• HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 24 października 2011, 13:45
Płyta OP6. Całkowity brak reakcji na włącznik. Przeprogramowany BIOS, przetwornica startuje. Na włączniku 3,3V obecne. Ładuje baterię, dioda przy gnieździe zapala się na ok. 2 sekundy. KBC podmienione (z D2 na C0). Pomimo różnej wersji programowej laptop powinien się chyba chociaż uruchomić. Co jeszcze może być nie tak.

Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez Google Adsense [BOT] 24 października 2011, 13:45

#2 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez wab 24 października 2011, 14:29
Nie koniecznie. Ważna jest pierwsza litera, trzeba wstawić z Dx.

#3 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 2 listopada 2011, 14:54
Po wstawieniu KBC takiego jak powinien być dalej brak reakcji na włącznik. Co jeszcze sprawdzić?

#4 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez wab 2 listopada 2011, 15:11
Proszę sprawdzić Y4, Y7 oraz to co się dzieje na KBC po wciśnięciu włącznika.

#5 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 2 listopada 2011, 17:00
Oba kwarce sprawne, jakie sygnały na KBC sprawdzić?

#6 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez wab 2 listopada 2011, 17:16
Informacja o sygnałach KBC jest w dziale szkolenia.

#7 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 3 listopada 2011, 11:54
Mój miernik bardzo rzadko współpracuje przy pomiarze częstotliwości jednak dziś zadziałał i zanim sprawdziłem sygnały na KBC sprawdziłem oscylacje na kwarcach. Na KBC jest OK. Na kwarcu mostka północnego brak oscylacji. Czy to oznacza że mostek jest do wymiany?

#8 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 4 listopada 2011, 13:10
W KBC na wyjściach SUSON, MAINON, VRON oraz S5_ON jest ciągle stan niski, nie zmienia się to po wciśnięciu włącznika.

#9 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez Przem 4 listopada 2011, 14:20
Czy kolega sprawdził sprawność włącznika ? Czy przewodzi bez rezystancji ? Czasami zawodzą, zdarzały mi się takie przypadki.

Pozdrawiam,
Przemek

#10 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 4 listopada 2011, 14:36
Tak, obok włącznika jest zwora i na niej mierze spadek napięcia do 0V po wciśnięciu.

#11 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez Przem 4 listopada 2011, 14:42
DjDave napisał(a):Tak, obok włącznika jest zwora i na niej mierze spadek napięcia do 0V po wciśnięciu.

Czyli rozumiem, że po wciśnięciu włącznika następuje zwarcie ? Jeśli tak, sprawdziłbym nawet takie elementy jak kondensatory ceramiczne. Miałem przypadki ze zwartym takiego typu kondensatorem.

Pozdrawiam

#12 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 4 listopada 2011, 23:45
OK, tylko co by to miało wspólnego z brakiem przebiegu na kwarcu SB? Mostek podmieniłem, aczkolwiek nie mam co do niego pewności. Czy jest coś jeszcze, oprócz samego mostka, co może powodować brak przebiegu na kwarcu?

#13 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez Usunięty Użytkownik 402 4 listopada 2011, 23:57
Brak zasilania na mostku może powodować brak oscylacji.
Sprawdź pod mostkiem kondensatory czy żadna gałąź nie jest zwarta.

#14 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 5 listopada 2011, 00:07
A czy do zasilania kwarcu nie wystarczy sama bateria RTC?

Obrazek

#15 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez wab 5 listopada 2011, 10:57
Sonda miernika może tłumić oscylacje na kwarcu SB i pewnie jest tam mniejsze napięcie niż na tym przy KBC.
Producent w tej płycie stosował KBC w wersji C0 i D2
Zacznijmy od sprawdzenia sygnałów KBC i SB.
1. Czy na KBC n.17 (RF_SW#) spada napiecie do 0V po wciśnięciu włącznika?
2. Co się dzieje przy włączaniu płyty na n.90 (DNBSWON#1), n.93 (ECPWROK), n.95 (RSMRST#)?
3. Jeżeli widać zmiany stanów powyższych sygnałów to czy na n.6 (SUSB#), n.16 (SUSC#) pojawia się stan wysoki?

Zakładam że w punkcie 1 jest zmiana stanu na niski. Punkt 2 to sygnały KBC, które powinny być w stanie wysokim, jeśli tak nie jest to coś może blokować pracę KBC, bios może być uszkodzony, KBC może być źle zasilany itp. Jeżeli KBC wystawia poprawnie sygnały dla SB to te z punktu 3 powinny być w stanie wysokim po włączeniu płyty. Jeśli nie będą to uszkodzony możne być most, kwarc lub zasilanie SB jest niewłaściwe lub coś blokuje jego pracę.

#16 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 9 listopada 2011, 12:43
Na n. 17 jest 0,8V i nie reaguje na włącznik. Na n. 19 jest 3,3V i spada do 0V po wciśnięciu włącznika (syg. NBSWON1#). Sygnał z n. 17 (RF_SW#) idzie od włącznika WiFi.
Na wszystkich nóżkach z punktu 2 cały czas 0V.
Zasilanie KBC +3VPCU obecne.
BIOS ze strony HP ale wiem że z niektórymi BIOSami mają namieszane. Może ktoś ma sprawdzony wsad do OP6?

#17 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez KryH85 9 listopada 2011, 13:15
KBC podmienione (z D2 na C0). Pomimo różnej wersji programowej laptop powinien się chyba chociaż uruchomić.

Ja bym się upewnił i znalazł KBC w tej samej wersji...

#18 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez mikesh 9 listopada 2011, 13:18
KryH85 napisał(a):
KBC podmienione (z D2 na C0). Pomimo różnej wersji programowej laptop powinien się chyba chociaż uruchomić.

Ja bym się upewnił i znalazł KBC w tej samej wersji...

DjDave napisał(a):Po wstawieniu KBC takiego jak powinien być dalej brak reakcji na włącznik. Co jeszcze sprawdzić?

#19 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez wab 9 listopada 2011, 17:23
Pomyliłem się z n.17. Jakie Jest napięcie na n.14 (HWPG).

#20 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 9 listopada 2011, 20:59
wab napisał(a):Jakie Jest napięcie na n.14 (HWPG).

0V

Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez Google Adsense [BOT] 9 listopada 2011, 20:59