• Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

przez fajfelek 12 maja 2017, 19:31
Witam,
Kupiłem Imaca 21.5 cala late 2009, w którym uszkodzone było gniazdo LVDS. Na szczęście nie było wyrwanych padów i po wlutowaniu nowego złącza imac działał poprawnie. Po jakimś czasie chciałem zamienić DVD na dodatkowy dysk SSD i po wymianie i skręceniu komputera zaczęła piszczeć płytka podświetlenia. Im większe podświetlenie tym bardziej piszczy. Można ustawić tak podświetlenie, żeby nie było słychać piszczenia, ale jest ciemno, a przecież to nie jest rozwiązanie problemu.

Mam pytanie czy spotkał się ktoś kiedyś z takim uszkodzeniem i co powoduje, że cewki na płytce podświetlenia piszczą. Czy przyczyną może być taśma v-sync (bardzo delikatna)?

Pozdrawiam
Filip

Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

przez Google Adsense [BOT] 12 maja 2017, 19:31

#2 Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

przez fajfelek 18 maja 2017, 22:46
Witam,

Obejrzałem płytkę inwertera i niestety zauważyłem przerwę w obwodzie (załączam zdjęcie).

Obrazek

czerwoną strzałką zaznaczyłem, którego sygnału nie mam (2 od lewej) i również na czerwono zaznaczyłem brakującą zworkę.

Moja prośba do kogoś kto posiada taką płytkę - gdzie mogę zrobić najkrótszą zworkę?

Pozdrawiam
Filip

#3 Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

przez Vogelek23 19 maja 2017, 07:47
Zamieść wyraźne zdjęcie podejrzanego obszaru.

#4 Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

przez fajfelek 22 maja 2017, 09:39
Witam,
poradziłem sobie z brakującą ścieżką (zamieszczone zdjęcia)

Obrazek

Obrazek

Niestety po naprawie inwerter dalej wydaje głośny pisk. Dla lepszego ukazania zamieszczam link do filmiku na youtube prawdopodobnie z takim samym problemem ale w imacu 27".
https://www.youtube.com/watch?v=_8MWUH9ZhL0

W internecie znajduje się mnóstwo tematów dotyczących tego problemu (high pitch noise imac), jednak nie znalazłem rozwiązania.

Wykonałem kilka testów i może któreś z nich pomoże nam znaleść rozwiązanie tego problemu.

1. Piszczenie cewek sterownika LED odbywa się przy podświetleniu od 30% do 100% - ale podejrzewam, że po prostu takie częstotliwości drażnią moje ucho.
2. Bez podpiętej taśmy LVDS podświetlenie startuje bez piszczenia, ale wyłącza się po kilku sekundach (z momentem wczytania systemu)
3. Podłączenie taśmy LVDS w trakcie włączenia podświetlenia. Nie powinienem był tego robić, ale prawdopodobnie drażniący pisk do tego doprowadził. Wykonałem to samo co w punkcie drugim, ale zaraz jak podświetlenie bez pisku wystartowało podłączyłem taśmę LVDS - działa? tak nie ma piszczenia i jest obraz, ale podświetlenie oraz obraz znika po kilku sekundach (z momentem wczytania systemu). Po restarcie pisk jest od samego początku i komputer uruchamia się normalnie.

Zaznaczę, że wymieniłem taśmę LVDS i nic nie pomogło.

#5 Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

przez Vogelek23 22 maja 2017, 12:59
fajfelek napisał(a):poradziłem sobie z brakującą ścieżką (zamieszczone zdjęcia)
Akurat tutaj to nie musiałeś nic robić, bo ta ścieżka idzie tylko do testpoint'a a rezystor nie jest obsadzony.
Wykonaj prosty test: nie podłączaj tego 4-pinowego kabelka, łączącego elektronikę ekranu z płytką inwertera - komputer powinien działać bez niego. Jeśli podświetlenie przestanie gasnąć, prawdopodobnie ekran do wymiany. Masz zapasowy moduł inwertera do podstawienia?

#6 Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

przez fajfelek 22 maja 2017, 13:29
Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem ten test tylko zapomniałem napisać. Komputer zachowuje się tak samo jak opisałem w teście 3
3. Podłączenie taśmy LVDS w trakcie włączenia podświetlenia. Nie powinienem był tego robić, ale prawdopodobnie drażniący pisk do tego doprowadził. Wykonałem to samo co w punkcie drugim, ale zaraz jak podświetlenie bez pisku wystartowało podłączyłem taśmę LVDS - działa? tak nie ma piszczenia i jest obraz, ale podświetlenie oraz obraz znika po kilku sekundach (z momentem wczytania systemu). Po restarcie pisk jest od samego początku i komputer uruchamia się normalnie.

Niestety nie mam modułu inwertera do imaca 21.5. Jak na złość mam tylko do 27" z tego samego rocznika więc nic z tego nie będzie.

Ciekawi mnie dlaczego inwerter nie piszczy, kiedy podpinam taśmę LVDS w trakcie działania komputera i co powoduje, że gaśnie.
Na podpiętej taśmie komputer chodzi normalnie tylko inwerter piszczy.

Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

przez Google Adsense [BOT] 22 maja 2017, 13:29
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).