• Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez Rayu85 19 kwietnia 2019, 22:35
Witajcie, trafił do mnie do naprawy dell M4700.

Objawy:
Cały czas migają diody (zasilania i pracy dysku) nawet jak komputer jest wyłączony ale ma włożoną baterię lub podpięty kabel.
Przy próbie włączenia po ok. 2 sekundach ruszają wentylatory, po 5 sekundach komputer wyłącza się. Na ekranie nic się nie pokazuje, brak również procedury POST.

Podejrzewam zwarcie na płycie głównej.
W moich pomiarach podpierałem się wątkiem: dell-precision-m4700-nie-uruchamia-sie-t55799.html?hilit=m4700

Pomiary:
Pobór prądu w spoczynku 0,01A przy próbie włączenia rośnie do 1,9A i wyłącza się - cały laptop złożony
Pobór prądu 1,4A - bez dysków twardych napędu CD, Ramu, i karty sieciowej.

Pomierzyłem rezystancję cewek. niestety mój miernik ma zakres pomiarowy tylko do 2MΩ w efekcie czego na wielu cewkach dostałem wynik (over) aczkolwiek pozwala to wyeliminować podejrzenie zwarcia.
Jedzie do mnie dużo lepszy miernik, jak dojedzie to powtórzę pomiary.

Chciałbym jeszcze się upewnić czy normalnym jest, że podczas pomiaru rezystancja powoli wzrasta lub spada niekiedy nawet z 1,5MΩ do 800KΩ (np. Cewka PL100) .
Zwykle pomiar robię tak długo aż względnie rezystancja utrzyma się na jakimś stałym poziomie, wtedy taki wynik zapisuję.
Pomiary robione były przy wymontowanym procesorze.

Przy podłączeniu zasilania do wymontowanej płyty, automatycznie następuje start. (czy to jest normalne?)
Procesor robi się gorący w kilka sekund wnioskuję więc że zasilanie procesora działa.

Pobór prądu wynosi około 1,2A i wzrasta. Niestety aby nie uszkodzić procesora test przeprowadzałem bardzo krótko.
Chciałbym pomierzyć napięcia na cewkach oraz rozejrzeć się za grzejącymi się układami. Powinienem zrobić to z wymontowanym procesorem czy zapewnić mu chłodzenie i mierzyć z procesorem w płycie?

Wnioskuję z powyższego, że KBC działa poprawnie. Płyta przechodzi co najmniej do stanu S1 (załączone zasilanie procesora) a wyłączenie następuje na skutek zwarcia którejś z lini załączanych w ostatniej fazie uruchomienia.
Ciężko mi natomiast to odnieść do objawu migających diod.

Na żadnej cewce nie znalazłem ewidentnego zwarcia. Wizualnie też nie znalazłem podejrzanych elementów.
Ewentualnie moje podejrzenia padają w stronę cewki PL401 kolega z forum uzyskał pomiar 35MΩ natomiast ja ledwo 71Ω.
Cewki PL103 oraz PL201 również odbiegają od pomiarów kolegi.

Będę wdzięczny za spojrzenie na moje pomiary, odpowiedzi na pytania i sugestie co do kolejnych działań :)

(pierwsza wartość referencyjna z innego posta druga to mój pomiar)
PL103 1M / 7,5 kΩ
PL201 1M / 18,8 kΩ
PL401 35M / 71 Ω
PL501 10k / 7kΩ
PL601 14M / 1,5 MΩ
PL701 1,8M / over
PL702 1,6M / over
PL703 1,7M / over
PL 704 1,1M / over
PL705 1,1M / over
PL901 1M / 1,4 MΩ
PL902 1,2M / over
PL102 (brak) / over
pl100 (brak) / 800 kΩ

Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez Google Adsense [BOT] 19 kwietnia 2019, 22:35

#2 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez matic 20 kwietnia 2019, 09:57
Rayu85 napisał(a):Chciałbym jeszcze się upewnić czy normalnym jest, że podczas pomiaru rezystancja powoli wzrasta lub spada niekiedy nawet z 1,5MΩ do 800KΩ (np. Cewka PL100) .
Zwykle pomiar robię tak długo aż względnie rezystancja utrzyma się na jakimś stałym poziomie, wtedy taki wynik zapisuję.
Hello!
It is caused by filer capacitors on the power rails, which is normal.

