• HP 650 zwarcie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 14 listopada 2013, 19:34
Większość elementów względem 4435 ma 14.5 kOhm. tak samo cewki te 2 bliższe za to trzecia dalsza ma kilka milionów omów. teraz powylucie okozało się zwarcie na większości kondensatorów w środku gniazda procesora. na części pokazała się rezystancja 33Ohm. Zastanawia mnie jak ja teraz znajdę odpowiednie wartości tych kondensatorów. Z drugiej strony ciekawe czy wszystkie padły czy kilka a że są równolegle to jest takie odczucie. jak są równolegle to powinny być takie same i aby się jeden dobry trafił to reszta się znajdzie.

Re: Re: HP 650 zwarcie.

przez Google Adsense [BOT] 14 listopada 2013, 19:34

#22 Re: HP 650 zwarcie.

przez sebastiank 14 listopada 2013, 19:42
Pomierz względem masy, być może nie masz już żadnych zwarć.
Pomiary względem 4435 w tech chwili nie mają sensu, a mogą wprowadzić w błąd.

#23 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 14 listopada 2013, 20:01
te kondensatory co mówiłem że mają zwarcie to mają je też do masy. Wstępnie wyciągnąłem jeden i jest sprawny. W miejscach po tranzystorach też jest zwarcie do masy ale to chyba dobrze bo to tranzystry N. na cewkach do nich podpiętych też jest przejście do masy.

#24 Re: HP 650 zwarcie.

przez sebastiank 14 listopada 2013, 20:14
Zwarcie do masy (0Ω) powinieneś mieć tylko na S dolnego klucza.
Na cewkach CPU_CORE, VGA_CORE bez procesora rezystancja powinna być rzędu kΩ, MΩ, na D górnego klucza podobnie.

CPU_CORE, VGA_CORE jest filtrowane przez wiele równolegle połączonych kondensatorów (większość pod procesorem), a zwarty górny klucz "poczęstował" je 19V, czyli grubo powyżej dopuszczalnego, stąd warto je sprawdzić i ewentualnie wymienić zanim ubije się nowe mosfety.

Podaj rezystancje na 3 cewkach przy mosfetach - osobno z CPU i bez, oraz rezystancje na padach Drenów górnych kluczy (nie połączone z masą), pomiary względem masy.

#25 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 14 listopada 2013, 20:31
zatem weźmy za punkt odniesienia zdjęcie na którym rysowałeś tranzystory do pomiaru. Cewka koło tranzystora 2 bedzie naszą 1 pod nią 2 i na prawo 3.

Bez procka na cewkach 1 i2 jest rezystancja: 1.7 Ohm cewka 3: 1.3 M Ohm
z procesorem na cewkach 1 i2 jest rezystancja 1.6 Ohm a na cewce 3 : 59 Ohm

#26 Re: HP 650 zwarcie.

przez sebastiank 14 listopada 2013, 20:51
cojestzajete napisał(a):na cewkach 1 i2 jest rezystancja: 1.7 Ohm
- za mało, jakiś milion razy... :).
Bez procesora powinno być rzędu MΩ, z procesorem w zależności od modelu - kilka, kilkanaście Ω, ewentualnie trochę więcej.
Masz więc nadal zwarcie na CPU_CORE - cewki 1 i 2.
Wykonaj próbę zwarciową w tej gałęzi (cewkę 1 lub 2 możesz wybrać losowo, procesor wyjęty).

#27 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 14 listopada 2013, 20:56
Ach ta próba zwarciowa a ja miałem taki chytry plan wszystko rozlutować. :P no już pakuje na zasilacz.

#28 Re: HP 650 zwarcie.

przez sebastiank 14 listopada 2013, 21:02
Zobacz ile masz kondensatorków pod prockiem... sporo byłoby lutowania.
Główni podejrzani to kondensatorki pod prockiem oraz sama przetwornica.

#29 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 14 listopada 2013, 21:15
od spodu gniazda jeden z tych 330 co pomyliłem oznaczenia miał zwarcie. po wylutowaniu go na cewkach 1i 2 bez procka mam 700 Ohm z prockiem 16.5 Ohm. to już jest bardziej tak jak pisałeś że powinno być. A to już swoją drogą że wolałbym wszystko rozlutować i sprawdzić osobno. Ogólnie lubię lutować i samo w sobie lutowanie sprawia mi przyjemność. A po drugie zawsze się boję że takim gmeraniem tylko coś popsuje.

#30 Re: HP 650 zwarcie.

przez sebastiank 14 listopada 2013, 21:22
cojestzajete napisał(a):na cewkach 1i 2 bez procka mam 700 Ohm

Lepiej, ale jeszcze mało.
Kondensatory się ładują, jeśli po odczekaniu kilkunastu sekund nie pokazuje MΩ to trzeba szukać dalej.
Przyjrzyj się jeszcze przetwornicy - może się trochę grzała przy próbie zwarciowej.
Zrób jeszcze raz próbę zwarciową, napięciem nie przekraczaj 1,5V i szukaj grzejącego się elementu - przy 700Ω może to trochę potrwać zanim ujawni się winowajca.
Mam podobną płytę - R33 - jutro sprawdzę jak to u mnie wygląda.

