• Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez mdcs 5 marca 2012, 12:53
Witam Kolegów.
Mam pytanie do użytkowników stacji BGA droższych od znanego ACHII PRO.
Planuję zakup czegoś w kwocie 10-15tys. Zastanawiam się nad Quick 2035 oraz I760B.
Poczytałem na forum o stacji 2035 i trafiają się posty mówiące, że dystrybutor odradza jej zakup i poleca I760B.
Martwi mnie trochę brak możliwości regulacji górnego promiennika w płaszczyźnie poziomej i w związku z tym niewielki dolny podgrzewacz.
Jak sprawują się te sprzęty? A może jest inna, lepsza alternatywa za te pieniążki?
Będę wdzięczny na sugestie.
pozdrawiam
mdcs

Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez Google Adsense [BOT] 5 marca 2012, 12:53

#2 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez dodommc 5 marca 2012, 13:40
Od 1,5 roku używam Quick 855T+ i jak na razie jestem zadowolony. Duża grzałka dolna, spory zakres regulacji położenia górnej kolby i mieści się w podanym przedziale cenowym.

#3 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez mdcs 5 marca 2012, 13:47
Zapomniałem dopisać - w grę wchodzi tylko stacja 2x IR. Hotair już dawno poszedł u mnie w odstawkę.

#4 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez Remigiusz 7 marca 2012, 08:05
mdcs napisał(a):Martwi mnie trochę brak możliwości regulacji górnego promiennika w płaszczyźnie poziomej i w związku z tym niewielki dolny podgrzewacz.

Chłopie, co ty bredzisz.
Dolny podgrzewacz jest wielki, spokojnie wchodzi płyta od PS3.
Po to jest tak duży podgrzewacz i trzy rodzaje mocowań, abyś ułożył płytę dokładnie pod górnym podgrzewaczem, który też do małych nie należy.
Polecam 2035 (sam użytkuję), jak i 760, która jest bardzo podobna.
Co do informacji od dystrybutora, uważam, że jest niepoważny.

#5 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez mdcs 7 marca 2012, 09:06
Dziękuję za rozwianie wątpliwości.
Po prostu - aktualnie pracuję na stacji z podgrzewaczem 23cm i regulowanym o 10cm położeniem góry i czasami jak trafi się płyta z bga w samym rogu mam kłopot. Tylko w 2035 mocowanie pozwala ją daleko wyjechać, więc powinno być ok.
Rozumiem, że w tej cenie to optymalny wybór...

#6 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez czorny 7 marca 2012, 09:47
Wystarczy w zupełności I760B, używam dosyć długo i jestem zadowolony. Nawet jeśli płyta jest dosyć spora i układ jest w rogu to po wlucie nowego po ok 15sec od zakończenia profilu wyłączam wentylator i przesuwam płytę tak żeby była w całości nad podgrzewaczem. Eliminuję w ten sposób ryzyko, że płyta będzie wygięta lub pokrzywiona gdy podczas wlutu dosyć spora część płyty nie jest nad podgrzewaczem. Jeśli mnie pamięć nie myli to 2035 ma dodatkowo vaccum pen za co nie warto tyle przepłacać gdy można to dokupić osobno lub używać ręcznego chwytaka dostępnego za grosze w portalach aukcyjnych.

#7 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez JOLLY 7 marca 2012, 15:40
2035 nie ma vaccum pena, różni się tyłem stacji i tym, że starsze modele I760B nie miały przycisku Delay przedłużającego ostatnią fazę o 5 sekund (każde naciśnięcie przedłuża o 5 sekund). Ja właśnie przede wszystkim przez ten przycisk wziąłem 2035. Mam ją dopiero trzeci miesiąc, więc na razie się cały czas uczę. Jak dla mnie przydałaby się jeszcze praca samego podgrzewacza, bez zjazdu górnej grzałki. Poza tym jestem zadowolony ze stacji.

#8 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez willyvmm 7 marca 2012, 17:45
Swojego czasu prowadziłem korespondencje z producentem. I sam producent ODRADZA zakup 2035 w naszej strefie klimatycznej.
Dziwnie to brzmi ... ale ja się z nimi nie będę kłócił.

