• HP DV6 - co to jest?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP DV6 - co to jest?

przez mario 28 czerwca 2011, 11:27
Witam.

Trafił mi się DV6 po innym serwisie. Podobno miał naprawiane zasilanie, a później jeszcze grafika.

Może ktoś będzie wiedział co to jest?

Obrazek

Re: HP DV6 - co to jest?

przez Google Adsense [BOT] 28 czerwca 2011, 11:27

#2 Re: HP DV6 - co to jest?

przez arvika 28 czerwca 2011, 11:31
To jest tak zwane druciarstwo. Druciarstwo uprawiają druciarze :)

#3 Re: HP DV6 - co to jest?

przez mario 28 czerwca 2011, 11:32
Bardziej zastanawia mnie ten kawałek laminatu przyklejony na taśmę dwustronną do mocowania procesora?

#4 Re: HP DV6 - co to jest?

przez kjedrocha 28 czerwca 2011, 13:08
Ten kawałem mnie wygląda na wycięty z matrycy LCD.

#5 Re: HP DV6 - co to jest?

przez AdamStar 28 czerwca 2011, 13:15
Wygląda na przetwornicę DC/DC. Trudno jednak stwierdzić w jakim celu została dodana ta aplikacja.

#6 Re: HP DV6 - co to jest?

przez mario 28 czerwca 2011, 13:45
Też tak sądzę, że brakowało jakiegoś napięcia i jest dołożone z płytki. Jestem pełen podziwu.

#7 Re: HP DV6 - co to jest?

przez Vogelek23 28 czerwca 2011, 14:04
Panowie, wystarczy się przyjrzeć połączeniom oraz temu, że brakuje PU4 i wniosek nasuwa się sam - z uwagi na brak części zamiennej w postaci układu PU4 (P2805MF - pojemnościowa przetworniczka 28V do otwarcia PQ48) wykorzystano przetwornicę z (tak mi się wydaje) matrycy podświetlanej LEDami.

Zamiast tego można było obsadzić fabrycznie elementy widoczne na poniższym obrazku i byłoby to samo ;)

Obrazek

#8 Re: HP DV6 - co to jest?

przez dobromir 15 lipca 2011, 21:12
A to ja też mam coś takiego w swoich zasobach. Ostatnio zacząłem rozbierać laptoka po jednym z lokalnych serwisów i najpierw ujrzałem latający w obudowie odizolowany koniec przewodu. Widać karteczki izolacyjnej starczyło tylko na jedną stronę...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

#9 Re: HP DV6 - co to jest?

przez mario 18 lipca 2011, 08:28
No widać, że tuning chłodzenia jak się patrzy! 5V na wiatrak i jazda ;-)

Re: HP DV6 - co to jest?

przez Google Adsense [BOT] 18 lipca 2011, 08:28
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).