• GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez jelonek 26 czerwca 2013, 13:15
Witam,
Pytanie, czy ktoś używał programu GPU-Z i porównywał dane spod pozycji Release Date przed i po wymianie układu, np. nVidia 770 na 771. Czy dane te się zmieniają, są odczytywane bezpośrednio z chipu, czy też może z biosu? Rozumiem, że release date to nie to samo co production date, ale próbuję znaleźć program, który udowodniłby w ten sposób szlify. Czy ktoś ma w tym zakresie (ten lub inny program) jakieś doświadczenia?

Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez Google Adsense [BOT] 26 czerwca 2013, 13:15

#2 Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez servkom 26 czerwca 2013, 13:35
A nie jest to data wydania sterownika

#3 Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez jelonek 26 czerwca 2013, 14:44
servkom napisał(a):A nie jest to data wydania sterownika

Program wskazuje, że jest to "official release date of this graphics card".

Poza tym u mnie np. mam to pole wypełnione: 9 maja 2007
a program GPU Caps Viewer w polu Driver pokazuje: 16 sierpnia 2007.

Może ktoś ma pod ręką komputer z zamontowanym nowym pewnym układem, np. 771 z nowym DC i chciałby sprawdzić, co powie GPU-Z?

#4 Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez bluczek 26 czerwca 2013, 22:30
Program pokazuje datę zawartą w biosie VGA.

#5 Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez jelonek 26 czerwca 2013, 23:31
bluczek napisał(a):Program pokazuje datę zawartą w biosie VGA.

Problemem zainteresowałem się przy wymianie GPU w Packard Bellu Easy Note Minos GM, płyta Quanta PB3. Nie mogę zlokalizować kości biosu VGA na tej płycie. nVidia jest wlutowana w płytę główną, na schemacie sekcja chipsetu GPU oznaczona jako ROM ma wyprowadzenia, które praktycznie kończą się tylko punktami testowymi. Gdzie jest bios VGA z danymi nVidii?

#6 Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez greg464 27 czerwca 2013, 08:35
jelonek napisał(a):Gdzie jest bios VGA z danymi nVidii

W głównym biosie?

#7 Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez bluczek 27 czerwca 2013, 14:12
W biosie laptopa - tak jest w 99% laptopów. Nawet Y530 mający kartę MXM bios VGA ma zawarty w biosie, a nie w oddzielnej kości.

#8 Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez demeo 27 czerwca 2013, 14:55
jelonek napisał(a):Witam,
Pytanie, czy ktoś używał programu GPU-Z i porównywał dane spod pozycji Release Date przed i po wymianie układu, np. nVidia 770 na 771. Czy dane te się zmieniają, są odczytywane bezpośrednio z chipu, czy też może z biosu? Rozumiem, że release date to nie to samo co production date, ale próbuję znaleźć program, który udowodniłby w ten sposób szlify. Czy ktoś ma w tym zakresie (ten lub inny program) jakieś doświadczenia?

Na forach rosyjsko języcznych spotkałem się z odczytywaniem danych z chipów po złączu JTAG, być może tam znajdziesz dane, które pozwolą Ci coś zidentyfikować.

--
Pozdrawiam,
demeo

#9 Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez jelonek 11 sierpnia 2013, 14:41
demeo napisał(a):Na forach rosyjsko języcznych spotkałem się z odczytywaniem danych z chipów po złączu JTAG, być może tam znajdziesz dane, które pozwolą Ci coś zidentyfikować.

Nie mogę tego namierzyć.

#10 Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez demeo 11 sierpnia 2013, 15:24
jelonek napisał(a):
demeo napisał(a):Na forach rosyjsko języcznych spotkałem się z odczytywaniem danych z chipów po złączu JTAG, być może tam znajdziesz dane, które pozwolą Ci coś zidentyfikować.

Nie mogę tego namierzyć.

Minuta szukania:

http://notebook1.ru/forma1/viewtopic.php?f=78&t=42071

Osobiście się jeszcze za to nie brałem, ale będę wdzięczny jak opiszesz efekty :)

--
Pozdrawiam,
demeo

#11 Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez frayff 14 sierpnia 2013, 23:45
GPU-Z не считывает, nvflash даст больше данных

Re: GPU-Z, programowe odczytanie danych układu

przez Google Adsense [BOT] 14 sierpnia 2013, 23:45
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).