• HP DV7 - wyłączanie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP DV7 - wyłączanie.

przez novitech 24 lutego 2012, 09:35
Witam laptop jak w temacie płyta LA-4082P, GPU G96-630-A1 DC08. Komuter po paru sekundach pracy wyłącza się, czasami nawet potrofi uruchomić się OS. Ciepłowody sprawdzone. podejżewam GPU nie mniej jednak gdzieś obiło mi się o uszy, że może czujnik przekłamywać pomiar temp. Stąd moje pytanie gdzie się na tej platformie takowy znajduje?

Re: HP DV7 - wyłączanie.

przez Google Adsense [BOT] 24 lutego 2012, 09:35

#2 Re: HP DV7 - wyłączanie.

przez Pawelbul 24 lutego 2012, 11:19
U55 lub U78
Obrazek

#3 Re: HP DV7 - wyłączanie.

przez novitech 24 lutego 2012, 11:56
Czy mogę zastąpić go tym układzikiem? Wydaje mi się że tak, niemniej jednak prosze o potwierdzenie
Obrazek

Oryginalnie jest EMC1402.

#4 Re: HP DV7 - wyłączanie.

przez novitech 25 lutego 2012, 21:58
Podmiana U55 na ten co miałem z innej płyty (nie potrafię stwierdzić czy układ, który wstawiłem był tak samo zaadresowany) nie przyniosło skutku. Wstawiona nowa grafiaka - efekt ten sam. Brak mi pomysłów o co kaman. :(

#5 Re: HP DV7 - wyłączanie.

przez pawel80 26 lutego 2012, 06:29
Może to banalne pytanie ale jak płytę uruchamiasz czy za pomocą przycisku jeżeli tak to sprawdź inny lub podmień tasiemkę.
Wczoraj sprawdzałem jak się zachowuje HP G60 bez podłączonej matrycy ( czy sygnał po starcie jest puszczany na monitor zewnętrzny),Rozkręciłem tylko obudowę maskującą klawiaturę i odpiołem tasiemkę od włącznika aby dostać się do złącza matrycy. Po teście skręciłem Lapka odpalam a on wariuje. Włączam go on po paru sekundach się wyłącza dopiero za trzecim razem odpalił się i przy oknie o podanie hasła windows znów restart.
Rozkręciłem go żeby dostać się do tasiemki od włącznika poprawiłem ją i Laptop spowrotem działał normalnie.
Jeżeli u ciebie to nie pomoże to zainteresuje się napięciami na włączniku i sprawdź jak się zachowują przy włączaniu laptopa.

#6 Re: HP DV7 - wyłączanie.

przez cyborgctm 26 lutego 2012, 23:37
Dodam od siebie:
sprawdź tasiemkę - koniec wciskany w płytę,
miałem taką sytuację, że na tej taśmie odkleił się fragment ścieżki i zawiną laptop potrafił się uruchomić i trochę popracować ale z problemami z touchpadem i nieoczekiwanymi resetami.
Skrócenie taśmy o 1mm rozwiązało sprawę.

#7 Re: HP DV7 - wyłączanie.

przez novitech 2 marca 2012, 15:42
Potrzebne zdjęcie okolic układu U57 (SLB97).

#8 Re: HP DV7 - wyłączanie.

przez Pawelbul 2 marca 2012, 18:36
Proszę.
Obrazek