• Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

przez Apollo11 16 grudnia 2013, 19:21
Jako ze jestem nowy, to na początku chciałbym wszystkich przywitać.:)
Potrzebuje pomocy w wyborze stacji lutowniczej na podczerwień tj. stacji do BGA i nie tylko. Ogólnie nie posiadam serwisu, na dzień dzisiejszy nawet nie prowadże profesionalnych napraw. Posiadam jedynie zwykłą stacje hot air + grot, jakieś tam wanienki ultradzwiękowe itp.. Na stacje chce wydać max 7 tysięcy, dodam że mam możliwość odliczenia vatu. Licze na pomoc z Waszej strony, ponieważ nie wiem jaką stacje bga zakupić, czy może RE8500 firmy jovy systems? Lub coś tańszego na początek? Jestem ciekaw ile taka Re85000 wytrzyma..i nie chodzi mi tutaj o elementy grzejne, tylko jak długo będzie na topie (będzie jednym z lepszych wyborów). Z góry dziekuje wszystkim za pomoc, wszystkie opinie, sugestie a nawet krytyka jest mile widziana:) Pozdrawiam

Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

przez Google Adsense [BOT] 16 grudnia 2013, 19:21

#2 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

przez milytuner 16 grudnia 2013, 20:56
Ja używam jetronix eco jak dla mnie najlepsza stacja w kategorii cena/jakość. Jak do tej pory jeszcze się na niej nie zawiodłem, nieraz czytałem komentarze o błędach termopary jednak moja jest ok. Oczywiście jeśli masz odpowiednie pieniądze i wykonujesz dużą ilość napraw bierz re 8500, do okazjonalnych napraw nie wiem czy to jest opłacalne...

#3 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

przez adamex 16 grudnia 2013, 20:59
Jestem posiadaczem RE-8500 i jestem bardzo zadowolony. Mocy ma aż za dużo. Trzeba do stacji koniecznie dokupić uchwyty podtrzymujące płytę lub samemu zrobić jak tu na forum opisano. Stacja ma problemy z termoparą Omegi tą najmniejszą 0.08mm. Sterownik przekłamuje temperaturę, na innych termoparach tego problemu nie ma. Stacja jest bardzo głośna jak się wentylatory włączą. Ogólnie rzec biorąc, polecam!

#4 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

przez mar244 16 grudnia 2013, 20:59
Witam,

Powiem tak, nie jeden temat na forum był poruszany na ten temat, spokojnie znajdziesz je w tym dziale. Ja sam mam re-8500 i nie żałuje kupna. Miałem możliwość dotknięcia, zobaczenia przetestowania Achi, jetronixa, re7500 i re8500. Najfajniejsza z nich wszystkich przynajmniej moim zdaniem, ogromny dolny podgrzewacz z takim zapasem mocy że można ciastka piec :), możliwość manualnego sterowania nie trzeba mieć żadnych profili, możliwość sterowania grzałką górną oddzielnie, a na dole mamy podzielone na dwie strefy. Zewnętrzny stolik dzięki któremu możemy ustawić płytę jak tylko nam się podoba i jak nam wygodniej, czy z kąta czy jak sobie wymyślimy, w jovy czy jetronixie już takiej możliwości nie ma, i wiele wiele innych :)

-- Dodano: poniedziałek, 16 gru 2013, 22:01 --

adamex napisał(a):Stacja ma problemy z termoparą Omegi tą najmniejszą 0.08mm. Sterownik przekłamuje temperaturę, na innych termoparach tego problemu nie ma.

A z tym problemem już sobie poradziłem, i moja termopara nie zakłamuje temperatury :)

#5 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

przez Apollo11 17 grudnia 2013, 08:02
A jak długo posiadacie stacje? Planujecie w najbliższych latach ich zmianę? Głównie chodzi mi o to żeby kupić coś teraz i byłoby to dobre za np 2-3 lata. Wychodzę z tego założenia, że stacja będzie się wracała bardzo powoli/długo, lub nawet nie wróci się wcale.
Ogólnie sytuacja wygląda tak, że pracuję w całkowicie innym zawodzie, ale za "jakiś czas" myślałem nad własnym interesem związanym właśnie z elektroniką. Dlatego też staram się kupować sprzęt, który przyda mi się za te kilka lat, którego nie będę musiał zmieniać. Sami rozumiecie:-)

#6 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

przez matisblu 17 grudnia 2013, 16:12
Witam!
Posiadam RE-8500 chyba już ponad 2 lata. Jak na razie zero zastrzeżeń, no może wentylatory jak się zagrzeje.
Zmiany na razie nie planuje.

#7 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

przez Apollo11 19 grudnia 2013, 12:02
W sumie jetronix eco też jest interesujący, zwłaszcza pod względem ceny..tj po odliczeniu vatu wychodzi ok 3 tys. Ciekawy jestem kiedy jovy wypuści następcę re 8500 i w jakiej będzie cenie. Panowie powiedzcie mi jeszcze ile kosztowała re8500 zaraz po wypuszczeniu/premierze?

Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

przez Google Adsense [BOT] 19 grudnia 2013, 12:02
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).