• Jaka stacja lutownicza BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jaka stacja lutownicza BGA

przez franekx6 20 lipca 2012, 12:22
Witam serdecznie.

Przymierzam się do zakupu stacji BGA, generalnie nie chciałem przekroczyć 3k. Wiem że trochę mało ale... nie wiem czy liczba napraw tygodniowo przekroczy 2-3szt, więc nie wiem czy i kiedy odrobiła by mi się np. jovy re8500.
Początkowo myślałem nad ACHI IR PRO SC ale trochę zraził mnie górny podgrzewacz na hota. Może Puhui T-890?
Proszę o pomoc czego szukać do tej kwoty i gdzie najlepiej kupić? sprowadzać z Chin, USA? Najbardziej przekonuje mnie zakup w UK.

Pozdrawiam

Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez Google Adsense [BOT] 20 lipca 2012, 12:22

#2 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez VIPSC 20 lipca 2012, 14:33
Niech kolega lepiej dołoży bo później będzie żałować :)
Dłużej będzie się zwracać ale też dłużej posłuży.

Pozdrawiam

#3 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez Macpod 20 lipca 2012, 15:27
VIPSC napisał(a):(...)
Dłużej będzie się zwracać (...)

Ja bym nawet powiedział, że szybciej się zwróci.
Na słabym sprzęcie częściej będą problemy i dodatkowe koszty.

#4 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez VIPSC 20 lipca 2012, 15:44
Źle to ująłem :)

Kolega na 100% racji :)

Pozdrawiam

#5 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez AdamStar 20 lipca 2012, 15:47
Jeżeli stacja ma być dobra, to w tej cenie musi ją kolega wykonać sam.

#6 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez arvika 21 lipca 2012, 20:35
franekx6 napisał(a):Początkowo myślałem nad ACHI IR PRO SC ale trochę zraził mnie górny podgrzewacz na hota.

Ta stacja górę ma na podczerwień.

#7 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez Gregoor 22 lipca 2012, 14:46
Kupiłem na ebayu w UK Achi pro sc, na trzeci dzień miałem w domu, stacja po nabraniu odpowiedniej wprawy spisuje się bardzo dobrze, solidna konstrukcja, duży podgrzewacz robi swoje, kosztowało mnie to 3700, po około miesiącu padła 1 grzałka, napisałem do Chińczyka, za tydzień miałem 2 grzałki dostarczone kurierem.
Zobacz jeszcze ten wątek.
viewtopic.php?f=242&t=15656

#8 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez adam1114 22 lipca 2012, 15:04
W jakieś bardzo tanie wynalazki się nie ładuj, bo powiedzenia, że skąpy dwa razy płaci, czy tanie mięso psy jedzą niestety często się w życiu sprawdzają.

Co do ACHI to znam osoby, które z tej stacji nie są do końca zadowolone, jednak obecnie cena ACHI mocno poszybowała w dół, a ludzie, których znam płacili za nią o wiele wiele więcej.

#10 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez matisblu 14 sierpnia 2012, 16:15
Witam
Mam RE-8500 i jestem zadowolony :). W razie pytań dzwoń bo dużo pisania.

#11 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez VIPSC 14 sierpnia 2012, 21:37
Mogę tylko potwierdzić słowa kolegi :)
Też mam 8500 i jestem mega zadowolony.

Pozdrawiam

#12 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez waluszek 15 sierpnia 2012, 21:08
Wygląda na to że to sporo więcej niż miałem wydać na sprzęt, ale z drugiej strony patrząc podejrzewam że zwróci mi się to z nawiązką.

Czy koledzy kupowali sprzęt w Polsce czy za granicą, gdzie to najlepiej kupić?

#13 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez matisblu 16 sierpnia 2012, 11:54
Witam!
Ja kupowałem w Polsce w HOTAIR kolega VIPSC też, nawet przejechałem się 400km żeby odebrać osobiście bo jakoś zaufania do kurierów nie miałem. Pudło jest dość duże i trochę waży.

#14 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez waluszek 16 sierpnia 2012, 16:10
No właśnie wygląda na to że hotair ma dobrą ofertę, znalazłem na ebay ale 400 zł różnicy to nie ma sensu.

Trzeba dozbierać kasę i jechać na zakupy <lol>
Pozdrawiam
i dzięki za porady

#15 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez matisblu 16 sierpnia 2012, 16:36
Witam!
Jak masz jakieś pytania to śmiało dzwoń, co będę wiedział to podpowiem :).

#16 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez waluszek 16 sierpnia 2012, 16:42
Bardzo dziękuję za chęć pomocy chętnie się skontaktuje po zakupie celem pogłębienia wiedzy.

Pytanie jakich sit używasz i czy używasz ramki.

Ja mam sita do grzania bezpośredniego ale coś czuje że czeka mnie jeszcze zakup ramki i sit.

#18 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez waluszek 20 września 2012, 14:02
Witam.
No i stało się, od przedwczoraj jestem posiadaczem JOVY RE-8500, jeszcze nie wiem czy szczęśliwym, bo to się okaże w trakcie pracy.
Teraz czeka mnie nauka użytkowania tego kombajnu.
Jeżeli miał bym porównywać tę maszynę do czegoś innego w klasie cenowej do 10.000 to nie ma żadnego konkurenta.

#19 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez matisblu 21 września 2012, 09:20
Owocnych wypieków w podczerwieni :)

#20 Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez domo997 9 listopada 2012, 10:11
Przymierzam się do zakupu JOVY RE-8500 czy warto? o JOVY RE-7500 znalazłem kilka nieciekawych opinii.
Znalazłem dobre opinie także na temat: ACHI IR PRO-SC, która jest dużo tańsza. Co polecacie?

Re: Jaka stacja lutownicza BGA

przez Google Adsense [BOT] 9 listopada 2012, 10:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).