#9 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez Remigiusz 7 marca 2012, 19:49
A nie stwierdził przypadkiem, że 2035 nadaje się tylko na koła podbiegunowe, jako dodatkowe ogrzewanie igloo?

#10 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez mdcs 8 marca 2012, 00:24
Pewnie odradzają zakup 2035, bo chcą sprzedać zapas magazynowy I760B, po czym wycofać ją z produkcji na rzecz 2035. Tak jak w sklepie RTV zawsze doradzą model, który "trzeba sprzedać" a nie ten najlepszy.

Pracuję teraz na stacji własnej konstrukcji na kwarcowym podgrzewaczu halogenowym i górnej lampie halogenowej ze złotym odbłyśnikiem. Całość sterowana zaawansowanym PIDem na Atmedze. Działa to świetnie. Popularna ACHII nie ma startu. Niemal zerowa bezwładność i precyzyjna stabilizacja temperatury.
Żadnych profili. Programuję temperaturę PCB i temp. upłynnienia a stacja martwi się o resztę. Rwę klejone układy bez strat i GPU w XBOXie się nie boję.

Nie chcę się rozczarować po zakupie nowej stacji... bo wiem, że sprzęt za 14tys wcale nie musi być wyśmienity.
Proszę jeszcze Was o wskazówki jak sprawuje się pirometryczny pomiar w 2035/I760B. Czy stacja jest "samodzielna" i nie sprawia kłopotów przy nietypowych BGA.

#11 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez adam1114 8 marca 2012, 00:58
Co prawda i760b ma trochę mały podgrzewacz biorąc pod uwagę brak regulacji górnego promiennika, ale nigdy ale to nigdy nie sprawiło mi to kłopotu, trzeba się po prostu stacji "nauczyć".
Przez czas który ją użytkuję jestem bardzo zadowolony.

#12 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez Remigiusz 8 marca 2012, 14:59
Stacja jest samodzielna, program dołączany do zestawu jest tylko pomocą.
Nie ma najmniejszego problemu z nietypowymi układami BGA lub płytami.

#13 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez willyvmm 8 marca 2012, 16:24
Ja pracuję zawsze na programie. Mam podgląd co było,i czego się spodziewać :)

#14 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez Remigiusz 8 marca 2012, 20:33
willyvmm napisał(a):Mam podgląd co było,i czego się spodziewać
Czy można prosić o rozwinięcie myśli?

#15 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez adam1114 8 marca 2012, 21:12
Też mnie to ciekawi :)

#16 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez ronson4 8 marca 2012, 22:36
witam
2035=I760B - ten sam sterownik, te same grzałki, to samo oprogramowanie. Rożnica tylko w tylnej obudowie i cenie. Jak ktoś ma blisko do Koszalina to obie stacje są do przetestowania. Można się umówić i pobawić. Więcej info na priv. Pozdrawiam

ps. I760B nie jest zapasem magazynowym, cały czas jest ta linia produkowana i chińczyk nie ma zamiaru jej wygaszać

#17 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez mdcs 9 marca 2012, 12:13
Dziękuję serdecznie Kolegom za wszelkie wskazówki. Postanowiłem zakupić I760B lub 2035.

#18 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez willyvmm 9 marca 2012, 15:16
Widzę jak przebiega profil, a z wykresu profilu widzę co będzie za chwilę.
Widać np. że temperatura nie nadąża za profilem. Przeciąg też widać. Widać bezwładność grzałek i mnóstwo jeszcze innych niepotrzebnych(ale to kwestia punktu widzenia) rzeczy.

#19 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez mdcs 9 marca 2012, 21:07
A robił ktoś z Was na tym sprzęcie MB od PS3 albo klejone od spodu czarnym rzadkim klejem układy w IBMach?

#20 Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez adam1114 9 marca 2012, 21:09
mdcs napisał(a):A robił ktoś z Was na tym sprzęcie MB od PS3 albo klejone od spodu czarnym rzadkim klejem układy w IBMach?

Ja robiłem w IBMie, i jak czujesz dobrze profil, to rwiesz układ z klejem na siłę, bo masz pewność, że pod spodem kulki już pływają ;) i nie powyrywasz padów.

Re: Jaka stacja BGA w cenie 10-15tys. Proszę o praktyczne wskazówki.

przez Google Adsense [BOT] 9 marca 2012, 21:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).