• Jaki programator - VP590 kontra VP990

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez pcdata 7 lutego 2011, 15:55
Witam, poszukuję nowego programatora, po analizie wpisów z forum widzę że jedyny uniwersalny programator to VP990 jednak wydaje mi się że VP590 niewiele mu ustępuje, moje pytanie jest czy 590 wystarczy do serwisu laptopów?
Obsługuje 27k układów (990 ma 60k), nie ma ISP ale uznaję to za zbędny gadżet w przypadku biosu (a może się mylę? może da się programować biosy bez wylutowywania z płyty?), sprawdziłem kilka konkretnych układów w różnych typów i w różnych obudowach (spi, plcc32, tsop48) i każdy z tych układów jest na liście obsługiwanych układów przez 590. W czym VP590 jest gorszy od VP990, z czym sobie nie poradzi?

Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez Google Adsense [BOT] 7 lutego 2011, 15:55

#2 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez rtv13 7 lutego 2011, 21:37
O ile Cię stać to bierz VP990 (lepiej był by Xeltec albo Elnec). Postęp w pamięciach idzie bardzo szybko i w krótkim czasie może okazać się że programator nie obsłuży potrzebnej pamięci. Nie wiesz również czy nie zajdzie potrzeba zaprogramowania czegoś innego niż bios. 590 jest po prostu uboższa.

#3 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez willyvmm 7 lutego 2011, 21:50
Jako ciekawostka zadałem pytanie dla dystrybutora o podanie JEDNEGO układu, używanego jako bios w laptopach, który obsługuje VP990 a nie obsługuje VP280 (poza SPI/I2C oczywiście) i niestety nie podano mi takiego przykładu. Dostałem zato garść "chwytów marketingowych" ;)
Może koledzy podadzą jakiś przykład ?

#4 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez rtv13 7 lutego 2011, 22:17
Praktycznie nie ma jednego programatora który obsługiwał by wszystko. Najlepiej mieć kilka (nawet własnoręcznie wykonanych).
O ile chodzi o programatory Wellon to są to programatory tylko w atrakcyjnej cenie. Podobno support ma być stosunkowo krótki do starszych modeli.

#5 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez Usunięty Użytkownik 1038 7 lutego 2011, 22:43
willyvmm napisał(a):Jako ciekawostka zadałem pytanie dla dystrybutora o podanie JEDNEGO układu, używanego jako bios w laptopach, który obsługuje VP990 a nie obsługuje VP280 (poza SPI/I2C oczywiście) i niestety nie podano mi takiego przykładu. Dostałem zato garść "chwytów marketingowych"

Proszę bardzo; SST39VF080 w/g wykazu VP280 nie obsługuje, VP490/590 obsługuje

#6 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez willyvmm 7 lutego 2011, 22:54
No to jestem koledze winien piwo :)

#7 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez pcdata 9 lutego 2011, 10:21
rtv13 napisał(a):Postęp w pamięciach idzie bardzo szybko i w krótkim czasie może okazać się że programator nie obsłuży potrzebnej pamięci. Nie wiesz również czy nie zajdzie potrzeba zaprogramowania czegoś innego niż bios. 590 jest po prostu uboższa.

Idąc tym tropem może okazać się że nawet VP990 za dwa lata wymięknie np. przy biosach UEFI. Kto dzisiaj wie w jakich kościach będą się znajdowały? kto zagwarantuje że rynku nie opanują np. KBC z wbudowaną pamięcią na bios albo inne podobne "wynalazki"?
Szukam czegoś co sprawdzi się dzisiaj, świadomy dynamiki tego rynku zakładam pracę przez ok. 2 lata (jak się da dłużej to fajnie). Jak już się pojawią jakieś nowości to wtedy zastanowimy się nad "współczesnym" programatorem, zakładam że ten kupiony teraz zarobi na siebie do tego czasu.

