia USB_OC2# dalej ma 0V, a sam układ UI3 nie ma zwarcia na nóżce 3. Zmierzyłem też omomierzem i wszystkie trzy linie mają około 3Ω do masy. Wychodzi mi że walnięty jest procesor, ale może nie widzę czegoś oczywistego albo w ogóle brnę nie w tym kierunku ?

Re: Dell Latitude 5590, DDM80 LA-F411P, nie działają porty USB

przez Google Adsense [BOT] 8 maja 2024, 15:32

#2 Re: Dell Latitude 5590, DDM80 LA-F411P, nie działają porty USB

przez Vogelek23 8 maja 2024, 19:40
mojaszko napisał(a):Zmierzyłem też omomierzem i wszystkie trzy linie mają około 3Ω do masy
Jeśli masz na myśli linie USB_OCx# i wszystkie mają 3Ω do masy nawet ze zdjętymi układami UI1, UI2 i UI3, to diagnoza może być tylko jedna - uszkodzony procesor.

#3 Re: Dell Latitude 5590, DDM80 LA-F411P, nie działają porty USB

przez mojaszko 8 maja 2024, 21:19
Tak, chodzi o linie USB_OCx#, wszystkie trzy mają około 3Ω do masy i po zdjęciu UIx nic się nie zmienia.
Czyli jednak procesor, a miałem nadzieję że może to coś innego :|, no cóż.
Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.

Re: Dell Latitude 5590, DDM80 LA-F411P, nie działają porty USB

przez Google Adsense [BOT] 8 maja 2024, 21:19
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).