• Górna grzałka achi ir 6000

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Górna grzałka achi ir 6000

przez yaro014 15 stycznia 2011, 23:52
Witam, nie wiem w którym dziale wstawić więc jeśli źle trafiłem prosze o przeniesienie.

Otóż padła mi chyba górna grzałka w achi ir 6000 po prostu nie chce grzać wogóle, i nie wiem gdzie zamówić nową
czy znacie może jakieś strony oprócz producenta które sprzedają takie grzałki ? mam dużo zamówień i akurat teraz padło a hotairem nie widzi mi się robić.

Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez Google Adsense [BOT] 15 stycznia 2011, 23:52

#2 Re: Górna grzałka achi ir 6000 

przez arvika 15 stycznia 2011, 23:56
Myślę że tutaj znajdziesz to czego szukasz:

http://www.selfa.pl/

#3 Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez yaro014 16 stycznia 2011, 00:21
hmm bardzo fajna strona tylko jak rozróżnić czy dana grzałka bedzie pasowała?

#5 Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez yaro014 16 stycznia 2011, 16:40
nie mogę nigdzie znaleźć informacji który typ jest w achi , wie ktoś moze który konkretnie ? HTS czy FSF ? jak wyciagne go ze stacji to będzie napisane czy co ?

tutaj są zdjęcia promiennika.
Zdjęcia usunąłem.

wymiary
Szerokość 79mm
Wysokosc 79,6mm
220v 400W

Niestety nie znalazłem w tych wymiarach promiennika na w.w stronie wyslałem również zapytanie ale jak na zamówienie to trzeba będzie długo czekać, czy zna ktoś jakieś inne źródła bądź miał podobną sytuację ?, Najgorsze jest to że promiennik wysiadł po ok 40 godzinach pracy.

#6 Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez danb 17 stycznia 2011, 11:37
Skoro stacja uszkodziła się po 40 godzinach pracy to można skorzystać z opcji gwarancji.

#7 Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez yaro014 4 lutego 2011, 21:12
Opcja gwarancji to jest ryzyko, ponieważ zakupilem stacje w chinach za niecałe 3000zł nie płacąc cła, po wysłaniu na gwarancje mogli by się przyczepić o cło itd itp. W dodatku za długo czekania.

Sprawa jest rozwiązana, zakupiłem z jednej z chinskich stron , zakupiłem 10 górnych grzałek i 2 dolne także jak ktoś chce mogę odsprzedać.

#8 Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez Rufio 8 lutego 2011, 17:58
gts napisał(a):Będzie pasować FSF lub HTS 400W.

http://www.selfa.pl/index.php/pl/g/16/P ... YP_HTS/#23

Warto być precyzyjnym. Nie ma 400W grzałek FST/HST które pasowały by wymiarami do stacji kolegi !
Jedynie co mógłby zastosować to 300W SHTS/4.

Swoją drogą ze zdięcia widać że nie jest to oryginalna grzałka firmy Elstein. Widać że i grzałki chińczyki zaczeli już podrabiać.. :shock:

pzdr

#9 Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez yaro014 10 lutego 2011, 00:38
dokładnie taką samą odpowiedź dostałem od firmy selfa :) pomijając to o chińczykach.

#10 Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez dir 6 maja 2011, 12:30
Ja również po kilku eksperymentach obawiam się o stan górnej grzałki w swojej ACHI ir6000. Zauważyłem że w zależności od umiejscowienia termopary 5TC-TT-KI-40-1M, mam zróżnicowany efekt końcowy. Jak umieszczę z tyłu układ to potrafi mi zbomblować układzik, jak z przodu to czasami nie dogrzeje, i nie roztopi mi wszystkich kulek. Zauważyłem też, że górna grzałka nie rozgrzewa się równomiernie na całej powierzchni (widać to przy wyższych zakresach temperatur, nie jest rozgrzana do czerwoności na całości). Czy jest to normalne przy stacji ACHI, czy może mam wadliwy górny promiennik (chociaż już ktoś się wypowiadał, na tym forum odnośnie tych stacji i też zauważył ze górny promiennik nie robi się czerwony na całej powierzchni) ?? Czy lepiej zamienić górną grzałkę na słabszej mocy promiennik firmy Elstein SHTS/4 ?? Może kolega yaro014 się wypowie jak zachowują się jego nowe promienniki po wymianie.

#11 Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez kmkm2 6 maja 2011, 12:44
Witam
Ja używam w swojej stacji promiennik Elstein SHTS/4 i jest ok. Trzeba go tylko najwyżej jak to możliwe umieszczać żeby układ grzał się równomiernie.

#12 Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez Usunięty Użytkownik 402 6 maja 2011, 21:09
Warto zamontować termoparę na stałe pod górną grzałką,mniej więcej 2-3 cm od grzałki. Wystarczy np. drut miedziany i do niego zamocować termoparę. Lepsze takie rozwiązanie niż za każdym razem układać termoparę na układzie nie mając pewności że uzyska się taką samą temperaturę. Dodatkowo termopara nieraz się nam przesunie czy przeszkadza przy ściąganiu układu. Górna grzałka jak nie ma pod nią termopary rozgrzewa się do czerwoności co najczęściej ubija układ, nie wspominając o możliwości spalenia grzałki. Dolna termopara jest tylko pomiędzy środkowymi grzałkami, co będzie z temperaturą jak włączył bym tylko zewnętrzne grzałki? - wiem że da się tak włączyć, powinno być jakieś zabezpieczenie uniemożliwiające taką opcję lub termopary powinny być pomiędzy zewnętrznymi grzałkami.

Re: Górna grzałka achi ir 6000

przez Google Adsense [BOT] 6 maja 2011, 21:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).