• Dell Latitude e7450 po flashowaniu BIOSu włączył się tylko raz

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell Latitude e7450 po flashowaniu BIOSu włączył się tylko raz

przez jezkarol 30 marca 2024, 13:00
Cześć wszystkim!
Mam Della e7450, przestał się włączać, więc ściągnąłem z netu wsad BIOS,
wyczyściłem ME region, przeprogramowałem stare kości żeby przetestować czy
to rozwiązuje problem. Laptop się włączył, pokazało się info, że trzeba
wprowadzić nowy Service Tag, po czym wyłączyłem laptopa żeby kupić mu nowe
kości pamięci 25Q32FVSIQ oraz 25Q64FVSIQ. Po wsadzeniu nowych kości i
zaprogramowaniu tym samym wsadem laptop się nie włącza. Po podłączeniu
zasilacza mrugnie dioda Power, następnie na sekundę zaświeca się dioda
ładowania baterii, po czym znowu na chwilę dioda Power.

Czy jest możliwe, że przerwanie procedury inicjalizacyjnej uszkodziło mi
wsad w KBC? Da się to jakoś sprawdzić? Nie mam możliwości przeprogramować
go w domu.

Płyta ZBU10 LA-A961P Rev: 1.0(A00)

Dziękuję serdecznie za podpowiedzi.

Re: Dell Latitude e7450 po flashowaniu BIOSu włączył się tylko raz

przez Google Adsense [BOT] 30 marca 2024, 13:00

#2 Re: Dell Latitude e7450 po flashowaniu BIOSu włączył się tylko raz

przez Vogelek23 30 marca 2024, 14:50
Pytania:
- jakie dokładnie oznaczenia miały oryginalne kości BIOS?
- jaka była oryginalna wersja regionu ME oraz jego SKU?
- jaka wersja oraz SKU regionu ME jest obecnie?
- skąd pobrałeś nowe wsady BIOS?
- czy wsady z kości 64Mbit i 32Mbit przed dekompilacją zostały poprawnie połączone, a po rekompilacji poprawnie rozdzielone?

#3 Re: Dell Latitude e7450 po flashowaniu BIOSu włączył się tylko raz

przez jezkarol 30 marca 2024, 15:43
Oryginalne kości miały oznaczenia 25Q64VFSIQ oraz 25Q32FVSIQ. Kupione mają oznaczenia: 25Q64JVSIQ oraz 25Q32FVSIQ.
Kość 32Mbit jest więc taka sama, a kość 64Mbit różni się sekcją 64J vs 64F, ale wg not katalogowych Winbond powinno być to zgodne:
(64F = 64M-bit oraz 64J = 64M-bit)

Oryginalny ME region miał wersję 10.0.47.1006 i taka też została wrzucona do nowego BIOSu. SKU 5MB.

Nowe wsady zostały znalezione na stronie Alisaler, jest tam baza linków do dysków google.

Moje postępowanie było takie:
1. Odczytałem oryginalne kości, skleiłem dwa wsady w kolejności najpierw 64Mbit, potem 32Mbit (sklejałem w bashu: cat 25q64_old 25q32_old.bin > old.bin). Tak sklejony plik jest prawidłowo czytany przez ME Analyzer.
2. Pobrałem repozytorium ME Regionów, oraz edytorem hex wstawiłem ME Region z repo do pobranego wcześniej BIOSu dla kości 64Mbit. Z czystego MERegionu skopiowałem 0x4CA000 bajtów i wkleiłem do wsadu z offsetem 0x5000.
3. Skleiłem zmodyfikowany wsad 64Mbit z niemodyfikowanym wsadem 32Mbit, sprawdziłem ME Analyzerem - otworzył się bez błędów i miał prawidłową wersję ME Region i SKU.
4. Zaprogramowałem obie stare kości, wlutowałem w płytę i laptop wstał, pojawiło się logo Della i okienko do wprowadzenia Service Tag.
5. Wyłączyłem laptopa bez wprowadzania żadnych zmian, bo chciałem zakupić nowe kości.
6. Po wlutowaniu nowych kości laptop daje objawy jak w poprzednim poście.
7. Ponowne wlutowanie starych kości nic nie daje. Wsad kości 64Mbit po tym odpaleniu laptopa zmienił się. Próbowałem też na nowo programować i stare i nowe, ale już bez żadnych sukcesów.

#4 Re: Dell Latitude e7450 po flashowaniu BIOSu włączył się tylko raz

przez Vogelek23 30 marca 2024, 18:47
jezkarol napisał(a):Oryginalne kości miały oznaczenia 25Q64FVSIQ (...) Kupione mają oznaczenia: 25Q64JVSIQ
Te kości w trybie Quad SPI mają różne DeviceID. Sugeruję zakupić oryginalną W25Q64FVSIQ. Jaka była przyczyna wymiany kości na nowe? Sugeruję także użycie FIT i skompilowanie wsadu zgodnie ze szkoleniem: post294024.html#p294024

Połączenie wsadów BIOS w HxD sprowadza się do otwarcia obu wsadów, zaznaczenia całego kodu mniejszego wsadu i wklejenie go na końcu większego wsadu - HxD operuje bezpośrednio na wartościach heksadecymalnych. Aplikacja FIT po kompilacji "sklejonego" pliku sama rozdzieli go na poprawne 8MB i 4MB.

#5 Re: Dell Latitude e7450 po flashowaniu BIOSu włączył się tylko raz

przez jezkarol 30 marca 2024, 19:22
Dzięki, zrobię tak jak piszesz, chociaż dalej nie rozumiem czemu laptop prawidłowo wystartował po pierwszym wlutowaniu kości, a za drugim i każdym kolejnym razem już nie. Używam przecież dokładnie tego samego wsadu i sprawdzałem też na starych i nowych kościach.

Coś musiało się zmienić na płycie - więc pytanie jest aktualne - czy takie przerwanie pierwszego uruchomienia po czyszczeniu BIOSu (bez podania service taga) może być przyczyną przeprogramowania/wyczyszczenia innej pamięci, przez którą laptop nie wstanie?

Jaka była przyczyna wymiany kości na nowe

Zakupiłem nowe kości, ponieważ uznałem że jak raz uszkodziła się ich zawartość, to może są już mocno zużyte i warto wstawić świeże.

Re: Dell Latitude e7450 po flashowaniu BIOSu włączył się tylko raz

przez Google Adsense [BOT] 30 marca 2024, 19:22
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).