#1 HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.
przez cyberton1982 • 22 lutego 2025, 00:36
Witam dostałem martwego laptopa HP OMEN "do "zabawy", chciałem podszkolić się trochę w pomiarach i może spróbować go zdiagnozować. Oznaczenie płyty GPC54 LA-J662P rev. 1.0. W skrócie z tego co się dowiedziałem, "sprawca" próbował zmienić wentylator na nowy, nie pasowały mu piny więc na krótko próbował skręcać przewody i doprowadził do zwarcia, po tym laptop już nie wstał. Sprawdziłem go na 2 zasilaczach. Napięcie znamionowe widniejące na etykiecie zasilacza dochodzi do płyty głównej. Bateria wykazuje napięcie 11.3V. Po podłączeniu zasilania dioda w gnieździe zasilania nie świeci się. Brak jakiejkolwiek reakcji na przycisk zasilania. Wydaje się, że żadne napięcie nie dochodzi do przycisku. Zauważyłem prawdopodobnie brak jednego kondensatora z tyłu płyty w pobliżu gniazda wentylatora tak jakby wyparował - odpadł dookoła był biały nalot na płycie, być może z utlenienia się powłoki kondensatora. Kondensator wstawiłem taki jaki pasował rozmiarem ale to oczywiście nie rozwiązało sprawy. Od czego powinienem zacząć pomiary ?