• Dysk Toshiba MK5065GSX - nie można odczytać plików JPG i innych.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Dysk Toshiba MK5065GSX - nie można odczytać plików JPG i innych.

przez majster323 15 kwietnia 2013, 20:58
Znajoma przyniosła mi laptopa, którego oddała do serwisu z niedziałającą klawiaturą. Po otrzymaniu z powrotem okazało się, że został sformatowany dysk, na którym było mnóstwo zdjęć (najistotniejsze) i innych plików. Oddała komputer koledze i ten prawdopodobnie używając programu GetDataBack odzyskał większość danych lecz nie da się ich odtworzyć.
Przykładowo pliki *.jpg mają normalną "wagę" lecz nie można ich w żaden sposób odtworzyć - wyskakuje komunikat "Podgląd niedostępny"
Używając DMDE utworzyłem kopię postsektorową i próbowałem na różne sposoby otworzyć chociaż jedno zdjęcie, bez rezultatu.
Wygląda mi na to, że pliki mają uszkodzone nagłówki. Jak sobie z tym poradzić?

Proszę o pomoc.

Re: Dysk Toshiba MK5065GSX - nie można odczytać plików JPG i innych.

przez Google Adsense [BOT] 15 kwietnia 2013, 20:58

#2 Re: Dysk Toshiba MK5065GSX - nie można odczytać plików JPG i innych. 

przez arvika 15 kwietnia 2013, 21:37
W przypadku twojej znajomej popełniono kilka zasadniczych błędów:

1. Oddano komputer w niepowołane ręce bez zabezpieczenia wcześniej danych
2. Sformatowano dysk bez poinformowania klienta o fakcie utraty danych po tej operacji
3. Nastepnie kolega popełnił największy błąd, czyli odzyskiwał dane zapisując je na ten sam dysk nadpisując je.

Pliki odzyskane przez osobę z pkt 3 jeśli się nie otwierają, są nic nie warte. Zostały źle odzyskane, jednym słowem bezużyteczne. Program którego użył, źle rozpoznał alokacje plików i powstała tzw. sieczka.

W tym przypadku - dość beznadziejnym - pozostaje jedynie przeskanowanie kopii posektorowej po nagłówkach. Zdjęcia są dość dobrze odzyskiwalne (duża liczba stosunkowo małych plików). Możesz użyć do tego Photorec lub ZAR. O strukturze katalogów możesz zapomnieć. Reszte plików (dokumenty itp. skanuj też po nagłówkach w trybie RAW), ale pewnie rezultat będzie marny.

#3 Re: Dysk Toshiba MK5065GSX - nie można odczytać plików JPG i innych.

przez majster323 22 kwietnia 2013, 20:49
Z dysku w temacie przy pomocy PhotorRec odzyskałem ok 10% tego na czym mi zależało więc rezultat marny. Struktura katalogów jak napisał kolega Arvika nie do odczytania.
Dostałem jednak inny uszkodzony dysk, na którym kiedyś były wykonywane jakieś kopie bezpieczeństwa i tam kondycja danych wyglądała dużo lepiej niż na dysku w temacie i udało się odzyskać całkiem dużą liczbę zdjęć.
Koleżanka jest zadowolona. A ja bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Re: Dysk Toshiba MK5065GSX - nie można odczytać plików JPG i innych.

przez Google Adsense [BOT] 22 kwietnia 2013, 20:49