• Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez jurektronic 24 lipca 2011, 06:01
jak w temacie

Re: Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez Google Adsense [BOT] 24 lipca 2011, 06:01

#2 Re: Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez patol 24 lipca 2011, 07:18
Nie określiłeś, jaką kwotą dysponujesz na zakup tego programatora, ani wymagań jakie stawiasz. Całkowity koszt to nie tylko sam programator ale również adaptery do niego. Bardzo dużą popularnością cieszy się Vellon, ale najniższą wersją jaka warto "zawracać" sobie głowę to VP-590. Lecz jeśli nie masz wygórowanych wymagań to możliwe że zadowoli Cię programator SPI Flash z tej strony: http://spiflash.org/. Koszt jego zbudowania to kilka złotówek.

#3 Re: Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez jurektronic 26 lipca 2011, 21:02
Swojego czasu miałem labtola48 ale został sprzedany, nie chodzi mi o cene a raczej funkcjonalność

#4 Re: Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez pocinas 26 lipca 2011, 21:18
Miałem VP-990 i możliwości powiem że ma bardzo duże, obsługa ponad 60000 tys. , także przy zastosowaniu elektronicznym typu Laptopy - PC - Nawigacje - Inny sprzęt raczej nie zaskoczysz się że ci nie obsługuje programator, jedynie co to adaptera możesz nie mieć pod konkretną podstawkę.

VP-990 ma gniazdo ZIF 48 pinowe, oraz osobno z boku SPI doprowadzane na przewodach, ale koszt 2575zł PLN + Adaptery (minimum 4szt - Koszt do 1000zł PLN) lub ten sam programator ale na Rynek Chiński VP-890 na Ebay za 16xx z chakiem kupisz + Osobno Wspomniane Adaptery

Osobiście uważam że Wellon to taki Średniak, ale cenowo opłacalny

Bardzo dobre programatory są firmy XELTEK ale tam najtańszy zaczyna się od 1995zł PLN

Willema wogle nie polecam

Kilka tematów przybliżających tobie wybór

viewtopic.php?f=6&t=5154&hilit=vp+990
viewtopic.php?f=6&t=3157&hilit=vp+990 a na 2giej stronie tematu szeroko opisałem możliwości VP-990

Wszystko zależy do czego ma służyć (jaki segment elektroniczny)

Programatory są od 50zł do 10 tysięcy nawet, ale wtedy przy takim to prawie żaden układ cię nie zagnie

Bardzo dużo ludzi jak opinię słyszę to ma właśnie Wellony VP-990, lub jak pisał kolega wyżej co najmniej minimum VP-590

#5 Re: Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez MICRO 11 sierpnia 2011, 15:43
A co sądzicie o BEEProg ? Ma ktoś może?

#6 Re: Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez Usunięty Użytkownik 576 11 sierpnia 2011, 16:02
Odpuść sobie beeproga .Programator około 4 tyś ,a adaptery do układow od 500 zł w górę.

#7 Re: Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez fabi 13 sierpnia 2011, 05:57
Do beeprogra adaptery dla układów do 48 pinów są uniwersalne 1:1, więc można stosować tanie chińskie.

Specjalizowane adaptery są drogie, dla układów powyżej 48 pinów. Niestety nie można ich zastąpić innymi, oraz nie można ich samemu zrobić, ponieważ nie jest jawny ich opis połączeń.

Posiadam beeproga od 5 lat i jestem z niego zadowolony.

#8 Re: Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez MICRO 13 sierpnia 2011, 10:06
Hmmm. No to mam problem. Od chyba 8 lat mam seeprog i jestem zadowolony z wykonania i działania. Teraz chciałem kupić cosik lepszego. Faktycznie przejściówki drogie, a jak z dostępnością chińskich zamienników? W Polsce ktoś sprzedaje?

#9 Re: Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez fabi 13 sierpnia 2011, 10:38
A do jakiej obudowy potrzebujesz? Tsop48. PLCC32? Pełno tego na allegro. Do so8 tsop8 mogą być te same co do seeproga. Też mam seeproga i używam.

Co do aktualizacji są za free, nawet jak beeprog nie jest już produkowany, obecnie jest beeprog+ oraz beeprog2.

Nie można tego powiedzieć o firmie Veilei, gdzie przestali produkować VP480 i VP980. Wraz z zakończeniem produkcji zakończono także dopisywanie układów dla tych programatorów. Można o tym poczytać na forum producenta tych programatorów.

Re: Jaki sprawdzony programator pamięci polecacie do serwisu

przez Google Adsense [BOT] 13 sierpnia 2011, 10:38
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).