• FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez dudus 19 stycznia 2011, 14:38
Mam takiego laptopa. Uruchamia się do loga FS i stoi, jężeli przy starcie przytrzymam klawisz esc lub f2 pokazuje id lapka, wersję biosu , procesor . Nie ładuje baterii , po włączeniu dioda ładowania mignie 4 razy i gaśnie , zdarzało się że pokazywał ładowanie dłużej. Nie pracuje wentylator . W związku z tym moje pytanie jak w temacie.

Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2011, 14:38

#2 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez pit85 19 stycznia 2011, 15:07
Miałem ten sam problem tyle że w modelu chyba M2030 (??). U mnie nie była to usterka KBC - wystarczyło przeprogramować bios. Masz kartę diagnostyczną? Co mówi?

#3 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez bluczek 19 stycznia 2011, 15:11
Tam bios jest w slocie - wyjmij go i przeczyść nóżki, trochę je poodginaj i włóż kość na miejsce. Najczęściej w tych płytach kość biosu siedzi źle w slocie / pęknięte luty gniazda do płyty.

#4 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez dudus 19 stycznia 2011, 15:19
Karty diagnostycznej nie mam . Biosy podstawiałem 2 efekt dokładnie taki sam. Zauważyłem że jak zostawie go włączonego na pare minut to kontrolka ładowania bateri działa dłużej. Jak przestanie migać to wyciągnięcie i włożenie baterii powoduje , że znów na jakiś czas sygnalizuje ładowanie. Zobaczę jeszcze te luty chociaż po podstawieniu innego biosu odczytuje jego wersje prawidłowo 1bios wersja 1.0 , drugi 1.0C , a trzeci 1.03

#5 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez pit85 19 stycznia 2011, 15:33
W celu sprawdzenia KBC przy takiej usterce nie przychodzi mi nic innego do głowy jak tylko go wymienić. Przypomina mi się również przypadek płyty FS z takimi objawami, w którym pomógł mi kolega farmer:
Jeśli U47 G1117 jest gorący, to raczej nadaje się do wymiany. Sprawdź, czy generuje stabilne napięcie 2.5V na n.2. Jeśli będzie pływało, to definitywnie do wymiany. Typowa usterka w tym modelu, gdy zaczyna płynąć, to ponieważ zasila on mostek południowy zaczynają się problemy, typowo to problemy z kopiowaniem plików albo z uruchamianiem się systemu.
Chodziło o V2055 więc nie będzie miał oznaczenia U47, ale na większości płyt FS G1117 występuje więc możesz sprawdzić. Nie mam schematu ani takiej płyty na stole więc nie podpowiem jakie oznaczenie ma, ale spróbuj poszukać.

#6 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez bluczek 19 stycznia 2011, 16:00
Na tej płycie nie ma G1117.

W załączniku strona ze schematu z KBC. Na obrazku sterowanie wentylatora.

Obrazek

Najszybszym sposobem na sprawdzenie KBC, będzie jego podmiana.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez dudus 19 stycznia 2011, 16:11
Myślałem o wymianie KBC , ale to ładowanie baterii nie daje mi spokoju. Po uruchomieniu lapka z logo FS ładowanie rusza około 13,2V na baterię , ładuje parę minut i się wyłącza. Wyciągniecie i włożenie baterii już po wyłączeniu lapka znowu uruchamia ładowanie. Chyba gdyby KBC był martwy to ładowanie nie ruszy ?

#8 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez bluczek 19 stycznia 2011, 16:15
Jak zachowuje się laptop bez baterii?

#9 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez dudus 19 stycznia 2011, 16:36
Bez baterii jest tak samo logo FS i stop.

#10 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez bluczek 19 stycznia 2011, 16:40
Laptop testowany bez dysku i napędu? Jaki jest pobór prądu płyty w momencie zwisu?

#11 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez dudus 19 stycznia 2011, 17:01
Oczywście bez hdd i napędu , nawet wifi wyciągnąłem. niestety poboru prądu tak szybko nie zbadam nie mam zasilacza serwisowego, pobawię się z kabelkami i amperomierzem to podam. Z tym ładowaniem zauważyłem ,że startuje tylko wtedy gdy włącze lapka z logo FS i podlącze baterię. Jeżeli podłącze baterię bez włączania lapka ładowanie nie rusza. Brak jakiegoś napięcia spoczynkowego na KBC ?

#12 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez Vogelek23 19 stycznia 2011, 17:18
dudus - przede wszystkim wymień klawiaturę. "Zjadasz" litery.
Ponadto uważam, że podstawienie nowego EC/KBC przyspieszy diagnostykę (lub nawet rozwiąże problem).
Dodatkowo - jeśli BIOS jest w podstawce, osobiście zawsze ją wylutowuję i wlutowuję kość BIOS bezpośrednio w płytę, aby wykluczyć uszkodzenie podstawki.

#13 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez dudus 21 stycznia 2011, 21:45
Wymieniłem KBC i sprawdziłem bios. Niestety bez efektów. Zauważyłem, że most południowy chyba trochę nadmiernie się nagrzewa, a przy starcie laptopa jak trzymam wciśnięty F2 lub Esc pokazuje się taki ekran:

AMIBIOS(C) 2005 American Megatrends , Inc.
BIOS Date: 11/23/05 19:34:40 Ver: 08.00.11
CPU: Intel(R) Pentium(R) M Procesor 735
Speed: 600 Mhz

Bios Ver:1.00C KBC Ver:1.00
NoteBook ID: xxxxxxxx
Press F12 for BBS POPUP
Initializing USB controlers ..

i teraz stoi. Czy most południowy może być tego przyczyną? Czy może któryś z podzespołów przez niego kontrolowanych? Ma Ktoś pomysł od czego zacząć?

#14 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez dudus 8 marca 2011, 21:27
Temat wciąż aktualny . Ponawiam pytanie czy Ktoś spotkał się z takim uszkodzeniem mostu południowego ?

#15 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez grisza69 9 marca 2011, 10:43
A może masz zwartą klawiaturę ? .
Odpal płytę bez klawiatury albo z klawiaturą na USB.

#16 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez pit85 9 marca 2011, 17:09
dudus napisał(a):Czy most południowy może być tego przyczyną?

Jak najbardziej może być, choć lepiej byłoby sprawdzić najpierw na jakim "poście" stoi płyta. Masz kartę diagnostyczną?

#17 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez dudus 9 marca 2011, 20:01
Niestety bez efektu , ani bez klawiatury , ani na zewnętrznej usb nic. Nie zauważyłem postu z pytaniem o kartę diagnostyczną. Niestety nie mam karty, ale w związku z tym mam pytanie gdzie ją można nabyć ?

#19 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez dudus 9 marca 2011, 21:49
Czy taka karta może być ?

#20 Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez willyvmm 9 marca 2011, 22:25
Karta 6-cyfrowa MET6 pasuje do slotów miniPCI, miniPCI-E oraz LPC

Ta może być.

Re: FS Amilo M1450G - KBC jak sprawdzić ?

przez Google Adsense [BOT] 9 marca 2011, 22:25