• HP 255 G1 - Ponowne uszkadzanie zawartości BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP 255 G1 - Ponowne uszkadzanie zawartości BIOS

przez JarekW 23 lutego 2016, 20:05
Witam,
pacjent laptop HP 255 G1 - brak reakcji przy próbie uruchomienia (migała jedynie dioda CAPS LOCK sugerująca problem z BIOS).
Znalazłem odpowiedni BIOS i zaaplikowałem do pacjenta. Interesant ożył, ale po kilku próbach włącz / wyłącz problem powrócił.
Zakupiłem nową kość pamięci i powtórzyłem zabieg. Niestety ale efekt ten sam, zawartość jest uszkadzana. Moje pytanie czy ktoś się z tym spotkał i jaka może być przyczyna?

Oznaczenie płyty:
6050A2498701
MB-A02
TPN-I106

Re: HP 255 G1 - Ponowne uszkadzanie zawartości BIOS

przez Google Adsense [BOT] 23 lutego 2016, 20:05

#2 Re: HP 255 G1 - Ponowne uszkadzanie zawartości BIOS

przez dominik555 23 lutego 2016, 20:25
Zasilanie na kostce jest stabilne podczas pracy?

#3 Re: HP 255 G1 - Ponowne uszkadzanie zawartości BIOS

przez Vogelek23 24 lutego 2016, 03:47
JarekW napisał(a):zawartość jest uszkadzana
Skąd taki wniosek? Odczytałeś zawartość kości po wystąpieniu problemu, porównując ją z plikiem, który powoduje zadziałanie laptopa? Jeśli tak, możesz zrobić prosty test kości, usuwając R558 i zwierając n. 3 z 4 układu U313. Jeśli po stosownej ilości włączeń wsad nie ulegnie uszkodzeniu, kość jest sprawna. Jeśli nie - kość jest uszkodzona (np. poprzez niestabilne zasilanie, o czym już wspomniał kol. dominik555).

#4 Re: HP 255 G1 - Ponowne uszkadzanie zawartości BIOS

przez JarekW 24 lutego 2016, 20:17
Napięcia stabilne cały czas 3.3V na 7 i 8 n. kości.

Nie analizowałem dokładnie różnic zawartości układu przed i po. Wywnioskowałem, że skoro po ponownym zaprogramowaniu laptop "wstaje" to zawartość kości została zmodyfikowana. Stąd też kolejna myśl jak przyszła mi do głowy to zakup nowej kości i przetestowanie tego wariantu. Jak się okazało bez efektu.

#5 Re: HP 255 G1 - Ponowne uszkadzanie zawartości BIOS

przez Vogelek23 24 lutego 2016, 20:33
Zrób więc opisywane przeze mnie testy i opublikuj wyniki, bo póki co stanąłeś w miejscu - a my razem z Tobą.

#6 Re: HP 255 G1 - Ponowne uszkadzanie zawartości BIOS

przez JarekW 25 lutego 2016, 17:23
Czy R558 to ten który zaznaczyłem na zdjęciu?
Łączy on n. 3 z n. 8
Obrazek

Re: HP 255 G1 - Ponowne uszkadzanie zawartości BIOS

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2016, 17:23
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).