Rayu85 napisał(a):Przy podłączeniu zasilania do wymontowanej płyty, automatycznie następuje start. (czy to jest normalne?)
No, it is not normal. It may automatically start only first time after performing the CMOS reset. If the CMOS battery is ok (voltage on it is close to 3V) and the board automatically starts all the time it is usually caused by missing communication between the KBC and PCH chip.

The resistance to ground on coil PL401 seems normal to me. I don't know, why the user @rad3k from reference topic get such high value.

Mount the heatsink on the board and measure the voltages to ground on all coils, when the laptop is turned on.

#3 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez Rayu85 21 kwietnia 2019, 22:16
Automatyczne uruchamianie płyty spowodowane było moim błędem.
Po pomiarach zapomniałem zamontować baterię CMOS :oops: Po zamontowaniu baterii płyta już nie startuje samoczynnie.

Dojechał do mnie nowy miernik, więc pomierzyłem rezystancję ponownie.
Zwarcia jednak nie znalazłem na żadnej z cewek.

Pytanie edukacyjne
Dla części cewek dostałem pomiar 0,12 na zakresie 200 MΩ oraz 012 na zakresie 2000 MΩ a na niższych zakresach (20Ω, 200Ω, 2kΩ, 20kΩ, 200kΩ, 2MΩ, 20MΩ nie otrzymywałem żadnych pomiarów).
Ile właściwie wynosi rezystancja mojego pomiaru? bo nie rozumiem dlaczego nie otrzymywałem żadnych wyników na niższych zakresach...
Dodatkowo pomiar cewki PL601 na zakresie 200kΩ stabilizował się na wartości 193 kΩ natomiast na zakresie 2 MΩ stabilizował się na wartości 900 kΩ - dlaczego tak się dzieje? różnica pomiarów jest znacząca.

Pomierzyłem też napięcia na cewkach (płyta w stanie S5 pobór prądu 0,1A).

Zamontowałem chłodzenie procesora ale nie mogę wykonać pomiarów w stanie uruchomienia ponieważ płyta startuje i po 5sek wyłącza się.
Pobór prądu w momencie wyłączenia wynosi 0,8A (podłączony wentylator CPU) - czy jest to normalny pobór czy można wnioskować istnienie zwarcia na jego podstawie?

Dodatkowo chłodzenie zasłania cewki :evil: zakładam, że będę potrzebować jakiegoś tymczasowego chłodzenia które nie będzie zasłaniać?

Napięcia wydają się ok, jedynie napięcie PL902 0,45V nie występuje w ogóle w dokumentacji płyty.
Z tego co widzę jest to chyba napięcie ładowarki, więc jego wynik może być przyczyną braku baterii?

Co powinienem w obecnej sytuacji zmierzyć w kolejnym kroku?

Pomiary:
PL103 7,5 kΩ / 3,3V
PL201 18,5 kΩ / 0V
PL401 35M 69 Ω / 0V
PL501 8,4k Ω / 0V
PL601 193kΩ / 0V
PL701 0,12 MΩ (zakres 200M) / 0V
PL702 0,12 MΩ (zakres 200M) / 0V
PL703 0,12 MΩ (zakres 200M) / 0V
PL 704 0,12 MΩ (zakres 200M) / 0V
PL705 0,12 MΩ (zakres 200M) / 0V
PL901 0,12 MΩ (zakres 200M) / 19,4V
PL902 1,83 MΩ / 0,45V
PL102 27 kΩ / 5V
PL100 0,11MΩ (zakres 200M) / 19,4V

Aktualizacja 22.04.2019 11:37

Udało mi się pomierzyć napięcia w stanie uruchomionym przed wyłączeniem płyt.
Aktualne pomiary w załączniku.
Obrazek