-- środa, 9 lutego 2011, 10:22 --

willyvmm napisał(a):Jako ciekawostka zadałem pytanie dla dystrybutora o podanie JEDNEGO układu, używanego jako bios w laptopach, który obsługuje VP990 a nie obsługuje VP280 (poza SPI/I2C oczywiście) i niestety nie podano mi takiego przykładu. Dostałem zato garść "chwytów marketingowych"

A z kim rozmawiałeś, z technikiem który zna te zagadnienia od strony praktycznej, czy z handlowcem? :)

#8 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez willyvmm 9 lutego 2011, 17:51
Mi się wydaje że producenci raczej odchodzą od utrudniania sobie życia i rozwój pójdzie w kierunku interfejsu szeregowego. A co za tym idzie jedno hardware i tylko ewentualnie zmiany w oprogramowaniu/protokole.

A z kim rozmawiałeś, z technikiem który zna te zagadnienia od strony praktycznej, czy z handlowcem?

Nie wiem do końca z kim była ta osoba, wymieniliśmy się mailami.(mail z głównej strony)

#9 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez Keli 9 czerwca 2011, 09:46
Zamawiając programator też stałem przed dylematem czy 30k czy 60k układów. Postawiłem na spokój psychiczny. Chodzi o to, że jak mi się jakaś pamięć nie będzie chciała zaprogramować, to wiem, że mam ten nowszy model i nie muszę się zastanawiać " a może vp990 by go obsłużył". W praktyce i tak obsługuje się kilkanaście rodzai układów.

#10 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez Usunięty Użytkownik 576 9 czerwca 2011, 10:16
Też stałem przed tym problemem i kupiłem vp990 . Poczciwy labtool lt48 już nie dawał rady a update do nowego hw = się zakupowi vp990 . Polecam cena -możliwości . Dostępny jest każdy adapter i w miarę normalna cena jak i wiele przystawk da się zrobić samemu..Programowanie biosów spi przyjemność. Myślałem też nad beeprogiem + ale koszta adapterów powalają z nóg.

#12 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez willyvmm 9 czerwca 2011, 12:05
Też tak myślałem dopóki nie zainteresowałem się cenami adapterów.

Za to wiem gdzie można kupić vp990 w europie za €439 oficjalnie z fakturą vat itd.

Podam na priv, chyba że administracja zezwoli to podam linka tutaj.

#13 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez katar83 9 czerwca 2011, 12:20
Z ciekawości zapytam bo też myślałem swego czasu o 990. Jak często zdarza się kolegom w miesiącu programować bios? Przy jakiej liczbie napraw miesięcznie można z czystym sumieniem powiedzieć, że taki przecież nie tani programator zwróci się w miarę krótkim czasie bo chyba o to chodzi właśnie?
Rozumiem kupno vp280 który można dostać za $100, ale wydanie często 500euro na 990 to już kupa pieniędzy na programator który wkrótce też może mieć sporo problemów.
Wydaje mi się, że trzeba naprawiać grubo ponad 200 laptopów miesięcznie by taka inwestycja miała w ogóle sens.
Sam jeśli akurat mam bios którego nie jestem w stanie zaprogramować to zwyczajnie kupuje nową kość która nawet zaprogramowana nie jest jakimś wielkim wydatkiem.
Do całej reszty popularnych kości używam najzwyklejszego programatora od 'chińczyka'.

#14 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez grisza69 9 czerwca 2011, 12:28
Nie przeliczam wydatku na zakup narzędzia na ilość zrobionych laptopów czy tez płyt, tylko na czas poświęcony na przywrócenie jej do życia. Jeżeli jest płyta martwa zawsze zaczynam od przeprogramowania kostki, 20% płyt ( w stosunku rocznym) takim prostym zabiegiem naprawiłem w okamgnieniu.
Bez programatora można pracować ale jest to straszna niewygoda.
VP 990 nie jest może idealny (zresztą chyba nie ma urządzenia wszech mogącego) ale to jedna z lepszych propozycji - cena- jakość, z uwzględnieniem cen podstawek oraz ujawnienia pinologii poszczególnych adapterów - zawsze można na "pająka" układ zaprogramować.

#15 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez arvika 9 czerwca 2011, 12:58
Programator nie jest narzędziem które się szybko zwraca. Ale na serwisie musi być.

#16 Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez michallus 11 czerwca 2011, 20:07
Programator (VP990) zwrócił mi się po miesiącu, pamiętajcie że nie tylko biosy można nim programować ;)

Re: Jaki programator - VP590 kontra VP990

przez Google Adsense [BOT] 11 czerwca 2011, 20:07