Większość elementów względem 4435 ma 14.5 kOhm. tak samo cewki te 2 bliższe za to trzecia dalsza ma kilka milionów omów. teraz powylucie okozało się zwarcie na większości kondensatorów w środku gniazda procesora. na części pokazała się rezystancja 33Ohm. Zastanawia mnie jak ja teraz znajdę odpowiednie wartości tych kondensatorów. Z drugiej strony ciekawe czy wszystkie padły czy kilka a że są równolegle to jest takie odczucie. jak są równolegle to powinny być takie same i aby się jeden dobry trafił to reszta się znajdzie.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: Re: HP 650 zwarcie.
przez Google Adsense [BOT] • 14 listopada 2013, 19:34
Zwarcie do masy (0Ω) powinieneś mieć tylko na S dolnego klucza.
Na cewkach CPU_CORE, VGA_CORE bez procesora rezystancja powinna być rzędu kΩ, MΩ, na D górnego klucza podobnie.
CPU_CORE, VGA_CORE jest filtrowane przez wiele równolegle połączonych kondensatorów (większość pod procesorem), a zwarty górny klucz "poczęstował" je 19V, czyli grubo powyżej dopuszczalnego, stąd warto je sprawdzić i ewentualnie wymienić zanim ubije się nowe mosfety.
Podaj rezystancje na 3 cewkach przy mosfetach - osobno z CPU i bez, oraz rezystancje na padach Drenów górnych kluczy (nie połączone z masą), pomiary względem masy.
Na cewkach CPU_CORE, VGA_CORE bez procesora rezystancja powinna być rzędu kΩ, MΩ, na D górnego klucza podobnie.
CPU_CORE, VGA_CORE jest filtrowane przez wiele równolegle połączonych kondensatorów (większość pod procesorem), a zwarty górny klucz "poczęstował" je 19V, czyli grubo powyżej dopuszczalnego, stąd warto je sprawdzić i ewentualnie wymienić zanim ubije się nowe mosfety.
Podaj rezystancje na 3 cewkach przy mosfetach - osobno z CPU i bez, oraz rezystancje na padach Drenów górnych kluczy (nie połączone z masą), pomiary względem masy.
cojestzajete napisał(a):na cewkach 1 i2 jest rezystancja: 1.7 Ohm- za mało, jakiś milion razy... .
Bez procesora powinno być rzędu MΩ, z procesorem w zależności od modelu - kilka, kilkanaście Ω, ewentualnie trochę więcej.
Masz więc nadal zwarcie na CPU_CORE - cewki 1 i 2.
Wykonaj próbę zwarciową w tej gałęzi (cewkę 1 lub 2 możesz wybrać losowo, procesor wyjęty).
od spodu gniazda jeden z tych 330 co pomyliłem oznaczenia miał zwarcie. po wylutowaniu go na cewkach 1i 2 bez procka mam 700 Ohm z prockiem 16.5 Ohm. to już jest bardziej tak jak pisałeś że powinno być. A to już swoją drogą że wolałbym wszystko rozlutować i sprawdzić osobno. Ogólnie lubię lutować i samo w sobie lutowanie sprawia mi przyjemność. A po drugie zawsze się boję że takim gmeraniem tylko coś popsuje.
cojestzajete napisał(a):na cewkach 1i 2 bez procka mam 700 Ohm
Lepiej, ale jeszcze mało.
Kondensatory się ładują, jeśli po odczekaniu kilkunastu sekund nie pokazuje MΩ to trzeba szukać dalej.
Przyjrzyj się jeszcze przetwornicy - może się trochę grzała przy próbie zwarciowej.
Zrób jeszcze raz próbę zwarciową, napięciem nie przekraczaj 1,5V i szukaj grzejącego się elementu - przy 700Ω może to trochę potrwać zanim ujawni się winowajca.
Mam podobną płytę - R33 - jutro sprawdzę jak to u mnie wygląda.
ten co go znalazłem był zaledwie lekko ciepły. napięciem doszedłem do 2V bo poniżej prąd był zaledwie 0.2A przy 2V skoczyło do 0.6A a zasilacz by chciał napięciem wzwyż. może trzeba się gdzieś przepiać z zasilaniem? ogólnie pomierzyłem troszke konensatorów i znikło na nich zwarcie. Ale jak jeszcze nie to więc możliwe że to które mają po jednej stronie 33 Ohm po drogiej 0 Ohm sa zasilane z jakiegoś małego zwarcia.
