• HP PROBOOK 4540S CMOS Reset (502)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP PROBOOK 4540S CMOS Reset (502)

przez tmks2 22 listopada 2020, 23:54
Jak w temacie laptop

PŁYTA ROCKY INTEL MB 11243-1 48.4SI01.011
PROC SR0N1 Intel Core I3-3110m 2.4ghz 3mb
chipset Intel BD82HM76 SLJ8E
vga ATI RADEON IGP 216-0833002
KBC1126-NU

Notebook startuje i pojawia się błąd: The CMOS checksum is invalid..... CMOS Reset (502) i resetuje się.
Próbowałem wgrać bios z pendrive WIN + B i Power, bez efektu.
Przeprogramowałem kość programatorem wsady z forum, na jednym startuje i czarny ekran, drugi ten sam błąd.

hp-probook-4540s-mb-rocky-intel-mb-11243-1-48-4si01-11-amd-t53573.html
schemat-hp-probook-4540s-4740s-wistron-rocky-intel-uma-discrete-t30596.html#p139312

Inne wsady z Internetu też bez efektu.

Teraz zastanawiam się, czy to nie wina karty graficznej, bo jest dość ciepła przy tych resetach, możliwe że jest to problem sprzętowy a nie BIOS?

Re: HP PROBOOK 4540S CMOS Reset (502)

przez Google Adsense [BOT] 22 listopada 2020, 23:54

#2 Re: HP PROBOOK 4540S CMOS Reset (502)

przez Vogelek23 23 listopada 2020, 00:29
tmks2 napisał(a):The CMOS checksum is invalid..... CMOS Reset (502) i resetuje się
Napięcie baterii RTC masz poprawne? Bateria RTC jest poprawnie podłączona do płyty?

#3 Re: HP PROBOOK 4540S CMOS Reset (502)

przez tmks2 23 listopada 2020, 01:54
Witaj, oryginalna bateria miała około 2,8V założyłem nową, coś było robione przy baterii RTC , obstawiałem też że źle wpięta była ale sprawdzałem miernikiem minus bat do masy i jest OK. Próbowałem też inną kość bios i to samo. Już brak pomysłów.

#4 Re: HP PROBOOK 4540S CMOS Reset (502)

przez Vogelek23 23 listopada 2020, 03:56
tmks2 napisał(a):założyłem nową
I jakie masz na niej napięcie? Oczywiście pomiar na baterii wpiętej w płytę.

tmks2 napisał(a):coś było robione przy baterii RTC
Dużo informacji przekazałeś... :| Może napisz, albo nawet lepiej - zobrazuj na zdjęciu - co było robione przy baterii, bo tak to sobie będziemy ćwierkać do końca pandemii i nic nie wymyślimy.

tmks2 napisał(a):Już brak pomysłów.
A próbowałeś wejść w ustawienia BIOS, przywrócić je do domyślnych, zapisać ustawienia i zrestartować komputer? Czy po tej operacji nadal masz błąd?

#5 Re: HP PROBOOK 4540S CMOS Reset (502)

przez tmks2 23 listopada 2020, 22:47
Szybko się nie zapowiada koniec pandemii więc czasu a czasu :)
Robione pod tym względem, że ktoś próbował wymienić baterię, odrywając blaszki zgrzane do bat. Bateria nowa ma aktualnie 2.95V
Nie da się wejść do bios niestety.

#6 Re: HP PROBOOK 4540S CMOS Reset (502)

przez Vogelek23 24 listopada 2020, 23:22
Proszę zamieścić wyraźne zdjęcie tego, co było robione z baterią. Być może bateria nie ma połączenia z płytą, lub ktoś uszkodził PCH podłączając baterię odwrotnie do tych blaszek.

Re: HP PROBOOK 4540S CMOS Reset (502)

przez Google Adsense [BOT] 24 listopada 2020, 23:22
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).