• HP Pavilion DV1000 – nie włącza się.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Pavilion DV1000 – nie włącza się.

przez hagen 27 kwietnia 2011, 13:36
Witam.

Jako początkujący, chciałbym zwrócić się z prośbą do Was o pomoc w postawieniu tytułowego laptopa. Nie mam schematu, więc bazuję tylko na tym co uda mi się odczytać z płyty głównej oraz z pomiarów.

Model płyty – DAOCT1MB6I3, REV.I

Laptop po podłączeniu do zasilania pokazuje ładowanie akumulatora. Wciśnięcie przycisku POWER gasi ładowanie i na tym koniec. Należy wyjąć akumulator, włożyć, jeszcze raz podłączyć zasilanie, dopiero zaczyna się ładowanie od nowa – a właściwie świecenie diody.

Pomiary przy wypiętej matrycy, w płycie tylko procesor i pamięć.
W czasie świecenia diody LED od ładowania, napięcie na gnieździe zasilania – 18,73V
Po wciśnięciu POWER – 18,95V
Napięcie na przycisku POWER – 3,4V, po wciśnięciu ginie i już nie wraca.
Pomiary bez wylutu elementów okolic gniazda zasilania i akumulatora wskazują:
PD18 – zwarcie,
PQ110 – zwarcie D-S,
PQ109 – zwarcie D-S,
PC95 – zwarcie,
C352 – zwarcie
i jeszcze w paru miejscach to samo.
Na płycie brak widocznych fizycznych zniszczeń, brak śladów zalania. Niestety jak wspomniałem na początku nie mam schematu i ciężko na ślepo szukać.
Jeśli możecie pochylić się chwilę nad tym kłopotem to będę bardzo wdzięczny.

Re: HP Pavilion DV1000 – nie włącza się.

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2011, 13:36

#2 Re: HP Pavilion DV1000 – nie włącza się.

przez sivel 27 kwietnia 2011, 22:49
Ile to "zwarcie" ma omów ? podaj pomiary z procesorem i bez niego.

#4 Re: HP Pavilion DV1000 – nie włącza się.

przez hagen 28 kwietnia 2011, 09:51
Dziękuję za odzew.
Co do schematów, to krótko mówiąc, na razie "za cienki" jestem żeby móc je pobrać;-(
Pomiary bez procesora:

PD18 – 1,8 ohm
PQ110 – 1,8 ohm
PQ109 – D-S, 1,8 ohm
PC95 – 1,8 ohm
C352 – z procesorem 30,7 ohm, bez 40,6 ohm

@pocinas
Na pewno to są te schematy do których mnie kierujesz? Usiłuję je w międzyczasie znaleźć gdzie indziej.
U mnie KBC jest na 97551, grafika 855GM, procesor celeron, chipset 82801.

#5 Re: HP Pavilion DV1000 – nie włącza się.

przez sivel 28 kwietnia 2011, 20:25
Twoja platforma to tak jak napisał kolega wyżej Quanta CT1. Pierwszy link jest zły, ale drugi jest OK. Wygląda na to, że masz zwarcie w linii zasilania procesora VCC_CORE.W dziale szkolenia opisana jest próba zwarciowa, którą możesz wykonać. Wykonuj ją koniecznie bez procesora i z napięciem 1V. Możesz też szukać ręcznie, możesz zdjąć PR94 i sprawdzić na padach czy zwarcie jest od strony przetwornicy czy od strony gniazda procesora. Masz tu kawałek schematu :
Obrazek
Obrazek

#6 Re: HP Pavilion DV1000 – nie włącza się.

przez hagen 29 kwietnia 2011, 10:07
Są postępy.
Pole bitwy wygląda teraz tak. Znalazłem dwa zwarte kondensatory po stronie procka - PC96 i PC92. Po wylucie zwarcie ustąpiło. Ale jak to zwykle bywa dałem ciała przy wylucie PR94. Za szybko chciałem podnieść i ukruszyłem dziada. Do niczego się już nie nadaje. Gdzie teraz takiego szukać? Tylko z wylutu jakiegoś czy da się kupić? Czy mogę jakoś go zastąpić, nawet tymczasowo, żeby tylko sprawdzić czy laptop ruszył?

#7 Re: HP Pavilion DV1000 – nie włącza się.

przez katar83 1 maja 2011, 13:46
PR94 - 0.001/2W/5% PMR100HZPJV1L0
Z wylutu lub cokolwiek podstawisz do testów.

#8 Re: HP Pavilion DV1000 – nie włącza się.

przez hagen 7 maja 2011, 19:48
Laptop ruszył, wszystko działa prawidłowo. Uszkodzonych elementów było więcej niż początkowo mogło się wydawać.
Wymieniłem:
PR94, PC92, PC96, PU5, Procesor.
Dziękuję wszystkim za pomoc i temat zamykam.