helou
mam tranzystorki już na płycie ogólnie rezystancja nie wzrosła na kluczach ale tak na szybko sprawdziłem i podając na gniazdo zasilania napięcie nawet 19V prąd pobierany przez samą płytę to 0.02A czyli niby nic. znaczy zwarcie ustąpiło i wygląda że jest spoko. nie próbowałem uruchamiać bo jeżeli rezystancja na kluczach nie wzrosła to może się popsuć jak to spróbuje odpalić? nie wiem na razie. Mówiłeś o przetwornicy ale nie mam jej ochoty ruszać. Chcialbym uniknąć jej ruszania jeżeli to możliwe. teraz na tym etapie mam mały problem bo szukając zwarcia zgubiłem 2 kondensatory smd jeden z okolic kluczy widać na zdjęciu jest to C135 a drugi był po prawo od tych 3 czerwonych elektrolitów pomiędzy nimi a tranzystorem 4935n. Myslicie że jest tam potrzebna jakaś ich konkretna wartość? Możliwe że jak je wlutuje to zwarcie powórci lub rezystancja kluczy się zmieni? a mozę i bez nich bedzie działać?
mam tranzystorki już na płycie ogólnie rezystancja nie wzrosła na kluczach ale tak na szybko sprawdziłem i podając na gniazdo zasilania napięcie nawet 19V prąd pobierany przez samą płytę to 0.02A czyli niby nic. znaczy zwarcie ustąpiło i wygląda że jest spoko. nie próbowałem uruchamiać bo jeżeli rezystancja na kluczach nie wzrosła to może się popsuć jak to spróbuje odpalić? nie wiem na razie. Mówiłeś o przetwornicy ale nie mam jej ochoty ruszać. Chcialbym uniknąć jej ruszania jeżeli to możliwe. teraz na tym etapie mam mały problem bo szukając zwarcia zgubiłem 2 kondensatory smd jeden z okolic kluczy widać na zdjęciu jest to C135 a drugi był po prawo od tych 3 czerwonych elektrolitów pomiędzy nimi a tranzystorem 4935n. Myslicie że jest tam potrzebna jakaś ich konkretna wartość? Możliwe że jak je wlutuje to zwarcie powórci lub rezystancja kluczy się zmieni? a mozę i bez nich bedzie działać?
Sprawdź czy:
- jeden z padów jest połączony z masą a drugi z D górnego klucza (brak połączenia z cewką) - filtracja +VIN, możesz wstawić analogiczny z innej płyty, np. 2.2nF.
- jeden z padów jest połączony z masą a drugi z cewką - filtracja napięcia generowanego przez przetwornicę - tu lepiej wstawić taki sam jak w drugim torze CPU_CORE, np. 100nF.
Patrząc po zdjęciach raczej +VIN, ale lepiej mieć pewność.
- jeden z padów jest połączony z masą a drugi z D górnego klucza (brak połączenia z cewką) - filtracja +VIN, możesz wstawić analogiczny z innej płyty, np. 2.2nF.
- jeden z padów jest połączony z masą a drugi z cewką - filtracja napięcia generowanego przez przetwornicę - tu lepiej wstawić taki sam jak w drugim torze CPU_CORE, np. 100nF.
Patrząc po zdjęciach raczej +VIN, ale lepiej mieć pewność.
Rozumiem że słowem połączony masz na myśli rezystancja bliska 0 . zatem dolny kondensator jest połaczony do pobliskiej mu cewki a do tranzystorów ma ponad 1.5MOhm wynika że jest nie podłączony. Zatem filtrowanie przetwornicy. Górny do tranzystorów ma 8MOhm a do cewek 2.5Mohm . Zatem jest do niczego nie podłączony czyli nie potrzebny:P
Jeśli dolny jest połączony jednym pinem z cewką a drugim z masą - jest to filtracja napięcia wytwarzanego przez przetwornicę - w datasheet przetwornicy może będzie podana zalecana wartość.
Górny na pewno jest gdzieś podłączony - trzeba popatrzeć po ścieżkach lub pomierzyć. Po zdjęciu mam wrażenie że jest równolegle z dwoma większymi powyżej - ale zdjęcie nie jest wystarczająco ostre.
Górny na pewno jest gdzieś podłączony - trzeba popatrzeć po ścieżkach lub pomierzyć. Po zdjęciu mam wrażenie że jest równolegle z dwoma większymi powyżej - ale zdjęcie nie jest wystarczająco ostre.
Brakuje mi tylko tego kondensatora C135 z ostatniego zdjęcia. Powinien być pod tymi dwoma równolegle usadowionymi. jeden pad to masa a drugi do wszystkiego wokół jak i do masy ma rezystancje 4MOhm. Powoli by pasowało oddać laptopa i chciałbym to już zakończyć. Wstawiam tam 100nF i niech się dzieje wola nieba.
Re: HP 650 zwarcie.
przez Google Adsense [BOT] • 27 listopada 2013, 18:29
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).