• Jak czytać schematy laptopów - amator szuka pomocy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jak czytać schematy laptopów - amator szuka pomocy.

przez Arkadius1984 11 lipca 2013, 10:55
Witam, na samym początku chcę się przywitać - mam na imię Arek i jestem nowy na forum. Piszę tego posta, ponieważ chciałbym, żeby ktoś życzliwy pomógł mi w zrozumieniu zasad czytania schematów płyt głównych laptopów. Zagadnieniem interesuję się czysto amatorsko - nie jestem wykwalifikowanym elektronikiem, skonczyłem informatykę, czyli wiedzę mam teoretyczną zasadniczo jeśli idzie o soft - co do sprzętu to rzecz jasna zawsze coś tam dłubałem, proste naprawy sprzętu elektronicznego, upgrade komputerów stacjonarnych i laptopów dla znajomych itp, ale "głębiej" postanowiłem się zainteresować naprawą laptopów dopiero z miesąc temu - udało mi się kilka postawić na nogi, reflash biosu Quanty OP8 mojego poczciwego CQ61 postawił go na nogi - po pół roku prob w koncu kupiłem sobie programator, wylutowałem kostkę biosu i o dziwo wszystko zadziałało - i właśnie po tym zacząłem się interesować jak to wszystko na tej płycie głownej działa. Mam podstawowe pojęcie na temat budowy i zasad funkcjonowania podstawowych komponentow, jak rezystory, diody, kondensatory, troche o tranzystorach też, więc postanowiłem poeksperymentować - mam martwego Sony Vaio VGN cr-31z, ściagnąłem schemat, wziąłem miernik do ręki i na początku trochę słabo, schemat lekko niezrozumiały się wydawał, no ale od czego ma się google - i po tygodniu poszukiwań i kombinowania zaczynam już coś kojarzyc nawet, głownie dzięki lekturze postu Vogelka o podstawach diagnozowania płyt gownych, oraz kilku innych postów na forum Elvikom.

Ok, dość tej ckliwej historii - do konkretów. Mam tą płyte od CR13z na biurku i chciłałbym, żeby ktoś, kto zna temat udzielił mi wskazówek, od czego zacząć - jak odczytywać oznaczenia na schemacie itd. Część sam rozszyfrowałem jak np VIN, VCC3, VCC5, ale reszty nie za bardzo rozumiem. Z tego co czytałem dotychczas to gowna przetwornica jest odpowiedzialna za wystawianie podstawowych napięć na płyte czyli 5V, 3V, itp, ale na tym schemacie nie mam pojecia która przetwornica jest głowną - czy jest to PU1 na głownej płycie czy moze pu14 na płytce ładowarki.

Wiem, że dla użytkowników tego forum zagadnienie może być smieszne, gdyż są to absolutne podstawy, nieminiej byłbym wdzięczny za pomoc, wskazanie miejsc w sieci, gdzie moge znaleźć potrzebne mi informacje, takie dla całkowitych newbies:)

Wiem, że schematy do tej płyty sa na forum:

viewtopic.php?f=58&t=1608&hilit=gd1+schemat

Jeśli moderator uważa, że temat nie w tym dziale zamieszczony, proszę o przesunięcie tam, gdzie być powinien.

Z góry dzieki za pomoc.

Arek

Re: Jak czytać schematy laptopów - amator szuka pomocy.

przez Google Adsense [BOT] 11 lipca 2013, 10:55

#2 Re: Jak czytać schematy laptopów - amator szuka pomocy.

przez bartekbo 15 lipca 2013, 09:38
Co mogę podpowiedzieć, to zacznij od podstaw, czyli od podstaw elektroniki. Dobrze jest poznać zasadę działania tranzystora, znać prawo Ohma czy prawa Kirchhoffa, jak używać i odczytywać dane z oscyloskopu, poznać zasadę działania szyn IIC czy SPI, itd. Można wymieniać i wymieniać - ogółem teorię. Najważniejsza jest też lektura do czytania np. Ośla łaczkę.

#3 Re: Jak czytać schematy laptopów - amator szuka pomocy.

przez Usunięty Użytkownik 402 11 sierpnia 2013, 02:32
Zobacz czy masz w schemacie opis startu płyty, opisane jest w tej części co- jaki sygnał ma się w jakiej kolejności pojawić.
Sprawdź przeszukując PDF gdzie ten sygnał się pojawia i wówczas odnajdź ten element na płycie i wykonaj pomiar.

#4 Re: Jak czytać schematy laptopów - amator szuka pomocy.

przez adamex 11 sierpnia 2013, 20:20
Polecam przyjrzeć się schematom samsunga, jest kilka dostępnych za darmo w internecie. Są tam ładnie pokazane przebiegi jak kolega wyżej napisał.

Re: Jak czytać schematy laptopów - amator szuka pomocy.

przez Google Adsense [BOT] 11 sierpnia 2013, 20:20
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).