• Jaka dysza/nasdka BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jaka dysza/nasdka BGA

przez franekx6 18 listopada 2012, 18:11
Witam

Potrzebuje opinii jaką nasadkę/dysze BGA zakupić. Obecnie posiadam taką 36x36
Obrazek

z moich obserwacji i pomiarów wynika że przy użyciu tej nasadki występuje nie równomierny rozkład temperatury. Na środku jet ona po prostu wyższa o ponad 10-20 stopni. Potrzebuje zakupić dyszę maksymalnie wielką m.in do układów nvidii i teraz moje pytanie czy kupić taką samą jak mam tylko większą (43x43) czy doinwestować np. do takiej
Obrazek

jest ponad dwa razy droższa, ale czy lepsza, czy lepszy (równomierny) będzie rozkład temperatury? a może jeszcze inna?

Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez Google Adsense [BOT] 18 listopada 2012, 18:11

#2 Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez Jozef18 19 listopada 2012, 18:12
Hmmm czy lepsza to nie wiem, ja obecnie nie używam dysz i na razie jest ok. Więc może spróbuj bez dyszy + podgrzewanie płyty od dołu.

#3 Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez servkom 19 listopada 2012, 19:45
Jak zmierzyłeś tę różnice temperatur. Wymieszenie temperatury w dyszy występuje gdy jest ona właściwie opuszczona i nie do końca zamknięta. Te dysze które pokazałeś nie należą do najlepszych. Na przykład dysze Pace lub Martin mają budowę otwartą. Liczy się właściwy wylot gorącego powietrza z boku dyszy na zewnątrz.

#4 Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez matisblu 19 listopada 2012, 20:16
Witam!
A nie lepiej zainwestować w coś z podczerwienią z dużym podgrzewaczem? Albo chociaż dobry podgrzewacz?

#5 Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez franekx6 19 listopada 2012, 21:27
różnicę temperatur mierzyłem poprzez grzanie laminatu, dysza nad laminatem około 1cm, HA ustawiony na 200, temp na środku +-200stopni natomiast na brzegu +-185stopni, pomiar robiony jedną termoparą.
Podgrzewacz mam owszem i to duży, najlepszym rozwiązaniem była by podczerwień od góry, jednak byłby to zapewne spory wydatek...

Ostatnio edytowano 19 listopada 2012, 21:29 przez oneeye, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Popraw błędy we wszystkich swoich postach!

#6 Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez marek216 20 listopada 2012, 06:32
Jak nie miałem IR to grzałem bez dyszy.
Dobra dysza to koszt kilkaset złotych - komplet to już tysiące.
Zastanów się czy wystarczająco często po nią będziesz sięgał żeby to się spłaciło.
Ew. jak masz już dół to może taniej wyjdzie samodzielnie poskładać górę IR.

#7 Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez franekx6 20 listopada 2012, 08:42
Mogą koledzy podać jaki byłby realny koszt wykonania "góry"? Potrzebny będzie halogen IR + sterownik?

#8 Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez KEYZOR 20 listopada 2012, 10:56
Nasadki z AOYUE, używam cały czas jak dotąd nie udało mi się zabić żadnego układu z powodu nie równomiernej temperatury. Także wg mnie nie warto przepłacać.

#9 Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez Macpod 20 listopada 2012, 11:17
franekx6 napisał(a): temp na środku +-200stopni natomiast na brzegu +-185stopni

Przepraszam, ale czemu tutaj się dziwić? Brzegi są chłodzone przez resztę płyty, zawsze tak będzie, nieważne jaka dysza.
Dlatego bardzo ważny w całym procesie lutowania jest podgrzewacz.
Sprawdzić jedynie możesz czy przy dyszy temperatura jest równa na środku i brzegach.

#10 Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez kamil198405 20 listopada 2012, 13:21
A z jakiego HOT'a Kolega korzysta?. Z chińczyka jakiegoś czy coś lepszego?.

Re: Jaka dysza/nasdka BGA

przez Google Adsense [BOT] 20 listopada 2012, 13:21
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).