• Gra Sudoku - punkty za zakup cyfr oraz ogólne spostrzeżenia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Gra Sudoku - punkty za zakup cyfr oraz ogólne spostrzeżenia

przez xamledyD 12 kwietnia 2022, 18:36
Aktualnie jestem na poziomie Łatwy, rozgrywka nr 8. Klikam Kup cyfrę, po czym komunikat mówi o koszcie cyfry wynoszącym 30 punktów, natomiast po akceptacji zakupu odejmowanych jest 40 punktów. Jeśli wraz ze wzrostem poziomu trudności rośnie koszt zakupu cyfr, to warto odpowiednio skorygować komunikaty.

EDYCJA: Ilość odejmowanych punktów w polu Punkty się jednak zgadza, natomiast dla Strat po odjęciu 30 punktów licznik wzrasta o 40 punktów. Jeśli licznik strat wzrasta o 40 punktów na zasadzie 30 punktów za zakupioną cyfrę + 10 punktów za pomyłkę(?), to wówczas nie było pytania.

Przy okazji jeszcze jedna kwestia: fajnie byłoby, gdyby po wybraniu kolejnej cyfry i jej "wprowadzeniu", strona z grą nie uciekała do góry. Uprzyjemniłoby to rozrywkę i ułatwiłoby skupienie się na planszy.

Re: Gra Sudoku - punkty za zakup cyfr oraz ogólne spostrzeżenia

przez Google Adsense [BOT] 12 kwietnia 2022, 18:36

#2 Re: Gra Sudoku - punkty za zakup cyfr oraz ogólne spostrzeżenia

przez Vogelek23 13 kwietnia 2022, 00:23
xamledyD napisał(a):fajnie byłoby, gdyby po wybraniu kolejnej cyfry i jej "wprowadzeniu", strona z grą nie uciekała do góry.
To już zostało poprawione - wystarczy odświeżyć cache przeglądarki lub przeładować cache witryny (Ctrl+F5 na Windows, Cmd+R na macOS).

xamledyD napisał(a):Jeśli licznik strat wzrasta o 40 punktów na zasadzie 30 punktów za zakupioną cyfrę + 10 punktów za pomyłkę(?), to wówczas nie było pytania.
Te 10 punktów w liczniku strat jest za niewypełnioną samodzielnie (kupioną) cyfrę. Po prostu gdy kupujesz cyfrę, to nie dostajesz +10 za jej wypełnienie. Wytłumaczę to na przykładzie:

Siatka klasycznego Sudoku ma 81 pól. Na poziomie bardzo łatwym 34 pola są już wypełnione - pozostaje więc 47 pól do wypełnienia. Za każde pole, które samodzielnie wypełnisz, dostajesz +10 punktów. 47 x 10 = 470 punktów za wypełnienie wszystkich pól. Kupujesz cyfrę - więc do wypełnienia pozostaje Ci teraz 46 pól, a nie 47 (bo jedno pole wypełnił automat - za tę wypełnioną przez automat cyfrę nie dostaniesz +10 punktów). Czyli teraz możesz dostać w tej rozgrywce maksymalnie 460 punktów. Jeśli kupiłbyś kolejną cyfrę, do wypełnienia pozostanie Ci 45 pól, czyli Twój maksymalny "zarobek" z danej planszy maleje do 450 punktów, i tak dalej. I właśnie w Stratach są dodawane te punkty, które przy zakupie cyfry tracisz z pełnej puli 470 punktów za wypełnienie siatki. Gdybyś powiedzmy kupił 46 z tych 47 cyfr, miałbyś w stratach: 460 + (30 x 46) = 1840 punktów, natomiast za wypełnienie siatki dostaniesz tylko +10 punktów, bo tylko jedno pole wypełniłeś samodzielnie. Czyli Twój łączny bilans za taką planszę wyniósłby -1830 punktów. Mam nadzieję, że teraz "moja" matematyka zastosowana w grze jest zrozumiała ;)

#3 Re: Gra Sudoku - punkty za zakup cyfr oraz ogólne spostrzeżenia

przez xamledyD 24 kwietnia 2022, 00:47
Dziękuję za wyjaśnienie "mechaniki" dotyczącej zliczania punktów w Forumowym Sudoku.
W trakcie rozgrywki natknąłem się na ciekawy przypadek: po przejściu planszy nr 53 zostałem "przeniesiony" do planszy nr 4 - potwierdzenie na poniższym obrazku:
Obrazek
Parafrazując klasyka: niektórym mogą podobać się plansze które już raz były rozwiązane, jednak wolałbym po planszy nr 53 trafić na nr 54 itd. Fakt, że - swego czasu - w niektórych grach wideo można było trafić na portale przenoszące nas o kilka poziomów dalej, ale na taki przenoszący o kilkadziesiąt plansz w tył trafiłem po raz pierwszy. :)
Celowy zabieg, czy może wkradł się jakiś chochlik? :)

#4 Re: Gra Sudoku - punkty za zakup cyfr oraz ogólne spostrzeżenia  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 24 kwietnia 2022, 01:57
xamledyD napisał(a):W trakcie rozgrywki natknąłem się na ciekawy przypadek: po przejściu planszy nr 53 zostałem "przeniesiony" do planszy nr 4
Istotnie, jest to siatka nr 4, ale z pakietu 2 :) Każdy z pakietów, które wgrywam, ma dokładnie 50 siatek (tak mam ustawiony generator). Rozwiązałeś wszystkie siatki z pakietu 1, więc od siatki 51 grasz już pakiet 2. Gdy rozwiążesz 100 siatek, od siatki 101 zaczniesz grać pakiet 3 , a od siatki 151 pakiet 4 - i tak dalej. Ponieważ każdy pakiet ma siatki, ponumerowane od 1 do 50, po ukończeniu siatki nr 50 (pakiet 1) zacząłeś grać siatkę nr 1 (pakiet 2). Po prostu zabrakło numeru pakietu przy oznaczeniu rozgrywki, stąd zamieszanie. Dodałem do numeru rozgrywki numer pakietu i teraz rozgrywka ma format: "nr pakietu - nr siatki w pakiecie", jak na poniższym obrazku. W Twoim przypadku bieżącym numerem rozgrywki będzie 2-4. A po ukończeniu np. 372 siatek, kolejna (373) siatka będzie opatrzona numerem 8-23.
Obrazek

xamledyD napisał(a):Parafrazując klasyka: niektórym mogą podobać się plansze które już raz były rozwiązane, jednak wolałbym po planszy nr 53 trafić na nr 54 itd.
Poczułem się mocno niedoceniony :lol: Żadna z kilkunastu tysięcy dostępnych siatek się nie powtarza.

#5 Re: Gra Sudoku - punkty za zakup cyfr oraz ogólne spostrzeżenia

przez xamledyD 24 kwietnia 2022, 10:32
Dziękuję za wyjaśnienie. Z tymi "powtarzającymi się" siatkami to oczywiście wierzę, że skoro Kolega Administrator przygotował kilkanaście tysięcy unikalnych wariantów to na pewno tak jest. Doceniam też wkład w stworzenie i implementację tej gry na Forum, co chyba widać po aktualnym TOP10 wyników. :D

Re: Gra Sudoku - punkty za zakup cyfr oraz ogólne spostrzeżenia

przez Google Adsense [BOT] 24 kwietnia 2022, 10:32