#31 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 14 listopada 2013, 21:28
ten co go znalazłem był zaledwie lekko ciepły. napięciem doszedłem do 2V bo poniżej prąd był zaledwie 0.2A przy 2V skoczyło do 0.6A a zasilacz by chciał napięciem wzwyż. może trzeba się gdzieś przepiać z zasilaniem? ogólnie pomierzyłem troszke konensatorów i znikło na nich zwarcie. Ale jak jeszcze nie to więc możliwe że to które mają po jednej stronie 33 Ohm po drogiej 0 Ohm sa zasilane z jakiegoś małego zwarcia.

#32 Re: HP 650 zwarcie.

przez sebastiank 14 listopada 2013, 21:32
Jak lubisz lutować to możesz zdjąć ostatniego mosfeta (w sumie i tak lepiej wymienić komplet, zwłaszcza jeśli stosujesz zamienniki) i zmierzyć, jak nie wzrośnie to jeszcze przetwornicę.

#33 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 19 listopada 2013, 21:54
helou

mam tranzystorki już na płycie ogólnie rezystancja nie wzrosła na kluczach ale tak na szybko sprawdziłem i podając na gniazdo zasilania napięcie nawet 19V prąd pobierany przez samą płytę to 0.02A czyli niby nic. znaczy zwarcie ustąpiło i wygląda że jest spoko. nie próbowałem uruchamiać bo jeżeli rezystancja na kluczach nie wzrosła to może się popsuć jak to spróbuje odpalić? nie wiem na razie. Mówiłeś o przetwornicy ale nie mam jej ochoty ruszać. Chcialbym uniknąć jej ruszania jeżeli to możliwe. teraz na tym etapie mam mały problem bo szukając zwarcia zgubiłem 2 kondensatory smd jeden z okolic kluczy widać na zdjęciu jest to C135 a drugi był po prawo od tych 3 czerwonych elektrolitów pomiędzy nimi a tranzystorem 4935n. Myslicie że jest tam potrzebna jakaś ich konkretna wartość? Możliwe że jak je wlutuje to zwarcie powórci lub rezystancja kluczy się zmieni? a mozę i bez nich bedzie działać?

#34 Re: HP 650 zwarcie.

przez sebastiank 19 listopada 2013, 22:09
Zmierzyłem na swojej płycie, ale zapomniałem napisać...
Mam ok.1kΩ, czyli blisko Twojej wartości.

Kondensatorki zaznacz na zdjęciu i sprawdź co filtrują - CPU_CORE czy np. +VIN, będzie coś więcej wiadomo.

#35 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 19 listopada 2013, 22:14
znaczy u mnie pomiar startuje od 1k Ohm i maleje do 800 Ohm. bo się kondki ładują pewnie :P ok zaraz wstawiam zdjęcie

-- wtorek, 19 lis 2013, 23:19 --

Obrazek

#36 Re: HP 650 zwarcie.

przez sebastiank 19 listopada 2013, 22:54
Sprawdź czy:
- jeden z padów jest połączony z masą a drugi z D górnego klucza (brak połączenia z cewką) - filtracja +VIN, możesz wstawić analogiczny z innej płyty, np. 2.2nF.
- jeden z padów jest połączony z masą a drugi z cewką - filtracja napięcia generowanego przez przetwornicę - tu lepiej wstawić taki sam jak w drugim torze CPU_CORE, np. 100nF.

Patrząc po zdjęciach raczej +VIN, ale lepiej mieć pewność.

#37 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 21 listopada 2013, 20:29
Rozumiem że słowem połączony masz na myśli rezystancja bliska 0 . zatem dolny kondensator jest połaczony do pobliskiej mu cewki a do tranzystorów ma ponad 1.5MOhm wynika że jest nie podłączony. Zatem filtrowanie przetwornicy. Górny do tranzystorów ma 8MOhm a do cewek 2.5Mohm . Zatem jest do niczego nie podłączony czyli nie potrzebny:P

#38 Re: HP 650 zwarcie.

przez sebastiank 23 listopada 2013, 12:44
Jeśli dolny jest połączony jednym pinem z cewką a drugim z masą - jest to filtracja napięcia wytwarzanego przez przetwornicę - w datasheet przetwornicy może będzie podana zalecana wartość.

Górny na pewno jest gdzieś podłączony - trzeba popatrzeć po ścieżkach lub pomierzyć. Po zdjęciu mam wrażenie że jest równolegle z dwoma większymi powyżej - ale zdjęcie nie jest wystarczająco ostre.

#39 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 26 listopada 2013, 17:05
Obrazek

to dodam nowe zdjęcie może ono coś pomoże

#40 Re: HP 650 zwarcie.

przez cojestzajete 27 listopada 2013, 18:29
Brakuje mi tylko tego kondensatora C135 z ostatniego zdjęcia. Powinien być pod tymi dwoma równolegle usadowionymi. jeden pad to masa a drugi do wszystkiego wokół jak i do masy ma rezystancje 4MOhm. Powoli by pasowało oddać laptopa i chciałbym to już zakończyć. Wstawiam tam 100nF i niech się dzieje wola nieba.

Re: HP 650 zwarcie.

przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2013, 18:29
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).