• Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez TripleH 27 stycznia 2022, 13:03
Cześć. Przychodzę z dziwnym problemem.
Laptop Dell P66F
Płyta główna LA-D801P
Usterka początkowa brak identyfikacji zasilacza.
Po wyjęciu płyty z obudowy laptop prawidłowo rozpoznaje zasilacz raz na jakiś czas.
Podmieniałem gniazdo na dwa inne egzemplarze i było jeszcze gorzej. Tzn. rzadziej udaje się rozpoznać zasilacz niż na oryginalnym.
Napięcia jakie pojawiają się na linii PS_ID na zdjęciu. Napięcia są takie same w czasie rozpoznania zasilacza, jak i nierozpoznania. Różnica jest widoczna dopiero na oscyloskopie. Kiedy laptop rozpoznaje zasilacz pojawia się krótki przebieg na linii PS_ID i stabilizuje się na 3.5V .W przypadku nierozpoznania zasilacza krótkie przebiegi pojawiają się co ok 1s cały czas. Napięcie nadal jest 3.5V, ale przerywane krótkimi przebiegami.
Na płycie diody PD4, PD5, PD6 nieobsadzone. Przejście między 2 nogą PR4, a 36 nogą UE1 jest ok. Zasilacz sprawny.
Z historii laptop miał wymienianą baterię w innym serwisie.
Co jeszcze mogę sprawdzić?
Obrazek

Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez Google Adsense [BOT] 27 stycznia 2022, 13:03

#2 Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez Vogelek23 27 stycznia 2022, 13:19
Spróbuj testowo podmienić PR9 na 22kΩ 10kΩ i zdaj relację. Napięcie na bramce PQ6 powinno wynosić ca. 5V.

TripleH napisał(a):Na płycie diody PD4, PD5, PD6 nieobsadzone.
To rozwiewa wszelkie wątpliwości w temacie prawdziwości tzw. planowego postarzania produktu. Producenci elektroniki generowali, generują i generować będą elektrośmieci, które celowo są tak projektowane, aby się popsuć zaraz po gwarancji. Jeśli firma decyduje się na okrojenie urządzenia z tak istotnych zabezpieczeń, to co sobą przedstawia? Żenada.

#3 Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez TripleH 27 stycznia 2022, 13:35
Jest zdecydowanie lepiej. Na stole łapie za każdym razem. Nawet na nowym gnieździe. Wcześniej tego nie było. Czy to załatwia sprawę i mogę testowo składać , czy należy wymienić coś jeszcze?
Rozumiem, że po wymianie PR9 zmieniła się wartość dzielnika napięcia i odrobinę większym napięciem sterowana jest bramka PQ5? Czy wskazuje, że PQ5 już niedomaga?

#4 Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez Vogelek23 27 stycznia 2022, 13:37
TripleH napisał(a):Rozumiem, że po wymianie PR9 zmieniła się wartość dzielnika napięcia i odrobinę większym napięciem sterowana jest bramka PQ5? Czy wskazuje, że PQ5 już niedomaga?
Poczekaj - na jaką wartość wymieniłeś rezystor? Bo dokonałem korekty w poście #2.

#5 Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez TripleH 27 stycznia 2022, 15:37
Vogelek23 napisał(a):
TripleH napisał(a):Rozumiem, że po wymianie PR9 zmieniła się wartość dzielnika napięcia i odrobinę większym napięciem sterowana jest bramka PQ5? Czy wskazuje, że PQ5 już niedomaga?
Poczekaj - na jaką wartość wymieniłeś rezystor? Bo dokonałem korekty w poście #2.

Wymieniłem na 22k ;) wcześniej sprawdziłem i stary miał książkowe 15k. Na bramce PQ6 nadal 3,6V

Wrzuciłem 10k. Na bramce PQ6 nadal 3.6V, a na bramce PQ5 0.27V. Na stole nadal płyta rozpoznaje zasilacz.

#6 Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez Vogelek23 27 stycznia 2022, 16:03
Wymontuj PQ5 i zmierz napięcie do masy na bramce PQ6. Zasilacz oczywiście podłączony.

#7 Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez TripleH 27 stycznia 2022, 18:58
3.65V z pojawiającym się przebiegiem

#9 Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez TripleH 27 stycznia 2022, 19:52
Po wymianie PQ6 na bramce jest 5V. Na drenie i źródle po 3.3V - winowajca znaleziony ?

#10 Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 27 stycznia 2022, 19:57
Tak. Zamontuj PQ5 z powrotem, przywróć oryginalny PR9, przetestuj, złóż, skasuj klienta ;)

#11 Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez TripleH 4 marca 2022, 17:34
Skleroza - zapomniałem dopisać, że dzięki pomocy kolegi Łukasza laptop śmiga.

Re: Dell P66F - nie rozpoznaje zasilacza

przez Google Adsense [BOT] 4 marca 2022, 17:34