• iPhone 8 Plus - sparowane układy, które ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 iPhone 8 Plus - sparowane układy, które ?

przez LordVader 18 czerwca 2023, 12:05
Wie ktoś może, które układy w iPhone 8 Plus są sparowane ? Znalazłem, że jest to CPU, Baseband oraz Touch ID. Czy któryś jeszcze ?

Re: iPhone 8 Plus - sparowane układy, które ?

przez Google Adsense [BOT] 18 czerwca 2023, 12:05

#2 Re: iPhone 8 Plus - sparowane układy, które ?  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 18 czerwca 2023, 13:03
Układy, które trzeba przełożyć: NAND, CPU, EEPROM, baseband CPU, baseband EEPROM i TouchID.

#3 Re: iPhone 8 Plus - sparowane układy, które ?

przez LordVader 18 czerwca 2023, 16:04
Vogelek23 napisał(a):Układy, które trzeba przełożyć: NAND, CPU, EEPROM, baseband CPU, baseband EEPROM i TouchID.

BB EEPROM znalazłem, ale który to jest "zwykły" EEPROM ?
A nie trzeba jeszcze WiFi przełożyć, bo adresy są w NAND ?

#4 Re: iPhone 8 Plus - sparowane układy, które ?

przez DILLCOm 19 czerwca 2023, 13:36
Jeśli nie masz programatora żeby zmienić adres MAC WiFi w NAND to musisz też przenieść WiFi
EEPROM jest zintegrowany z układem TRINITY (to duże srebrne obok złącza na taśmę dolną)

#5 Re: iPhone 8 Plus - sparowane układy, które ?

przez LordVader 21 czerwca 2023, 11:31
Czy po przeniesieniu tych układów trzeba coś jeszcze robić by telefon prawidłowo działał ? Coś przeprogramować, wgrać system od nowa ?

#6 Re: iPhone 8 Plus - sparowane układy, które ?

przez DILLCOm 21 czerwca 2023, 11:59
Zazwyczaj wykonuje się operacje przeniesienia CPU EEPROM NAND i NFC żeby odzyskać dane, telefon się uruchamia bez działającej sieci GSM (baseband) i WiFi bo przerzucanie wszystkiego tylko po to żeby uratować sam telefon który dzisiaj jest warty max 800 zł jest delikatnie mówiąc średnio opłacalne. W teorii jak przeniesiesz układy o których pisał Vogelek to po odtworzeniu oprogramowania telefon powinien normalnie funkcjonować. Jak nie przerzucisz układu NFC to telefon nie przyjmie kodu (przynajmniej kiedyś tak było, nie wiem czy coś się nie pozmieniało przy aktualizacjach) ale po odtworzeniu powinno wszystko działać

#7 Re: iPhone 8 Plus - sparowane układy, które ?

przez LordVader 21 czerwca 2023, 12:22
DILLCOm napisał(a):Zazwyczaj wykonuje się operacje przeniesienia CPU EEPROM NAND i NFC żeby odzyskać dane, telefon się uruchamia bez działającej sieci GSM (baseband) i WiFi bo przerzucanie wszystkiego tylko po to żeby uratować sam telefon który dzisiaj jest warty max 800 zł jest delikatnie mówiąc średnio opłacalne. W teorii jak przeniesiesz układy o których pisał Vogelek to po odtworzeniu oprogramowania telefon powinien normalnie funkcjonować. Jak nie przerzucisz układu NFC to telefon nie przyjmie kodu (przynajmniej kiedyś tak było, nie wiem czy coś się nie pozmieniało przy aktualizacjach) ale po odtworzeniu powinno wszystko działać

Kupiłem od znajomego za małe pieniądze 8+, bo on chciał wymienić akumulator i przy wyciąganiu płyty złamał ją w górnej części (ten wąski pasek PCB). Wiem, że się nie opłaci, ale ja robię to w ramach nauki lutowania bardziej skomplikowanych układów, dokupiłem zablokowaną sprawną płytę i chcę spróbować przenieść te układy. Jak się nie uda to trudno, będę parę złotych w plecy, ale doświadczenie mi zostanie. Zakupiłem również sito oraz podgrzewacz i będę próbował.

Re: iPhone 8 Plus - sparowane układy, które ?

przez Google Adsense [BOT] 21 czerwca 2023, 12:22