• DELL Vostro 3360-5800 - migotanie obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 DELL Vostro 3360-5800 - migotanie obrazu

przez tomaszpo 3 lipca 2024, 18:50
DELL Vostro 3360-5800
Procesor: Intel Core i3-2367M
Grafika: Intel HD Graphics 3000

Problem jest następujący nie występuje zawsze, ale dosyć często. Ekran potrafi stracić kolory i zacząć dziwnie migotać. Co ciekawe po chwili wraca do normy i wystarczy ruszyć myszką by znowu zaczęły się dziać takie cuda, gdy przestaniemy obraz po kilku sekundach wraca do normy. Zdjęcie zrobione w trakcie wystąpienia problemu.

Obrazek

Podmieniona została matryca na inną problem pozostał więc kwestię matrycy wykluczam i na zewnętrznym ekranie po VGA jest ok na HDMI nie testowałem.

Wyczytałem również, że może być to sprawka sterowników, ale nie potrafię znaleźć odpowiednich do tego sprzętu by problem nie występował.

Re: DELL Vostro 3360-5800 - migotanie obrazu

przez Google Adsense [BOT] 3 lipca 2024, 18:50

#2 Re: DELL Vostro 3360-5800 - migotanie obrazu

przez Lesio23 4 lipca 2024, 12:01
Czy na samym zasilaczu bez baterii również takie coś się dzieje?
Czy na samej baterii bez zasilacza problem występuje?
Taśmę matrycy podmieniałeś ?

#3 Re: DELL Vostro 3360-5800 - migotanie obrazu

przez tomaszpo 4 lipca 2024, 15:25
Na zasilaczu, na baterii jak i razem dzieje się to samo. Taśma matrycy OK.

Dodatkowo z tego co zauważyłem pomaga zmiana odświeżania z 60 do 40Hz. Więc wydaje mi się że jest to jakiś problem programowy.

Wcześniej na Windows 7 nie było problemów, problemy pojawiły się po aktualizacji do 10.

Testowałem sterowniki z Windows Update, strony Della oraz Intela.

#4 Re: DELL Vostro 3360-5800 - migotanie obrazu

przez Vogelek23 4 lipca 2024, 18:40
tomaszpo napisał(a):Więc wydaje mi się że jest to jakiś problem programowy.
Skoro tak, to solucja jest banalnie prosta - zainstaluj świeży system (w obecnej wersji, na której występuje problem) na dysku testowym, oczywiście ze wszystkimi sterownikami. Jeśli problem ustąpi, to masz diagnozę. Jeśli jednak problem nie ustąpi, to obowiązuje Cię nadal notatka moderacyjna z pierwszego postu.

Re: DELL Vostro 3360-5800 - migotanie obrazu

przez Google Adsense [BOT] 4 lipca 2024, 18:40
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).