#4 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez matic 22 kwietnia 2019, 10:51
Rayu85 napisał(a):Pytanie edukacyjne
Dla części cewek dostałem pomiar 0,12 na zakresie 200 MΩ oraz 012 na zakresie 2000 MΩ a na niższych zakresach (20Ω, 200Ω, 2kΩ, 20kΩ, 200kΩ, 2MΩ, 20MΩ nie otrzymywałem żadnych pomiarów).
Ile właściwie wynosi rezystancja mojego pomiaru? bo nie rozumiem dlaczego nie otrzymywałem żadnych wyników na niższych zakresach...
Dodatkowo pomiar cewki PL601 na zakresie 200kΩ stabilizował się na wartości 193 kΩ natomiast na zakresie 2 MΩ stabilizował się na wartości 900 kΩ - dlaczego tak się dzieje? różnica pomiarów jest znacząca.
The difference in the measurement occurs, because the meter measure the resistances at different electrical currents according to the selected measurement range. For example on 200Ω range the meter measure the resistance at current around 1mA , while on MΩ range that current is only few µA.

Rayu85 napisał(a):Pomierzyłem też napięcia na cewkach (płyta w stanie S5 pobór prądu 0,1A).
Is that current consumption measured when the board is turned off without main battery connected?

Rayu85 napisał(a):Napięcia wydają się ok, jedynie napięcie PL902 0,45V nie występuje w ogóle w dokumentacji płyty.
Z tego co widzę jest to chyba napięcie ładowarki, więc jego wynik może być przyczyną braku baterii?
Yes, exactly.

#5 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez Rayu85 22 kwietnia 2019, 11:53
Is that current consumption measured when the board is turned off without main battery connected?

Tak, jest to pobór płyty bez podłączonej baterii. Płyta podłączona do zasilacza laboratoryjnego.
Przy próbie uruchomienia pobór wynosi 0,8A.

Yes, it is the power consumption of the motherboard without a battery connected. The board is connected to the laboratory power supply.
When it starts, the power consumption is 0.8A.

#6 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez matic 22 kwietnia 2019, 13:05
Ok, 100mA is much too high current consumption in stand-by.
Connect the power supply to the board and leave it connected for a few minutes. Then check if any component on the board gets warm.
Pay special attention to the KBC, PCH and LAN controller chips U31 and U32.

#7 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez Rayu85 22 kwietnia 2019, 13:12
Przepraszam, uciekło mi jedno zero :oops: :oops: :oops:
Pobór wynosi 0,01A gdy płyta głóna jest wyłączona.
0,8A gdy jest uruchomiona.

I'm sorry, one zero escaped me :oops: :oops: :oops:
The consumption is 0.01A when the motherboard is off.
0.8A when it is running.

Sprawdziłem żaden z podanych układów nie robi się ciepły w momencie włączenia.
I checked, none of the given chips is warm when the motherboard is started.

#8 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez matic 22 kwietnia 2019, 18:36
Ok, it seems better.

Remeasure the voltages to ground on coils PL501, PL601, when the laptop is turned on.
Measure the voltages to ground on pin 1 of Q63, Q76, Q329, Q331, when the laptop is turned on.
Measure the voltages to ground on pin 4 of Q25, Q49, Q54, Q58, when the laptop is turned on.

#9 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez Rayu85 22 kwietnia 2019, 20:37
Q63 (Pin1) 1,05V
Q76 (Pin1) 5,05V
Q329 (Pin1) 5,05V
Q331 (Pin1) 3,3V

Q49 (Pin4) 3,3V
Q54 (Pin4) 3,3V
Q58 (Pin4) 3,3V
Q25 (Pin4) 3,3V

Napięcia wydają się być poprawne.
The voltages seem to be correct.

PL501 Jeden pad cewki 0,86V , drugi pad cewki 1,08V
PL601 Jeden pad cewki 0,68V , drugi pad cewki 0,8V

W zasadzie który pad należy mierzyć? Zawsze myślałem że nie ma znaczenia z której strony cewkę mierzymy a tu zonk :)
Which coil pad should be measured? I always thought that it does not matter which side of the coil we measure and here the surprise :)

#10 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody  [ROZWIĄZANY]

przez matic 22 kwietnia 2019, 21:41
Rayu85 napisał(a):Which coil pad should be measured? I always thought that it does not matter which side of the coil we measure and here the surprise
This is not the topic to explain such basic things. In short: If the coil contains the DC/DC converter circuit (most coils on the motherboards) it is important to measure the voltage on the output side of the coil (this is the side, where the output filter capacitors are connected).
For details you should open a new thread in "NAPRAWA WARSZTAT" department.

