• Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez pocinas 27 czerwca 2011, 11:23
Witam. Jak w temaciku.

Interesowały by mnie propozycje Piecyka do Stawiania Kulek na BGA.

Opcje mogą być takie:
- Urządzenie gotowe do kupienia (propozycja Firma/model/koszt/gdzie kupić)
- Do Zamontowania Samemu ( mniej więcej koszt + Propozycja schematu - nie koniecznie PCB Sterowania)

Piecyk musi mieć powierzchnię grzejną około 10cm x 10cm z regulacją temperatury oraz jej DOKŁADNYM odczytem

Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez Google Adsense [BOT] 27 czerwca 2011, 11:23

#2 Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez lutownicze 28 czerwca 2011, 00:18
Może zaciekawi Cię piecyk T962.
Niektórzy używają pieców przeznaczonych dla AGD po małych modyfikacjach i dostrojeniu czasu pracy.
Jednak w przypadku rozwiązań gotowych np własnie model T962 mamy w komplecie opracowane profile, termoobieg itd. Wiele pozytywów dla układzików.

#3 Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez pocinas 28 czerwca 2011, 00:41
1900zł. Nie ma czegoś tańszego

#4 Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez lutownicze 28 czerwca 2011, 08:25
No niestety z taką kontrolą w obiegu zamkniętym ciężko.
Próbowałeś może szybszej techniki jaką jest stawianie z kontrolą ręczną bez użycia piecyka ? Może jakiś podgrzewacz ? Nic taniej Cię nie wyjdzie.

#5 Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez Macpod 28 czerwca 2011, 12:31
Ja niedługo będę robił piecyk oparty na sterowniku od stacji lutowniczej kolegi kmkm2. Zainteresuj się tym.

#6 Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez pijan4 28 czerwca 2011, 14:18
Witam

Jesli chodzi o piec ja mam na serwisie T-962A.
Maszyna jest bardzo uniwersalna ze względu na to iż ma duże rozmiary, wgrane profile, można ją także sterować samemu. Nie używam jej do stawiania kulek, natomiast nadaje sie do prostowania płyt po np.innych serwisach lub montazu ukladu bga, smd.

#7 Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez Maciek279 28 czerwca 2011, 14:33
A może ktoś używa NET-5001 i wypowie się na jego temat??
Jednak ma on dość mały obszar ogrzewania bo tylko 180x80mm cena około 1500zł

#8 Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez dobromir 28 czerwca 2011, 15:18
pocinas napisał(a):Witam. Jak w temaciku.

Interesowały by mnie propozycje Piecyka do Stawiania Kulek na BGA.

Opcje mogą być takie:
- Urządzenie gotowe do kupienia (propozycja Firma/model/koszt/gdzie kupić)
- Do Zamontowania Samemu ( mniej więcej koszt + Propozycja schematu - nie koniecznie PCB Sterowania)

Piecyk musi mieć powierzchnię grzejną około 10cm x 10cm z regulacją temperatury oraz jej DOKŁADNYM odczytem

DIY oczywiście.
- Grzałka Elstein SHTS/4 (dostępne w Selfie selfa.pl) (cena ok. 200pln)
- Termopara (cena ok. 80pln)
- pomiar temperatury inny niż na MAX6675, analogowy najlepiej (cena za dobry wzmacniacz operacyjny 25pln/szt

Reszta to już Twoja pomysłowość - wyświetlacz alfanumeryczny/7seg, przyciski do wyboru profili Pb/NoPB, procesor, triak z funkcją detekcji zera...

Ważne, żeby elementy pieca miały jak najmniejszą pojemność cieplną - to znacznie wydłuża proces nagrzewania.

#9 Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez madmax 29 lipca 2011, 17:20
Ja niedawno kupiłem sobie stację do stawiania kulek ZM-R255, podobna w Renexie kosztuje majątek, a w Chinach jest za przystępną cenę. Posiada kontrolę temperatury na termoparze i timer do ustawiania czasu grzania, po którym włącza się alarm. Niektórzy koledzy też używają ten piecyk od dłuższego czasu i są bardzo zadowoleni. W Polsce chyba nikt go nie sprzedaje, ale jest to alternatywa do drogiego pieca T962A.

#10 Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez wrdom 31 lipca 2011, 22:10
Zajrzyj na stronę PC Center. Mają dobre piecyki w niewygórowanej cenie. Mam od nich i od ponad roku działa bezawaryjnie.

Re: Jaki Piecyk do Stawiania Kulek na BGA

przez Google Adsense [BOT] 31 lipca 2011, 22:10