• Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

przez DILLCOm 3 grudnia 2024, 16:51
Witam
Laptop miał uszkodzoną baterię (cell imbalance, BMS lock)
jednak po wymianie na nową nie ładuje baterii
Pomiary na złączu baterii ukazały napięcia:
SDA:0.4-0.5V (różnie między uruchomieniami komputera, raz tak raz tak)
SCL:2.0V
Czy bateria jest wpięta czy nie, napięcia są takie same
Kupiłem drugą płytę uszkodzoną o nieznanej usterce i na niej po podłączeniu zasilacza USB C na obu pinach jest 3.3V bez baterii.
Między złączem baterii a ścieżkami które łączą bezpośrednio charger i KBC są rezystory, na mojej płycie którą naprawiam miały 780ohm i 900ohm a na kupionej jako wzornik były po 100 Ohm. Zamontowałem 100 Ohm do mojej płyty ale to nic nie dało.
Znalazłem rezystory pull-up między 3VALW (nazwa gałęzi wybrana przeze mnie bo nie ma schematu) a liniami SCL i SDA ale na obu płytach są to rezystory 4.7K Ohm więc tu nic nie ruszałem.
Następnie podmieniłem hurtem KBC, charger BQ25713 z uszkodzonej płyty i wgrałem nowy Bios z internetu bo w nim jest EC firmware ale dalej jest tak samo i szczerze nie wiem co dalej.
Dodam, że na oscyloskopie nie ma przebiegów, napięcia są niskie i stabilne.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2024, 16:51

#3 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

przez DILLCOm 4 grudnia 2024, 11:18
Na płycie nie ma oznaczeń układu a schematu nie posiadam.
Jak podeślesz mi link ze schematem to będę zobowiązany

#4 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

przez DILLCOm 5 grudnia 2024, 19:15
bump

#5 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

przez Vogelek23 6 grudnia 2024, 10:43
Schemat, który jest dostępny w internecie, nie pasuje do płyty H98A - ta płyta jest zasilana tylko przez złącze USB-C, a na schemacie jest złącze zasilania PJ3402 dla standardowego zasilacza z okrągłą wtyczką. Dodatkowo, na płycie złącze baterii jest 12-pinowe + 2 piny masy, a na schemacie złącze baterii jest 8-pinowe + 2 piny masy. Czyli to kompletnie inny schemat. Zamieść wyraźne zdjęcia obszarów swojej płyty, zaznaczonych poniżej na żółto.
Obrazek
Obrazek

#6 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

przez DILLCOm 6 grudnia 2024, 11:59
Na czerwono zaznaczyłem rezystory które zmieniłem na 100 Ohm
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#7 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 6 grudnia 2024, 12:19
Rozumiem, że na tych rezystorach masz zaniżone napięcia względem masy, zamiast spodziewanych 3,3V? Jeśli tak, to wylutuj zaznaczone na żółto diody (możesz po prostu obie przesunąć zgodnie z czerwonymi strzałkami, aby stykały się tylko z padami masowymi) i sprawdź, czy powróci 3,3V na obu liniach po podłączeniu zasilacza.
Obrazek

#8 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

przez DILLCOm 6 grudnia 2024, 15:15
Najciemniej pod latarnią. Mierzyłem te diody i spodziewałem się przebicia do masy jeśli coś z nimi by było nie tak i nawet nie pomyślałem żeby je diagnostycznie zdjąć.
Po wymianie wszystko działa prawidłowo, dziękuję bardzo za pomoc