Reflash both BIOS chips (U52 + U53). Don't forget to save the old dumps.
BIOS dumps are available on the forum: ***Click***

#11 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez Rayu85 23 kwietnia 2019, 19:23
Trochę się namęczyłem ale bios wgrany (U52, U53).
Niestety objaw nadal ten sam :(

I got a little tired but the bios reflash (U52, U53).
Unfortunately, the symptom is still the same :(

W jaki sposób uruchomić tę płytę z zainstalowaną baterią BIOS? Nie widzę na schematach żadnej zworki która by odpowiadała przyciskowi POWER?
W tej chwili korzystam z faktu, że bez baterii CMOS płyta startuje samoczynnie.

How do you run this motherboard with the BIOS battery installed? I do not see any jumper on the schematic that would be a POWER switch?
At the moment I am using the fact that without a CMOS battery it starts automatically.

#12 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez matic 23 kwietnia 2019, 20:13
Rayu85 napisał(a):How do you run this motherboard with the BIOS battery installed?
The CMOS battery is glued to the bottom case with double sided duck tape. You can remove it from the case and connect it to the board.

Rayu85 napisał(a):I do not see any jumper on the schematic that would be a POWER switch?
You can bridge the pins 1 and 8 of the connector "JPB1" to simulate the pressing on the power button. There is also a jumper "PWRSW1" on the board to simulate the pressing on the power button. I don't know, where exactly that jumper is located in this case, but is is usually located near the KBC chip.

Measure the resistance to ground on coil PL704 with and without CPU connected.

#13 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez Rayu85 23 kwietnia 2019, 20:25
PL704
a) z procesorem 1,4 Ω
b) bez procesora 01,2 MΩ (zakres 200MΩ na mierniku)

PL704
a) with processor 1.4 Ω
b) without processor 01.2 MΩ (range 200MΩ on the meter)

matic napisał(a):
You can bridge the pins 1 and 8 of the connector "JPB1" to simulate the pressing on the power button. There is also a jumper "PWRSW1" on the board to simulate the pressing on the power button. I don't know, where exactly that jumper is located in this case, but is is usually located near the KBC chip.

Ok znalazłem zworkę.
Ok, I found a jumper.

#14 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez matic 24 kwietnia 2019, 17:24
Rayu85 napisał(a):WYŁĄCZA SIĘ PRZY STARCIE + MIGAJĄCE DIODY
How many times the LED blinks?

#15 Re: Dell M4700 (QAR00 LA-7931P rev1.0) - wyłącza się przy starcie + migające diody

przez Rayu85 24 kwietnia 2019, 17:40
Z tego co widzę na szybko dioda led1 (Dysku) pali się cały czas natomiast dioda led2 (ładowania baterii) miga równomiernie w cyklu (50% na 50%).
LED1 (HDD) is on all the time, LED2 (battery charging) flashes evenly in the cycle (50% to 50%).

Aktualizacja (20:40)

Złożyłem komputer w w całość, i niespodzianka! Działa!
System nie startuje, wywala bluescrean podczas ładowania systemu ale komputer wydaje się włączać poprawnie.

Czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie nagłego uruchomienia?
Czy reflash kości bios może być przyczyną tego, że system nie wstaje?

Spróbuję zaraz zainstalować system na awaryjnym dysku i sprawdzić czy będzie działał.

I put the computer together, and a surprise! It works!
The system does not start, crashes bluescrean while the system is being loaded, but the computer seems to turn on properly.

Is there any logical explanation for the sudden repair?
Can reflash bios cause the system to not get up?

I will try to install the system on the emergency disk and check if it will work.

Aktualizacja 27.04.2019 - podsumowanie tematu

Komputer udało się naprawić.
Najprawdopodobniej pomogło przeprogramowanie kości BIOS.
Niestety nie wiem dlaczego płyta nie działała"na stole" po programowaniu kości a dopiero ruszyła po złożeniu komputera w całość.
Komputer pozytywnie przeszedł testy i wrócił już do klienta.

Dziękuję za pomoc :)
Temat można oznaczyć jako rozwiązany.