Witam.
Jako początkujący, chciałbym zwrócić się z prośbą do Was o pomoc w postawieniu tytułowego laptopa. Nie mam schematu, więc bazuję tylko na tym co uda mi się odczytać z płyty głównej oraz z pomiarów.
Model płyty – DAOCT1MB6I3, REV.I
Laptop po podłączeniu do zasilania pokazuje ładowanie akumulatora. Wciśnięcie przycisku POWER gasi ładowanie i na tym koniec. Należy wyjąć akumulator, włożyć, jeszcze raz podłączyć zasilanie, dopiero zaczyna się ładowanie od nowa – a właściwie świecenie diody.
Pomiary przy wypiętej matrycy, w płycie tylko procesor i pamięć.
W czasie świecenia diody LED od ładowania, napięcie na gnieździe zasilania – 18,73V
Po wciśnięciu POWER – 18,95V
Napięcie na przycisku POWER – 3,4V, po wciśnięciu ginie i już nie wraca.
Pomiary bez wylutu elementów okolic gniazda zasilania i akumulatora wskazują:
PD18 – zwarcie,
PQ110 – zwarcie D-S,
PQ109 – zwarcie D-S,
PC95 – zwarcie,
C352 – zwarcie
i jeszcze w paru miejscach to samo.
Na płycie brak widocznych fizycznych zniszczeń, brak śladów zalania. Niestety jak wspomniałem na początku nie mam schematu i ciężko na ślepo szukać.
Jeśli możecie pochylić się chwilę nad tym kłopotem to będę bardzo wdzięczny.
Jako początkujący, chciałbym zwrócić się z prośbą do Was o pomoc w postawieniu tytułowego laptopa. Nie mam schematu, więc bazuję tylko na tym co uda mi się odczytać z płyty głównej oraz z pomiarów.
Model płyty – DAOCT1MB6I3, REV.I
Laptop po podłączeniu do zasilania pokazuje ładowanie akumulatora. Wciśnięcie przycisku POWER gasi ładowanie i na tym koniec. Należy wyjąć akumulator, włożyć, jeszcze raz podłączyć zasilanie, dopiero zaczyna się ładowanie od nowa – a właściwie świecenie diody.
Pomiary przy wypiętej matrycy, w płycie tylko procesor i pamięć.
W czasie świecenia diody LED od ładowania, napięcie na gnieździe zasilania – 18,73V
Po wciśnięciu POWER – 18,95V
Napięcie na przycisku POWER – 3,4V, po wciśnięciu ginie i już nie wraca.
Pomiary bez wylutu elementów okolic gniazda zasilania i akumulatora wskazują:
PD18 – zwarcie,
PQ110 – zwarcie D-S,
PQ109 – zwarcie D-S,
PC95 – zwarcie,
C352 – zwarcie
i jeszcze w paru miejscach to samo.
Na płycie brak widocznych fizycznych zniszczeń, brak śladów zalania. Niestety jak wspomniałem na początku nie mam schematu i ciężko na ślepo szukać.
Jeśli możecie pochylić się chwilę nad tym kłopotem to będę bardzo wdzięczny.