• ECS P4VXASD2+ zwarcie na jednym z portów USB, zwęglony koralik ferrytowy L3

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ECS P4VXASD2+ zwarcie na jednym z portów USB, zwęglony koralik ferrytowy L3

przez Trante011 4 grudnia 2024, 08:33
Płyta po podłączeniu nie dawała żadnych oznak życia, nie pojawiało się napięcie na PWR SW. Zauważyłem zwęglony koralik ferrytowy L3 pod portem AGP który wymieniłem i załatałem urwany pad.

Obrazek

Zanim włączyłem chciałem sprawdzić czy nie ma zwarć i znalazłem najpierw na kondensatorze TC1 oraz BC4 pod wymienionym wcześniej koralikiem ferrytowym. Sam elektrolit w porządku ale zwarcie było nadal na jego pinach. Później zauważyłem że port USB 1 ma zwarcie 5V do masy. Dysponując sprawnym egzemplarzem płyty znalazłem jeszcze kilka elementów które miały zwarcie, wszystkie o których mówię są zaznaczone zielonymi strzałkami. Wszystkie one po wylutowaniu zwarcia nie miały.

Na koniec zmierzyłem FB10 i tam także jest zwarcie. Czy ten fakt jest jasnym sygnałem że uszkodzony został NB ? Na sprawnej płycie w tym miejscu jest spadek kilkaset V

Obrazek
Obrazek

Re: ECS P4VXASD2+ zwarcie na jednym z portów USB, zwęglony koralik ferrytowy L3

przez Google Adsense [BOT] 4 grudnia 2024, 08:33

#2 Re: ECS P4VXASD2+ zwarcie na jednym z portów USB, zwęglony koralik ferrytowy L3

przez matic 4 grudnia 2024, 09:07
Hello!

Perform a short circuit test described here (lesson #3). For a short circuit test limit the voltage to 1V.

Trante011 napisał(a):Czy ten fakt jest jasnym sygnałem że uszkodzony został NB ?
Yes, very likely but perform a short circuit test to make sure. Because you also have a short circuit on the USB port, the SB may be damaged as well.

#3 Re: ECS P4VXASD2+ zwarcie na jednym z portów USB, zwęglony koralik ferrytowy L3

przez Trante011 4 grudnia 2024, 09:45
W którym miejscu najkorzystniej będzie się wlutować do próby zwarciowej ? Rozumiem że trzeba założyć ponownie wyjęte elementy ?

#4 Re: ECS P4VXASD2+ zwarcie na jednym z portów USB, zwęglony koralik ferrytowy L3

przez matic 4 grudnia 2024, 16:46
Trante011 napisał(a):W którym miejscu najkorzystniej będzie się wlutować do próby zwarciowej ?
On a component that is connected on the PCB board with a wide copper traces. For example, an electrolytic capacitor SCT17.

Trante011 napisał(a):Rozumiem że trzeba założyć ponownie wyjęte elementy ?
No, there is no need to solder them, as you have already figured out that they are not causing a problem.

#5 Re: ECS P4VXASD2+ zwarcie na jednym z portów USB, zwęglony koralik ferrytowy L3

przez Trante011 6 grudnia 2024, 22:48
matic napisał(a):On a component that is connected on the PCB board with a wide copper traces. For example, an electrolytic capacitor SCT17.

Miernik pokazuje zwarcie na tym kondensatorze a po przeprowadzeniu próby zwarciowej 2A osiągane są przy 2,5V, SB grzeje się do ponad 50°C, NB do 30°C (pomiar pirometrem z założonym radiatorem).

#6 Re: ECS P4VXASD2+ zwarcie na jednym z portów USB, zwęglony koralik ferrytowy L3  [ROZWIĄZANY]

przez matic 7 grudnia 2024, 18:56
Trante011 napisał(a):SB grzeje się do ponad 50°C, NB do 30°C
So, unfortunately both chips - SB and NB are very likely damaged.
If you intended to repair, first remove the SB chip from the board and remeasure the resistance on capacitor SCT17. If the resistance will be still low, also remove the NB chip from the board and check the resistance again.

#7 Re: ECS P4VXASD2+ zwarcie na jednym z portów USB, zwęglony koralik ferrytowy L3

przez Trante011 13 grudnia 2024, 20:48
Dziękuję za pomoc i rozwianie wszelkich wątpliwości. Nie zdecyduje się na wymianę.

Re: ECS P4VXASD2+ zwarcie na jednym z portów USB, zwęglony koralik ferrytowy L3

przez Google Adsense [BOT] 13 grudnia 2024, 20:48