plenrusldeituk
  • HP Elitebook 850 G5 i7 - sam się włącza na baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Elitebook 850 G5 i7 - sam się włącza na baterii

przez jaromas 29 marca 2025, 09:52
Cześć,

Laptop: HP Elitebook 850 G5 i7, płyta główna: COMPUTRO-6050A2945601-MB-A01(A1) (zdjęcie)

po wymianie niesprawnej płyty laptop działa prawidłowo na podpiętym zasilaczu - wyłącza się prawidłowo.

Po odłączeniu zasilacza laptop zachowuje się następująco:
- jeżeli laptop jest wyłączony to po ok. 5s od odłączenia zasilacza laptop włącza się
automatycznie i działa prawidłowo.
- jeżeli laptop jest włączony to po zamknięciu systemu (niezależnie czy z
przycisku czy z menu) laptop wyłącza się i po ok. 5s włącza ponownie
(skutek jakby wybrany został restart).

Dwa razy udało się że laptop nie uruchomił się sam ponownie po odłączeniu
zasilacza: po padnięciu baterii, podładowaniu jej i odłączeniu. Działał wtedy cały dzień prawidłowo, tzn. wyłączał się całkowicie na baterii. Na noc zostawiłem go do ładowania i po
włączeniu i wyłączeniu dalej to samo.

Zaktualizowałem bios do najnowszej wersji (udało się dopiero z poziomu
BIOS, próby standardowej aktualizacji kończyły się bootloopem, który mijał
po resecie BIOSU).

Wymieniona płyta główna była oznaczona jako niesprawdzona. Miała delikatne
ślady zalania które usunąłem i uruchomiła się normalnie. Delikatne zalanie
było w okolicy portu HDMI oraz układu NUVOTON. Brakowało jednego elementu (rezystora ok 409R - zmierzyłem na innej płycie), ze względu na brak takiego rezystora zwarłem cyną pola lutownicze, nic to nie zmieniło.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie związane z naprawą/rozwiązaniem mojego
problemu. Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek

Re: HP Elitebook 850 G5 i7 - sam się włącza na baterii

przez Google Adsense [BOT] 29 marca 2025, 09:52

#2 Re: HP Elitebook 850 G5 i7 - sam się włącza na baterii

przez Vogelek23 29 marca 2025, 13:03
jaromas napisał(a):Brakowało jednego elementu (rezystora ok 409R - zmierzyłem na innej płycie), ze względu na brak takiego rezystora zwarłem cyną pola lutownicze
I tu popełniłeś jeden z poważniejszych błędów. Skoro miałeś płytę, na której mogłeś zmierzyć wartość rezystora, to trzeba było go wylutować z płyty i zmierzyć poza układem. Wartość, którą zmierzyłeś na płycie, mogła być (i zapewne była) zbocznikowana. Jeśli masz nadal tę płytę, to zrób jak powyżej, a na tej naprawianej zamontuj rezystor o dokładnie takiej wartości, jaką zmierzysz na wzorcowej płycie.

#3 Re: HP Elitebook 850 G5 i7 - sam się włącza na baterii

przez jaromas 29 marca 2025, 15:26
Masz rację, rezystor wylutowałem ale był tak mały że mi zaginął. Zmierzę wartość na padach po nim i oblicze jaką wartość powinienem wstawić zamiast zwory.

Niemniej, płyta zachowuje się tak samo bez rezystora jak i ze zworą z cyny.

Do wlutu rezystora muszę przygotować stanowisko z jakąś kamerą do powiększania, bez tego nic nie zrobię. Może są jeszcze jakieś inne tropy do sprawdzenia w międzyczasie?

#4 Re: HP Elitebook 850 G5 i7 - sam się włącza na baterii

przez carrneiro 31 marca 2025, 12:52
jaromas napisał(a):Zmierzę wartość na padach po nim i oblicze jaką wartość powinienem wstawić zamiast zwory.

:shock:

100kΩ i idzie pod tego NOVOTONa.

#5 Re: HP Elitebook 850 G5 i7 - sam się włącza na baterii

przez jaromas 2 kwietnia 2025, 22:03
Dzięki, jak ponownie pomierzyłem to też wyszło mi 100kΩ. Już wlutowałem i testuję.

W międzyczasie kupiłem drugą uszkodzoną płytę i udało mi się ją postawić. To taka sama płyta, nie miała śladów zalania ale się nie uruchamiała - 6 razy migał caps lock i num lock. Na forach sugerowano uszkodzenie bios, wylutowałem więc z całkowicie martwej płyty (padnięty procesor) bios (jedną kość, chyba są dwie - HP Sure Start) i przelutowałem do niej. Podczas włączania wyskoczył monit że kopiuje jakiś fragment z kopii zapasowej bios lub ec (nie pamiętam). Laptop się włącza ale długo, przy starcie nadal mruga caps lock i num lock - 5 razy. Jak się uruchomi to pracuje normalnie. Czy to kwestia ME regionu? Można sobie jakoś łatwo z tym poradzić? Gdzieś mam CH341a więc mogę zczytać bios z obu kości, jeśli jest taka potrzeba.

#6 Re: HP Elitebook 850 G5 i7 - sam się włącza na baterii

przez carrneiro 3 kwietnia 2025, 12:43
Jak zmierzyłeś na padach rezystora, że ma tam siedzieć 100k?

#7 Re: HP Elitebook 850 G5 i7 - sam się włącza na baterii

przez jaromas 3 kwietnia 2025, 17:21
carrneiro napisał(a):Jak zmierzyłeś na padach rezystora, że ma tam siedzieć 100k?

Sprawdziłem na tej drugiej płycie, którą kupiłem w miedzyczasie, lekko go odlutowałem z padów. W efekcie musiałem na 2 płytach przylutować rezystor 100k, co trwało chyba godzinę...

Re: HP Elitebook 850 G5 i7 - sam się włącza na baterii

przez Google Adsense [BOT] 3 kwietnia 2025, 17:21