• Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez esteDOG 4 lipca 2022, 13:02
Witam,

Dell Precision 5520 (i7-6820HQ, nVidia MV1200), oznaczenie płyty głównej - CAM00/01 LA-E331P Rev: 2.0 (A01)
System się podnosi (wiatraki zaczynają pracę ale ekran nie wyświetla obrazu, CPU rozgrzewa się), dioda na froncie komputera świeci dwa razy na pomarańczowo, raz na biało. Stan ten chwilę się utrzymuje, po czym wiatraki wchodzą na maksymalne obroty i system się wyłącza.

Z kodów dostępnych w manualach DELL'a wyczytałem, że jest to sygnał uszkodzonego CPU lub złej konfiguracji (domyślam się, że chodzi o uszkodzony/pusty BIOS). Z dalszych poszukiwań dowiedziałem się, że płyta ta posiada trzy "BIOS'y", tzn. trzy chipy/pamięci które biorą udział w POŚCIE. Poniżej wrzucam zdjęcie płyty z oznaczonymi komponentami.

Obrazek

Oznaczenia komponentów (trudno odczytać więc nie jestem pewien):
- Pierwszy od góry: Winbond W25Q256JVEIQ
- Drugi na środku zdjęcia: Winbond 25Q80BVSIG
- Trzeci oznaczony kolorem zielonym: Windbond W25Q32BVSSIG

Co ciekawe pamięć oznaczona na zielono nosiła ślady wcześniejszego wylutowywania - niestety nie wiem jaka była historia tego laptopa i poprzednich prób naprawy.

Biorąc pod uwagę, że jestem laikiem i dopiero rozpoczynam naukę naprawy płyt chciałbym zadać parę pytań:
1. Czy, biorąc pod uwagę wcześniejsze doświadczenia, jest sens dalszych prób naprawy tej płyty - czy błąd ten w 99,999% oznacza uszkodzenie procesora? Być może mógłbym dokonać konkretnych pomiarów, aby sprawdzić czy procesor "teoretycznie" jest cały?
2. Posiadam możliwości wylutowania wszystkich trzech chipów, zakupiłem również programator ez2019+. Czy posiada ktoś może obrazy wsadowe do tego modelu, np. gdybym natknął się na pustą pamięć lub niewłaściwie zaprogramowaną przy poprzednich próbach?
3. Szukałem również schematu na którym mógłbym potwierdzić oznaczenia tych chipów - niestety napisy na nich nawet pod mikroskopem są praktycznie nie do odczytania. Czy dysponuje ktoś schematem, bądź byłby tak miły żeby podać oznaczenia tych elementów?

Za wszelkie uwagi, podpowiedzi i pomoc będę serdecznie wdzięczny.

Pozdrawiam,
Piotr

Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez Google Adsense [BOT] 4 lipca 2022, 13:02

#2 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez Vogelek23 4 lipca 2022, 13:16
esteDOG napisał(a):Z dalszych poszukiwań dowiedziałem się, że płyta ta posiada trzy "BIOS'y", tzn. trzy chipy/pamięci które biorą udział w POŚCIE.
Nie - tylko jeden jest BIOSem płyty (zawierającym także region ME) i jest to kość W25Q256JVEIQ (32MB). Pozostałe układy to: firmware dla Thunderbolt (W25Q80BVSIG - 1MB) oraz firmware dla USB-PD (W25Q32BVSSIG - 4MB). Jeśli zasilasz płytę przez gniazdo DC (nie przez USB-C), to te dwa ostatnie układy nie mają zbyt wiele do "powiedzenia" w kwestii startu płyty.

esteDOG napisał(a):Czy posiada ktoś może obrazy wsadowe do tego modelu, np. gdybym natknął się na pustą pamięć lub niewłaściwie zaprogramowaną przy poprzednich próbach?
Tutaj wsad główny BIOS: dell-xps-15-9560-la-e331p-cam00-01-t53782.html - wystarczy użyć funkcji SZUKAJ.

