• HP 820 G2 Komunikat "Warning: Machine is not in committed state"

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP 820 G2 Komunikat "Warning: Machine is not in committed state"

przez Usunięty Użytkownik 66343 8 kwietnia 2021, 21:02
Hej, Posiadam laptop HP Elitebook 820 G2, w którym był zgrywany zgrywany BIOS
Chciałbym usunąć pojawiający się błąd przy uruchamianiu "Warning machine is not in committed state"
Wszystko działa, mam pełen dostęp do BIOS, jedynie ten komunikat straszy, chciałbym go usunąć.

Model płyty głównej - SNICKERS-6050A2635701-MB-A02
Chip - W25Q128FV
Serial number: PEVDH00WB9R3NU
UUID: 1E4333FF-1228-11E4-870A-B25BB803C0FF
Identifying Number: 5CG54908X7

Posiadam też stary wsad BIOS.

Re: HP 820 G2 Komunikat "Warning: Machine is not in committed state"

przez Google Adsense [BOT] 8 kwietnia 2021, 21:02

#3 Re: HP 820 G2 Komunikat "Warning: Machine is not in committed state"

przez Usunięty Użytkownik 66343 8 kwietnia 2021, 23:21
A więc podążając za znalezionymi tu informacjami pobrałem NbDmiFit-2.06, ale na chwilę obecną ugrzązłem. Mianowicie opcja "Commit Only" jest szara, co nie pozwala mi na zapisanie danych. Wcześniej przed uruchomieniem w Win10 "Wndmifit64" pojawia się komunikat "MPM is not unlocked".

Zatem aby odblokować, do tego celu użyłem poradnika z https://www.elvikom.pl/poradnik-hp-jak-wylaczyc-manufacture-programing-mode-is-in-unlock-mode-t58926.html
Tak dla narzędzia BCU bądź NbDmiFit

Niestety wychodzi na to że nie jestem w stanie odblokować MPM, zastanawia mnie w czym problem?

Dla mojego HP 820 G2 zgrałem BIOS odpowiedni 16 MB BIOS pod moją płytę - SNICKERS-6050A2635701-MB-A02

Obrazek

#4 Re: HP 820 G2 Komunikat "Warning: Machine is not in committed state"

przez matic 9 kwietnia 2021, 08:34
Try to unlock the "MPM" according to the procedure described here: www.elvikom.pl/numer-seryjny-t61528.html#p242450
Yo may have to use a different version of the "NbDmiFit" tool.

#5 Re: HP 820 G2 Komunikat "Warning: Machine is not in committed state"

przez Usunięty Użytkownik 66343 9 kwietnia 2021, 11:09
a)Format the USB stick as "Fat32". - DONE
b) Open the "wndmifit" folder of the "MbDmiFit" tool from the link in post #5 and copy the file "FSMC.bin" to the root directory of the formatted USB stick. DONE
c) Rename the file "FSMC.bin" on the USB stick to the "SMC.bin". DONE
d) Turn off the machine that you are repairing and plug the prepared USB stick to it. DONE
e) Hold down the "Windows key" + "Up arrow key" + "Down arrow key" at the same time and press on the Power button. DONE
f) When the Hp logo appears on the screen, release all of the keys. DONE
g) The message "Passed MPM Reset request. Press Enter key to continue" should appears on the screen. So, press "Enter key". No MESSAGE!

As you can see on the attached video, there is no "Passed MPM Reset request. Press Enter key to continue" message! Still not able to unlock MPM
Jak widzisz na załączonym wideo, nie ma wiadomości "Passed MPM Reset request. Press Enter key to continue". Wciąż nie mogę odblokować MPM

Wideo z procedury - https://youtu.be/ZJeMhBSM7go

#6 Re: HP 820 G2 Komunikat "Warning: Machine is not in committed state"

przez matic 9 kwietnia 2021, 20:38
matic napisał(a):Yo may have to use a different version of the "NbDmiFit" tool.
Try with a version 2.0F.
I uploaded it to the forum: ***Click***

#7 Re: HP 820 G2 Komunikat "Warning: Machine is not in committed state"

przez Usunięty Użytkownik 66343 10 kwietnia 2021, 20:21
matic napisał(a):Try with a version 2.0F.
I uploaded it to the forum: ***Click**

ta sama sytuacja, zastanawia mnie coś innego. Mianowicie do mojej płyty głównej SNICKERS-6050A2635701-MB-A02, są dwa pliki z BIOSem 16 MB i 2 MB, ja wgrałem tylko 16 MB, czy brak zablokowany MPM może wynikać właśnie z tego faktu?

#8 Re: HP 820 G2 Komunikat "Warning: Machine is not in committed state"

przez Usunięty Użytkownik 66343 6 maja 2021, 19:00
Zamówiłem nowy chip 16MB został wlutowany, pobrałem z Internetu wsad BIOS dla mojej płyty głównej i zaprogramowałem tylko tą jedną kość nie ruszając chipu 2MB. Laptop ruszył, ale pojawił się komunikat „Warning !! - Machine is not in committed state!". Zaprogramowana była tylko kość 16MB. Niestety przy próbie odblokowania pojawia się komunikat MPM is not unlocked. Will not be able to set BIOS settings. Please escalate with the UUID to get SMC blob to unlock MPM.