• iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

przez gsmlondon 24 lutego 2016, 20:23
Witam wszystkich.
Trafił mi się imac z problemem ładowania OS, więc postanowiłem zainstalować nowy OS z płyty DVD, co skończyło się fiaskiem :( ukazała się plansza z komunikatem przytrzymania przycisku Power i resetem imac'a i tak w kółko. Wymieniłem HDD i teraz nie widzi dysku, po wciśnięciu klawisza Opcja wykrywany jest tylko napęd optyczny z płyta instalacyjną jeśli ona się w nim znajduje, po włączeniu imac'a bez płyty pokazuje się tylko migocząca ikonka folderu ze znakiem zapytania. Dysk została sformatowany na Extended ( journaled ) na innym mac'u i tez nie jest wykrywany :( Następną rzeczą jaką zrobiłem to było podłączenie dysku z Windowsem 10 i tu zaskoczenie, mac go widzi dysk i odpala windowsa. I na tym etapie skończyły mi się pomysły :)

Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

przez Google Adsense [BOT] 24 lutego 2016, 20:23

#2 Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

przez Vogelek23 24 lutego 2016, 20:51
gsmlondon napisał(a):Wymieniłem HDD i teraz nie widzi dysku, po wciśnięciu klawisza Opcja wykrywany jest tylko napęd optyczny z płyta instalacyjną jeśli ona się w nim znajduje
Nic dziwnego - co ma wykrywać, jeśli na dysku nie ma zainstalowanego OS? Jak miałby zbootować pusty dysk, nawet sformatowany jako Extended (journaled)? Wejdź w instalator i tam powinieneś zobaczyć swój HDD. A w opcjach bootowania (klawisz Opcja) zobaczysz dysk dopiero po zainstalowaniu systemu. Pamiętaj, aby przy tworzeniu partycji ustawić jej typ na GPT (GUID).

#3 Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

przez gsmlondon 25 lutego 2016, 23:00
Vogelek23 napisał(a):
gsmlondon napisał(a):Wymieniłem HDD i teraz nie widzi dysku, po wciśnięciu klawisza Opcja wykrywany jest tylko napęd optyczny z płyta instalacyjną jeśli ona się w nim znajduje
Nic dziwnego - co ma wykrywać, jeśli na dysku nie ma zainstalowanego OS? Jak miałby zbootować pusty dysk, nawet sformatowany jako Extended (journaled)? Wejdź w instalator i tam powinieneś zobaczyć swój HDD. A w opcjach bootowania (klawisz Opcja) zobaczysz dysk dopiero po zainstalowaniu systemu. Pamiętaj, aby przy tworzeniu partycji ustawić jej typ na GPT (GUID).

Witam.
Sorry za źle sformułowany temat.
Problem w tym że nie można wejść w instalatora systemu, po wciśnięciu C przez chwile obraca się "kółeczko" i maszyna "staje" :( Pomyślałem że przejrzę MB i okazało się że karta grafiki była już "naprawiana" w taki sposób że na G92-700-A2 są bąble :( I teraz pytanie czy to może powodować problem z instalacja systemu ?

#4 Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 25 lutego 2016, 23:14
gsmlondon napisał(a):... karta grafiki była już "naprawiana" w taki sposób że na G92-700-A2 są bąble (...) czy to może powodować problem z instalacja systemu ?
Oczywiście, że może. Przyjrzałbym się przy okazji powierzchni PCB, czy przypadkiem i ona nie nosi śladów rozwarstwienia.

gsmlondon napisał(a):Problem w tym że nie można wejść w instalatora systemu
Można postawić system na innej maszynie (oczywiście zbliżonej technologicznie) i podłączyć dysk z zainstalowanym OS do pacjenta.

#5 Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

przez gsmlondon 28 lutego 2016, 00:23
Vogelek23 napisał(a):Oczywiście, że może. Przyjrzałbym się przy okazji powierzchni PCB, czy przypadkiem i ona nie nosi śladów rozwarstwienia.

Witam
Przejrzałem PCB grafiki i wygląda na OK, może od razu zapytam u kogo zakupić G92-700-A2? oczywiście w Polsce.

Vogelek23 napisał(a):Można postawić system na innej maszynie (oczywiście zbliżonej technologicznie) i podłączyć dysk z zainstalowanym OS do pacjenta.

Na razie brak takiej :(

Mały Update- udało mi się zakupić uszkodzona kartę graficzną do tego modelu, zrobiłem reflow dla przetestowania karty, po tej operacji imac zadziałał bez problemu i bez problemów zainstalował się nowy OS. Więc problem uważam za rozwiązany :) Teraz tylko zakup nowego chip'a i wymiana.
Pozdrawiam.

Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

przez Google Adsense [BOT] 28 lutego 2016, 00:23