esteDOG napisał(a):Być może mógłbym dokonać konkretnych pomiarów, aby sprawdzić czy procesor "teoretycznie" jest cały?
A i owszem - zmierz napięcia i rezystancje do masy na wszystkich cewkach przetwornic.

esteDOG napisał(a):Czy dysponuje ktoś schematem
Pełna dokumentacja jest dostępna na forum: schemat-dell-xps-15-9560-compal-cam00-01-la-e331p-berlinetta-mlk-t60013.html - funkcja SZUKAJ Twoim przyjacielem.

#3 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez ctro 4 lipca 2022, 13:30
Objaw trochę podobny do nieakceptowalnego taktowania RAM.. Czy testowałeś laptopa z pamięcią o taktowaniu zgodnym z service tag?
Niektóre modele z tego okresu akceptowały tylko o wyłącznie np DDR4 2133 i na innych się blokowały. Jeśli miałeś inną pamięć, to na poprawnym taktowaniu laptop za pierwszym razem może się bardzo długo włączać lub odpalić za 2-3 razem.

#4 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez esteDOG 4 lipca 2022, 21:36
Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Co do funkcji wyszukaj, popełniłem błąd a raczej brakowało mi wiedzy że Dell Precision 5520 dzieli płyte z XPS 15 9560.

ctro napisał(a):Czy testowałeś laptopa z pamięcią o taktowaniu zgodnym z service tag?

Faktycznie, okazało się że procesor obsługuje tylko pamięć o taktowaniu 2133. Zainstalowałem taką pamięć niestety nie wpłynęło to na rezultat - objaw ten sam.

Vogelek23 napisał(a):A i owszem - zmierz napięcia i rezystancje do masy na wszystkich cewkach przetwornic.

Poniżej obrazek na którym zaznaczyłem cewki na których zmierzyłem zwarcie do masy.
Obrazek

Przy uruchamianiu płyty zauważyłem że najszybciej nagrzewa się element zaznaczony na zielono (nałożyłem trochę alkoholu i ten układzik odparował znacznie szybciej niż reszta komponentów).
Niestety brak mi wiedzy i doświadczenia aby ocenić czy dalsza analiza płyty jest potrzebna, czy też jasno wynika, że zwarcie wywołane jest procesorem.

Dodatkowo wydaje mi się, że zarówno procesor jak i chipset znajdujący się wyżej na płycie nagrzewają się bardzo szybko i bardzo mocno.

#5 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez Vogelek23 5 lipca 2022, 10:26
esteDOG napisał(a):Poniżej obrazek na którym zaznaczyłem cewki na których zmierzyłem zwarcie do masy.
Zwarcie czyli jaka rezystancja konkretnie? W obwodach zasilania CPU/GPU rezystancje rzędu 1-50Ω to rzecz normalna, więc nie należy się kierować tym, że zadziałał "brzęczyk" - każdorazowo należy najpierw sprawdzić błąd pomiaru, zwierając sondy miernika na najniższym zakresie omomierza, a następnie wykonać pomiar na cewce w stosunku do masy i od wartości zmierzonej odjąć wartość błędu pomiaru.

#6 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez ctro 5 lipca 2022, 22:36
Tzn chodziło mi o to, że plyty Della z tego okresu miały (niektóre) problem z obniżeniem taktowania z 3200mHz na 2133mHx i faktycznie chodzą tylko na tych kościach, a np te sam model laptopa, ale bez GPU już sobie radził, dlatego najlepiej testować na bazowych kościach wg ST.

Do wszystkich pomiarów rezystancji dodaj jeszcze pomiary napięć.

