• Hp 15-f272wn Płyta główna DA0U8AMB6A0

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Hp 15-f272wn Płyta główna DA0U8AMB6A0

przez greg1990 28 czerwca 2019, 14:45
Witam koledzy
Poszukuję płyty do laptopa HP 15-f272wn
w laptopie fabryczna jest zamontowana taka jak w temacie
czy będzie pasować taka płyta?? HP 15-f U83 DA0U83MB6E0

procesor i5-4200U SR170

Re: Hp 15-f272wn Płyta główna DA0U8AMB6A0

przez Google Adsense [BOT] 28 czerwca 2019, 14:45

#2 Re: Hp 15-f272wn Płyta główna DA0U8AMB6A0

przez Vogelek23 28 czerwca 2019, 20:45
O ile layout płyty pozwala na zamontowanie w kadłubku (bo jest praktycznie taki sam, jak oryginalnej płyty), o tyle chłodzenie nie będzie pasowało, bo U83 ma inny procesor i inny rozstaw kołków pod chłodzenie. Ponadto, Twoja płyta nie ma osobnego układu grafiki, zaś U83 występuje także w wersji z układem graficznym - jeśli kupisz taką płytę, to zdecydowanie musisz jeszcze dokupić chłodzenie oraz zasilacz o większej mocy (np. jeśli masz 60W, to musisz kupić 90W). Nie jestem też pewny, czy Twoja obudowa uwzględnia drugi slot pamięci RAM (płyta U83 ma dwa sloty, zaś oryginalna U8A tylko jeden), więc tu też może kolidować mechanicznie - musisz to sprawdzić.

#3 Re: Hp 15-f272wn Płyta główna DA0U8AMB6A0

przez greg1990 28 czerwca 2019, 21:22
miejsce na pamięć ram w kadłubku jest, mając wymontowaną płytę porównywałem z zdjęciami płyty u83 i wizualnie jest to samo( złącza otwory na śrubki identyczne) zaniepokoiło mnie chłodzenie i wysłałem zapytanie jaki jest rozstaw śrub (podałem wymiary z obecnej płyty) i powiedział że chłodzenie będzie pasować, natomiast jest różnica w budowie płyty i ta nie będzie pasować.

Może ktoś z was ma płyte do sprzedania??

#4 Re: Hp 15-f272wn Płyta główna DA0U8AMB6A0

przez Vogelek23 28 czerwca 2019, 22:20
greg1990 napisał(a): złącza otwory na śrubki identyczne
To coś słabo porównywałeś. Spójrz na zdjęcie poniżej - zwłaszcza kołki przy procesorze.

greg1990 napisał(a): i wysłałem zapytanie jaki jest rozstaw śrub (podałem wymiary z obecnej płyty) i powiedział że chłodzenie będzie pasować
Hehe, to Ci "ożenił kit na uszy". Jak wyżej - porównaj kołki przy procesorze na obrazku poniżej.

Obrazek

greg1990 napisał(a):Może ktoś z was ma płyte do sprzedania??
A to już nie ten dział - zapraszam tutaj: kupie-sprzedam-zamienie-f127.html

#5 Re: Hp 15-f272wn Płyta główna DA0U8AMB6A0

przez greg1990 29 czerwca 2019, 06:18
Vogelek23 napisał(a):greg1990 napisał(a):
złącza otwory na śrubki identyczne
To coś słabo porównywałeś. Spójrz na zdjęcie poniżej - zwłaszcza kołki przy procesorze.

chłodzenie od razu nie podobało mi się patrząc po zdjęciach, dlatego dopytałem sprzedawcy podając wymiary starego chłodzenia.

ewentualnie chłodzenie orientuję się ktoś z was gdzie dokupić (allegro nie ma)

#6 Re: Hp 15-f272wn Płyta główna DA0U8AMB6A0

przez Vogelek23 29 czerwca 2019, 17:06
greg1990 napisał(a):ewentualnie chłodzenie orientuję się ktoś z was gdzie dokupić (allegro nie ma)
Vogelek23 napisał(a):A to już nie ten dział - zapraszam tutaj: kupie-sprzedam-zamienie-f127.html

Re: Hp 15-f272wn Płyta główna DA0U8AMB6A0

przez Google Adsense [BOT] 29 czerwca 2019, 17:06
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).