• Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

przez iT0mT0m 11 czerwca 2024, 14:47
Witam,

Dostałem do zdiagnozowania dysk zewnętrzny WD Elements 2TB (WDBU6Y0020BBK-WESN), który ma taki objaw, że po podłączeniu go do komputera słychać na chwilę start motoru od talerzy, ale dosłownie za 1 sekundę się zatrzymują. Ruchu głowicy w ogóle nie słychać. Sprawdziłem diody i żadna nie wskazuje na to, aby była uszkodzona. Dysk komputer rozpoznaje po USB, ale widzi go jako niezainicjalizowany, a DMDE zgłasza brak dostępu, bo nie widzi wtedy żadnych partycji. Możliwe jest, że zablokowała się głowica i dysk wyłącza motor w celu bezpieczeństwa? Co mogę tu jeszcze sprawdzić?

Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

przez Google Adsense [BOT] 11 czerwca 2024, 14:47

#2 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB

przez JWKrzysiek 11 czerwca 2024, 15:59
Takie pytanie z oczywistych nieoczywistych
dysk wyjmowałeś z obudowy i podłączałeś na sata czy po usb
bo często uszkodzeniu ulegają obudowy dysków

#3 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB

przez iT0mT0m 11 czerwca 2024, 16:32
Tam jest zespolone gniazdo USB na płytce dysku. Nie ma możliwości podłączenia tam poprzez port SATA gdyż go nie ma. Próbowałem też na innym kablu, ale nic to nie dało.

#4 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

przez Kaleron 11 czerwca 2024, 17:48
Podaj model samego dysku, a nie obudowy.
iT0mT0m napisał(a):sprawdziłem diody i żadna nie wskazuje na to, aby była uszkodzona.
- nic dziwnego - gdyby któraś była, dysk nie próbowałby rozkręcić talerzy.
iT0mT0m napisał(a):Dysk komputer rozpoznaje po USB
- prawdopodobnie masz komunikację wyłącznie z mostkiem USB-SATA, a nie z dyskiem. Czas, kiedy dysk kręci talerzami, wydaje się być zbyt krótkim, by dysk mógł przejść pełną inicjalizację.
iT0mT0m napisał(a):widzi go jako niezainicjalizowany, a DMDE zgłasza brak dostępu, bo nie widzi wtedy żadnych partycji.
- co też wskazuje na to, że komunikacji z samym dyskiem nie masz.
iT0mT0m napisał(a):Możliwe jest, że zablokowała się głowica i dysk wyłącza motor w celu bezpieczeństwa?
-hm...klient oczywiście do upadku dysku się nie przyznał...ale tak, objaw wskazuje na możliwość uszkodzenia mechanicznego.
iT0mT0m napisał(a): Co mogę tu jeszcze sprawdzić?
- prawdopodobnie niewiele, ale podaj najpierw model dysku.

JWKrzysiek napisał(a):często uszkodzeniu ulegają obudowy dysków
- jak często? kilka % przyczyn usterek? Przy czym najczęściej, to wyłamane przez użytkownika złącze USB.

iT0mT0m napisał(a):Nie ma możliwości podłączenia tam poprzez port SATA gdyż go nie ma.
- to, że nie masz wyprowadzonego portu SATA, jeszcze nie znaczy, że nie da się ominąć mostka...ale podaj model dysku.

#5 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

przez iT0mT0m 11 czerwca 2024, 18:21
Obrazek

Podsyłam zdjęcie modelu dysku.

#6 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

przez Kaleron 12 czerwca 2024, 12:32
Ze względu na zablokowanie dostępu do oprogramowania układowego, nie będzie prosto podłączyć go po SATA. A warto byłoby to zrobić, by sprawdzić, co powie rejestr błędów i rejestr stanu. Cały czas na stole leży podejrzenie problemu mechanicznego, ale ponieważ otwieranie go jest dość inwazyjną metodą diagnostyki, warto byłoby się upewnić, że to to. Tym bardziej, że nowsze modele są podatne na problemy oprogramowania układowego i zawsze trzeba brać je pod uwagę, nawet, jeśli nie podstawowy problem, to jako usterkę towarzyszącą uszkodzeniom mechanicznym. I musiałbym sprawdzić, bo nie jestem na 100 % pewny, ale to może być dysk SED = możemy mieć dodatkowy problem z odszyfrowaniem zawartości.

#7 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

przez iT0mT0m 12 czerwca 2024, 12:58
Czyli pozostaje jedynie firma, która zajmuje się profesionalnym odzyskiwaniem danych, otworzy dysk w sterylnych warunkach i zweryfikuje mechaniczne części dysku.

#8 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

przez Kaleron 12 czerwca 2024, 15:27
...i tak samo sprawdzi oprogramowanie układowe. Bo "na sucho" co najwyżej mogę spróbować odblokować Ci wsad z EEPROMu, ale jak przyjdzie do grzebania w strefie serwisowej, to na odległość nie bardzo to widzę.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).