Witam, na samym początku chcę się przywitać - mam na imię Arek i jestem nowy na forum. Piszę tego posta, ponieważ chciałbym, żeby ktoś życzliwy pomógł mi w zrozumieniu zasad czytania schematów płyt głównych laptopów. Zagadnieniem interesuję się czysto amatorsko - nie jestem wykwalifikowanym elektronikiem, skonczyłem informatykę, czyli wiedzę mam teoretyczną zasadniczo jeśli idzie o soft - co do sprzętu to rzecz jasna zawsze coś tam dłubałem, proste naprawy sprzętu elektronicznego, upgrade komputerów stacjonarnych i laptopów dla znajomych itp, ale "głębiej" postanowiłem się zainteresować naprawą laptopów dopiero z miesąc temu - udało mi się kilka postawić na nogi, reflash biosu Quanty OP8 mojego poczciwego CQ61 postawił go na nogi - po pół roku prob w koncu kupiłem sobie programator, wylutowałem kostkę biosu i o dziwo wszystko zadziałało - i właśnie po tym zacząłem się interesować jak to wszystko na tej płycie głownej działa. Mam podstawowe pojęcie na temat budowy i zasad funkcjonowania podstawowych komponentow, jak rezystory, diody, kondensatory, troche o tranzystorach też, więc postanowiłem poeksperymentować - mam martwego Sony Vaio VGN cr-31z, ściagnąłem schemat, wziąłem miernik do ręki i na początku trochę słabo, schemat lekko niezrozumiały się wydawał, no ale od czego ma się google - i po tygodniu poszukiwań i kombinowania zaczynam już coś kojarzyc nawet, głownie dzięki lekturze postu Vogelka o podstawach diagnozowania płyt gownych, oraz kilku innych postów na forum Elvikom.
Ok, dość tej ckliwej historii - do konkretów. Mam tą płyte od CR13z na biurku i chciłałbym, żeby ktoś, kto zna temat udzielił mi wskazówek, od czego zacząć - jak odczytywać oznaczenia na schemacie itd. Część sam rozszyfrowałem jak np VIN, VCC3, VCC5, ale reszty nie za bardzo rozumiem. Z tego co czytałem dotychczas to gowna przetwornica jest odpowiedzialna za wystawianie podstawowych napięć na płyte czyli 5V, 3V, itp, ale na tym schemacie nie mam pojecia która przetwornica jest głowną - czy jest to PU1 na głownej płycie czy moze pu14 na płytce ładowarki.
Wiem, że dla użytkowników tego forum zagadnienie może być smieszne, gdyż są to absolutne podstawy, nieminiej byłbym wdzięczny za pomoc, wskazanie miejsc w sieci, gdzie moge znaleźć potrzebne mi informacje, takie dla całkowitych newbies:)
Wiem, że schematy do tej płyty sa na forum:
viewtopic.php?f=58&t=1608&hilit=gd1+schemat
Jeśli moderator uważa, że temat nie w tym dziale zamieszczony, proszę o przesunięcie tam, gdzie być powinien.
Z góry dzieki za pomoc.
Arek
Ok, dość tej ckliwej historii - do konkretów. Mam tą płyte od CR13z na biurku i chciłałbym, żeby ktoś, kto zna temat udzielił mi wskazówek, od czego zacząć - jak odczytywać oznaczenia na schemacie itd. Część sam rozszyfrowałem jak np VIN, VCC3, VCC5, ale reszty nie za bardzo rozumiem. Z tego co czytałem dotychczas to gowna przetwornica jest odpowiedzialna za wystawianie podstawowych napięć na płyte czyli 5V, 3V, itp, ale na tym schemacie nie mam pojecia która przetwornica jest głowną - czy jest to PU1 na głownej płycie czy moze pu14 na płytce ładowarki.
Wiem, że dla użytkowników tego forum zagadnienie może być smieszne, gdyż są to absolutne podstawy, nieminiej byłbym wdzięczny za pomoc, wskazanie miejsc w sieci, gdzie moge znaleźć potrzebne mi informacje, takie dla całkowitych newbies:)
Wiem, że schematy do tej płyty sa na forum:
viewtopic.php?f=58&t=1608&hilit=gd1+schemat
Jeśli moderator uważa, że temat nie w tym dziale zamieszczony, proszę o przesunięcie tam, gdzie być powinien.
Z góry dzieki za pomoc.
Arek