#7 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez esteDOG 7 lipca 2022, 08:34
Witam ponownie,

Pomierzyłem rezystancję. Poniżej wrzucam zdjęcie z opisem elementów które pomierzyłem (numeracja od 1 do 11) oraz rozpiskę z wartościami:

Obrazek

Wartości:
1. 10 Ω, 0.4V
2. 5.1 Ω, 0.0V
3. 5.1 Ω, 0.0V
4. 8.5 Ω
5. 3 Ω, 1.1V
6. 3 Ω, 1.1V
7. 3 Ω, 1.1V
8. 9 Ω
9. 9 Ω
10. 99 Ω
11. 0.3 kΩ

Niestety nie zdążyłem pomierzyć wszystkich napięć przed awarią w biurze.

#8 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez ctro 7 lipca 2022, 22:31
Na 1 - PL801 powinieneś mieć 0,95V.
Możesz rozlutować zworkę PJP800 i zmierzyć rezystancję do masy dla obu jej padów. Podaj, który pomiar jest od dławika, a który od +VCCIO

#9 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez esteDOG 10 lipca 2022, 23:24
Po rozlutowaniu zworki PJP800 i pomiarze:

Obrazek

Od strony strzałki (dławika jak przypuszczam): 9,3 Ω
Z drugiej strony (bliżej w stronę PU800): 111,2 Ω

#10 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez ctro 12 lipca 2022, 13:32
Zmierz teraz napięcie po obu stronach zworki. Możesz zmierzyć napięcie na wszystkich pinach PU800 oprócz pin 9 (gnd). Przy pomiarze pin 8 staraj się nie zrobić zwarcia.

#11 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez esteDOG 12 lipca 2022, 20:26
Poniżej skan z rozrysowanymi pomiarami - mam nadzieję, że zrozumiale to opisałem :D

Obrazek

Dziękuję z góry za podpowiedzi i próbę rozwiązania problemu.

#12 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez ctro 13 lipca 2022, 07:47
PU800 ma dodatkowe wyprowadzenia:
Obrazek

Zastanawiam się skąd aż 10,4V na linii 0,95V. Raczej PU800 jest do wymiany.
Jeszcze bardziej zastanawia mnie 1,4V na VCCIO. Procesor nie produkuje napięcia..

Spróbuj jeszcze znaleźć na płycie QE10 i pomierzyć, czy jest sprawny.

Ja bym obstawiał uszkodzony procesor, ale może jeszcze ktoś z większym doświadczeniem się wypowie.

Obrazek

#13 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez esteDOG 13 lipca 2022, 10:39
ctro napisał(a):Zastanawiam się skąd aż 10,4V na linii 0,95V. Raczej PU800 jest do wymiany.

Masz może oznaczenie, żebym mógł nowe PU800 zamówić?

Chyba, że ktoś już na tym etapie może kropkę postawić na procesorze i nie ma sensu dalej walczyć.

#14 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło  [ROZWIĄZANY]

przez ctro 13 lipca 2022, 11:13
Oznaczenie jest na schemacie.
SYX196DQNC_QFN10

Znalazłem informację, że typowo na tej cewce powinno być ok 50ohm, u Ciebie jest 9ohm.

Kod błędu się pokrywa:
Obrazek

#15 Re: Dell Precision 5520 - 2 pomarańczowe, 1 białe światło

przez esteDOG 14 lipca 2022, 21:14
ctro napisał(a):Oznaczenie jest na schemacie.
SYX196DQNC_QFN10

Znalazłem informację, że typowo na tej cewce powinno być ok 50ohm, u Ciebie jest 9ohm.

Kod błędu się pokrywa:
[ Obrazek ]

Zgadzam się z Tobą, chyba poddam się i przestanę oszukiwać samego siebie, że to nie procesor jest problemem. Jakby ktoś miał i7 6tej generacji na zbyciu, a dodatkowo oferował usługę wymiany trupa na dobry procek w okolicach Bydgoszczy to z chęcią zapłacę :D

Niestety cena nowej płyty jest dosyć wysoka i na ten moment lapek idzie w odstawkę.

Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc w diagnozie, a także za dawkę bardzo przydatnej wiedzy.

Temat zamykam.