• Dell Studio XPS 1645 - nie wyświetla obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell Studio XPS 1645 - nie wyświetla obrazu

przez darole 11 kwietnia 2015, 12:29
Trafił do mnie laptop Dell Studio XPS 1645 z usterką nie wyświetla obrazu. Laptop po włączeniu nie wyświetla obrazu na matrycy, jak i na monitorze zewnętrznym. Po włączeniu po chwili zaczyna migać dioda volume -.
Po podmianie pamięci RAM, jak i podgrzaniu układu graficznego oraz mostka nic się nie zmieniło. Został przeprogramowany bios główny oraz bios ec, niestety bez jakiejkolwiek zmiany.
Czy może ktoś z kolegów/koleżanek miał podobny problem? Proszę o podpowiedź co mogę zrobić aby dany sprzęt naprawić.

Oznaczenia na płycie głównej:
DA0RM5MB8D0 REV:D
PWB Y509R REV:A00

Dziękuję.

Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyświetla obrazu

przez Google Adsense [BOT] 11 kwietnia 2015, 12:29

#3 Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyswietla obrazu

przez adix2020 12 kwietnia 2015, 22:16
Jaki masz pobór prądu na zasilaczu laboratoryjnym?

#4 Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyswietla obrazu

przez darole 13 kwietnia 2015, 21:25
Na wszystkich cewkach są spodziewane napięcia.
Pobór prądu:
- po podłączeniu zasilacza 2mA
- po włączeniu prąd skacze maksymalnie do 1,7-1,8A
- stabilizuje się na wartości 1,5-1,6A

Na mostku BD82PM55 zauważyłem małe uszkodzenie - odpryśnięty mały kawałek struktury w pobliżu krawędzi na głębokość około 1/4mm jak nie mniej - to jedyne do czego mogę mieć póki co podejrzenia.

#5 Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyswietla obrazu

przez adix2020 14 kwietnia 2015, 10:45
Po podłączeniu zasilania masz skok prądu, a mierzysz z bateria czy bez?

#6 Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyswietla obrazu

przez darole 14 kwietnia 2015, 14:53
Pomiar był bez baterii, jak dla mnie to żaden skok prądu - po prostu po włączeniu ruszają przetwornice i rośnie pobór prądu.

#7 Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyswietla obrazu

przez adix2020 14 kwietnia 2015, 18:30
Źle cie zrozumiałem myślałem ze bez wciśnięcia power masz taki prąd z stąd takie pytanie.
To w takim przypadku jeśli masz takie prądy to wskazuje, ze układ jest uszkodzony i ewidentnie to grafika . Kiedyś po zmianie układu tak miałem
i nic nie pomogło tylko wymiana na nowy układ , okazało się ze się przegrzałem go i tez takie prądy miałem.
Co do mostu raczej gdyby nie był sprawny prawdo podobnie by ci się resetował, bądź nie wstał ale tego nie jestem pewien, choć ja miale przypadek w innym laptopie ze nie wstawał wcale.
Jeśli to pękniecie wygląda ze nie jest to skutek zarysowania mechanicznego może być ze jest uszkodzony.

#8 Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyświetla obrazu

przez darole 15 kwietnia 2015, 10:48
Tak to wygląda na zdjęciach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#9 Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyświetla obrazu

przez adix2020 15 kwietnia 2015, 17:44
Wygląda to jak by było odpryśnięte może być to właśnie uszkodzone, odprysk jest dość znaczny i kolego możesz mieć trafne podejrzenia, nie spotkałem się z ukruszonym mostem wiec nie wiem jakie by były objawy.Kolego schematem raczej nie dysponujesz, jeśli być dysponował sprawdza wszystkie sygnały wychodzące z mostu czy na pewno to jego wina (nie powiem ci jakich szukać bo akurat do tego modelu nie posiadam schematu).

#10 Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyświetla obrazu

przez darole 20 kwietnia 2015, 07:46
Niestety wymiana mostka nie pomogła :( objaw identyczny co przed wymianą, miganie volume - i brak obrazu.

#11 Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyświetla obrazu

przez adix2020 20 kwietnia 2015, 13:39
Tez tak myślałem, wiec dlatego mówiłem o sprawdzeniu sygnałów.
Jednak bym się przyjrzał tej grafice.

#12 Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyświetla obrazu

przez amorphe 20 kwietnia 2015, 14:27
darole napisał(a):Po włączeniu po chwili zaczyna migać dioda volume -

Błąd wskazywałby na pamięć RAM - pokombinuj z nimi.
Procesor podstawiałeś?

Re: Dell Studio XPS 1645 - nie wyświetla obrazu

przez Google Adsense [BOT] 20 kwietnia 2015, 14:27
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).