• DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez dggn 15 grudnia 2022, 13:10
Jak w temacie
płyta na intelu i7-8650U
grafika Intel UHD graphics 620

Po instalacji sterowników od grafiki gaśnie obraz, komputer się zawiesza i słychać trzeszczenie w głośnikach
Na standardowych sterownikach windows działa obraz. System na nowo zainstalowany

Jak prawidłowo wykonać próbę zwarciową na układ z grafiką ?

Re: DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez Google Adsense [BOT] 15 grudnia 2022, 13:10

#2 Re: DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez Vogelek23 15 grudnia 2022, 14:06
dggn napisał(a):Jak prawidłowo wykonać próbę zwarciową na układ z grafiką ?
Dlaczego chcesz wykonać próbę zwarciową na linii VCC_GT? Masz zwarcie do masy na tej linii?

#3 Re: DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez dggn 15 grudnia 2022, 14:11
Nie posiadam schematu stąd pierwsza sugestia żeby to sprawdzić
Przy układzie 3 cewki
PL612 mam 11.2Ω
PL610 mam 8.4Ω
PL613 mam 8.6Ω
i jeszcze PL614 mam 28.8Ω

#4 Re: DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez dggn 23 grudnia 2022, 08:42
Miał ktoś taki problem i podpowie co mogę sprawdzić ? Próbę zwarciową odpuściłem

#5 Re: DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez lukaszek32167 23 grudnia 2022, 11:01
Próba zwarciowa nie ma najmniejszego sensu. Gdyby było zwarcie do GND laptop w ogóle by się nie uruchomił. Spróbuj podstawić pamięć RAM. Jeśli to nic nie zmieni, zrób reflow CPU. A jeśli to nic nie da, prawdopodobnie procesor będzie do wymiany.
PS. Możesz zacząć od przeprogramowania BIOS. Też potrafi takie cyrki robić.

#6 Re: DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez ctro 23 grudnia 2022, 11:54
Z tym reflow poczekaj.
Jakie sterowniki inatalujesz? Ogólne z internetu, z aktualizacji Microsoft, czy z oficjalnej strony Della?
Microsoft często ma wadliwe/wybrakowane sterowniki pod UHD620..

#7 Re: DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez dggn 23 grudnia 2022, 12:03
ze strony producenta sterowniki były instalowane, z microsoftu stery nawet nie ruszały

#8 Re: DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez ctro 23 grudnia 2022, 12:11
W menadżerze urządzeń masz jakikolwiek brakujący sterownik? Z zakładki chipset poinstaluj wszystko i dopiero potem UHD od Della najnowszy dla Twojego service tag.

Sprawdź jeszcze jak kolega wyżej sugerował kości ram. Najlepiej jak fabrycznie czyli 2400mHz. Te modele lubią mieć idealnie równo osadzone kości, możesz przemyć styki ramu izopropanolem. Mi w taki sposób wywalało bluescreen IRQ i dopiero przy którejś próbie instalacji sterownikód od Della poszło.

Spróbuj też starsze wersje.
Obrazek

#9 Re: DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez dggn 5 kwietnia 2024, 14:57
zrobiłem to wszystko co opisane ale problem dalej taki sam. Po aktualizacji sterownika już zawiecha. Delikatnie podgrzałem procesor ale nic to nie dało. Może ktoś pomoże ?

Re: DELL LATITUDE 5590 PŁYTA LA-F411P problem grafiki

przez Google Adsense [BOT] 5 kwietnia 2024, 14:57
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).