• Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T

przez gathor 26 kwietnia 2011, 12:33
Witam.

Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale brak jest osobnego działu dla samych HDD.

Mam lapka z problemem z windowsem. System się załącza i w losowych odstępach czasu rzuca BSODy, więc jak to przystało... zacząłem od testów samego softu. Jako że nie znalazłem problemu po stronie windowsa, wziąłem się za testy strony Hardwareowej. Grafika, proc, pamięć nic nie wykazały, ale przy próbie sprawdzenia HDD pierwszym problemem okazało się odczytanie SMART a co za tym idzie, brak możliwości sprawdzenia dysku.

Czy jest możliwość zablokowania SMART, lub odczytania go w jakikolwiek sposób?
Dodam, iż sprawdzałem już na kilku aplikacjach (Victoria, MHDD, Everest itp.), ale wszędzie wyskakuje mi błąd odczytu SMART.

Nie chcę wciskać klientce nowego dysku, jeżeli okaże się, że ten jest w pełni sprawny.

Pozdrawiam

Re: Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T

przez Google Adsense [BOT] 26 kwietnia 2011, 12:33

#4 Re: Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T 

przez arvika 26 kwietnia 2011, 13:14
Dysk musi być odpowiednio podłączony, bezpośrednio do interfaceu SATA (MHDD - jako primary) Victoria, nie podaje parametrów SMART dla dysków podpiętych na USB. Spróbuj jeszcze HDDScan (ten program czyta SMART dla dysków podpiętych przez adapter USB.

Jeśli jednak w żadnej aplikacji dysk nie potrafi podać parametrów SMART, może wskazywać to na problem ze strefą serwisową dysku i w tym wypadku dysk kwalifikowąłbym do wymiany.

#5 Re: Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T

przez Lakier88 26 kwietnia 2011, 13:19
Nie lepiej podstawić jakiś inny dysk i po prostu sprawdzić na nim działanie komputera?

#6 Re: Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T

przez mareksmd 26 kwietnia 2011, 13:24
Czy jest włączony S.M.A.R.T. w biosie?

Potwierdzam zdanie kolegi arvika-jak "nic" go nie widzi, to może grozić utratą danych-raczej wymiana.
Nawet po wyłączeniu SMART-a w biosie ja bym nie oddał takiego sprzętu do klienta bez wyraźnej informacji o dużej możliwości utraty danych.

#7 Re: Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T

przez gathor 26 kwietnia 2011, 13:55
arvika napisał(a):Dysk musi być odpowiednio podłączony, bezpośrednio do interfaceu SATA (MHDD - jako primary) Victoria, nie podaje parametrów SMART dla dysków podpiętych na USB. Spróbuj jeszcze HDDScan (ten program czyta SMART dla dysków podpiętych przez adapter USB.

Jeśli jednak w żadnej aplikacji dysk nie potrafi podać parametrów SMART, może wskazywać to na problem ze strefą serwisową dysku i w tym wypadku dysk kwalifikowąłbym do wymiany.

Dzięki wielkie.
Dysk oczywiście podpinany jako master, nie przez usb, jednak dalej nie da rady odczytać SMART.

Dla bezpieczeństwa jednak zaproponuję wymianę dysku.

#8 Re: Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T

przez bull475 6 maja 2011, 17:13
Witaj,
ja ostatnio sporo dysków uratowałem tym programem.
Można nim również odzyskać dane z zaginionych partycji.
Nie znam jego wszystkich opcji ale podejrzewam że S.M.A.R.T też gdzieś się znajdzie ;)
Program w załączniku.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#9 Re: Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T

przez arvika 6 maja 2011, 18:02
bull475 napisał(a):Witaj,
ja ostatnio sporo dysków uratowałem tym programem.
Można nim również odzyskać dane z zaginionych partycji.
Nie znam jego wszystkich opcji ale podejrzewam że S.M.A.R.T też gdzieś się znajdzie
Program w załączniku.

Kolega pisze o czymś o czym nie ma pojęcia...
Program testdisk służy do odzyskiwania danych "po logice".
SMART to technologia monitorowania parametrów dysku twardego (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology).

#10 Re: Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T

przez bull475 6 maja 2011, 19:51
Fakt nie mam ;) i dlatego napisałem, że "Nie znam jego wszystkich opcji ale podejrzewam że S.M.A.R.T też gdzieś się znajdzie"
Złych intencji nie miałem, a od przybytku głowa nie boli.

Re: Dysk WD i problem ze S.M.A.R.T

przez Google Adsense [BOT] 6 maja 2011, 19:51