• Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

przez AndyGSI 19 grudnia 2023, 19:13
Cześć,
Mam takiego laptopa z dziwną usterką. Otóż od czasu do czasu laptop nie startuje, ale nie tak, że jest totalnie "martwy". Zapala się podświetlenie klawiatury + Caps Lock jest włączony (nie da się go wyłączyć) i nie ma obrazu (brak podświetlenia matrycy). Po wyłączeniu laptopa i ponownym włączeniu wszystko gra.
Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji bo w opisie było coś o kłopotach ze startem i wydawało mi się że problem ustąpił. Przez jeden dzień, w losowych odstępach czasu go uruchamiałem i zawsze się włączał. Ale na drugi dzień rano - to samo - brak obrazu.
Wyłączenie w BIOS'ie zintegrowanej karty pomogło podobnie jak aktualizacja BIOS'u. Laptop włączał się za każdym razem, ale przed chwilą sprawdziłem i przy drugim włączeniu to samo.
Czy ktoś miał podobne problemy? Co mógłbym sprawdzić? Z góry dziękuje za wszelkie porady. Aha nie ma znaczenia czy podpięty jest zasilacz czy nie.

Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

przez Google Adsense [BOT] 19 grudnia 2023, 19:13

#2 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

przez ctro 19 grudnia 2023, 22:59
Nie masz czasem tego laptopa jeszcze na gwarancji? Sprawdzałeś po ServiceTag?

Wypnij baterię główną i RTC. Sprawdź napięcir na RTC, jak jest blisko granicy 3V lub poniżej, fo niektóre Delle stają się kapryśne.
Wypnij też pamięć RAM, przeczyść styki kości i slotu ipą i wsuń starannie (równo) z powrotem. Na jakość osadzenia kości też bywają kapryśne.

#3 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

przez AndyGSI 21 grudnia 2023, 19:20
Gwarancji nie ma (to długa historia ;) ).

Bateria chyba w porządku:

Obrazek

RAM wyczyszczony i faktycznie coś tam brudu było. Skorzystałem z okazji i rozkręciłem go głębiej, posprawdzałem i wyczyściłem wszystkie złącza i taśmy.
Od wczoraj do dziś laptop uruchamia się za każdym razem. Będę testował przez święta w losowych odstępach czasu. Dam znać żeby ew. zamknąć temat.

#4 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

przez AndyGSI 3 stycznia 2024, 17:55
Witam w Nowym Roku. Niestety - testowałem go przez i po Świętach i było ok. Poleżał trochę, odpalił za pierwszym razem. Wyłączyłem, włączyłem i problem powrócił.

Obrazek

#5 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

przez Vogelek23 3 stycznia 2024, 22:34
AndyGSI napisał(a):Bateria chyba w porządku:
Napięcie baterii RTC mierzymy zawsze W UKŁADZIE - czasami napięcie baterii na stole (bez obciążenia) jest książkowe 3V, a w układzie znacznie spada. Nie dalej jak dziś miałem właśnie taki przypadek w pilocie do sounddocka Bose - nie działała połowa przycisków, choć bateria miała poprawne napięcie. Po sprawdzeniu w układzie napięcie spadało do 1,5V. Także wymień tę baterię na nową, tak dla świętego spokoju.

#6 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

przez AndyGSI 6 stycznia 2024, 19:53
Wymieniłem baterie i stał się cud. Laptop włącza się póki co za każdym razem, a do tego jeszcze zaczął działać TouchPad, który nie działał gdy przejmowałem tego laptopa. Nie wiem czy to pytanie na ten wątek, ale czy to mogło być jakoś powiązane? Myślę, że można zamknąć temat.

#7 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 7 stycznia 2024, 15:49
AndyGSI napisał(a):czy to mogło być jakoś powiązane
Oczywiście, że mogło - błędy w pamięci CMOS, spowodowane spadkiem napięcia baterii zasilającej generator RTC, mogą powodować nawet "martwicę" płyty głównej. Kondycja baterii RTC jest kluczowa, jeśli chodzi o stabilne działanie płyty, ponieważ do pamięci CMOS ładowana jest (i z niej odczytywane podczas startu płyty) cała konfiguracja BIOS/UEFI.

#8 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

przez AndyGSI 7 stycznia 2024, 16:31
Dziekuje za odpowiedź i pomoc w temacie.